Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konietka2316

bezsensowne studia...

Polecane posty

Gość konietka2316

Witam, moze mi ktos poradzi co robic.... Jesten na 1 roku studiow nie bardzo mi wychodzi ta nauka. w pazdzierniku wychodze za maz, moj narzeczony jest tylko przez 1 miesiac w roku w Polsce bo pracuje za granica. Chcialabym zostawic studia zeby byc z nim, lecz obawiam sie o moja mame. Jak zostawie szkole to wpadnie w depresje(to nie zart) bo uwaza,ze aby byc kims trzeba miec studia, ze szkola jest wazniejsza niz wszystko inne. Prosze, powiedzcie co o tym myslicie....

powiedz matce, ze dokonczysz studia za granica i wyjedz to faceta. Co ci po studiach w \pl? zeby wpisac w papiery w rejestracji do PUP???

Gość konietka2316
tylko,ze ona nie uwierzy w to bo jezyka dopiero bede sie uczyc.... :(

Gość lu-la
Jeden miesiąc w roku ? A długo się znacie ? Wyjedz, ale podejmij studia , różnie zycie może się ułożyć i w przyszłości będziesz bez studiów.

Nie studiuje sięd la kogoś tylko dla siebie.Jak widzę ty robisz to dla innych a na siłę można tylko wepchać nogę w drzwi

Gość konietka2316
jestesmy razem 2 lata, w pazdzierniku slub. nie moge sie uczyc za granica bo jezyka bede sie dopiero uczyc.

to powiedz, ze to taka wymiana studencka, stypendium z kursem jezykowym, nie wiem, wymysl cos

Gość konietka2316
no tak zaczelam szkole tylko po to aby mama nie miala kolejny raz depresji(raz miala jak wyprowadzilam sie z domu)

Gość lu-la
To ciężka sytuacja, a co będziesz robiła bez jezyka ? A do jakiego kraju wyjeżdzasz, moze jest szansa studiów po angielsku

Gość lu-la
W ogóle to co chcesz robić w zyciu, po prostu być żoną ?:)

Gość konietka2316
taka sciema niestety nie wchodzi w gre, bo jestem jedynaczka i przynajmniej 2 razy w tyg mam tel od^mamusi^. moze mi podsuniecie pomysl jak to powiedziec zeby mama przyjela spokojnie ta wiadomosc...

Gość konietka2316
wyjezdzam do wloch, bede musiala raz na pol roku na kilka miesiec wracac do polski bo zaczynamy budowe domu. a w zyciu chce byc zona i podjac prac za granica, jak juz sie naucze jezyka oczywiscie.

Gość lu-la
to w takim wypadku w ogóle studia są niemożliwe, bo jak pół roku będziesz w Polsce a pół we Włoszech. Podaj ten powód swojej mamie

Gość konietka2316
dla mojej mamy to zaden powod. ona uwaza,ze studia wazniejsze sa niz to co czuje i to czego chce. twierdzi,ze jak chce byc KIMS to musze miec studia

to moze lepiej sprowadz faceta do PL, albo umow sie z nim, ze np za rok, jak odlozy kase wroci do PL i bedziecie razem, ty bedziesz studiowac i bedziesz blisko mamy.

Gość lu-la
To dobry pomysł , a tak poza tym twoja mama ma troche racji, zabezpiecz się na przyszłość. Jesteś bardzo młodziutka. A twój chłopak od początku zwiazku jest we Włoszech?

Gość konietka2316
perspektywa jest taka zarobki zagranicze to ok 10tys zl a polskie 1200zl

Gość lu-la
tak, ale Włochy nie należą do najtańszych państw, zależy też w której części mieszkacie. To są tylko liczby, jeśli założycie rodzine , dziecko to wszystko się wyrównuje, jedynie to,że można żyć na ciut lepszym poziomie, chociaż we Włoszech nawet na to czasami brakuje/

Mieszkam za granica i moge powiedziec ze nie ma tak rozowo, zarobki sa takie o ile znajdziesz prace, a bez jezyka moze byc ciezko, albo praca moze byc ciezka i upodlajaca (wiem, ze zadna praca nie hanbi, nie zrozumcie mnie zle) , ale np moze byc szokiem, jesli okaze sie ze praca dla ciebie jest tylko na farmie przy przebieraniu cebuli, albo krojenie miesa w temeraturze -10C

Gość konietka2316
tak, od poczatku, mamy takie male plany aby po kilku latach pracy tam w polsce otworzyc biznes.

Gość lu-la
Trochę off topic , jeśli ejst miesiąc w roku w Polsce to byliście tylko dwa miesiące "razem"?

Gość konietka2316
w kazdej wolnej chwili jezdze do niego

to wizja 90% emigrantow przyszlych i obecnych, zeby wrocic do PL i otworzyc biznes, a kto bedzie kupowal od ciebie towary/uslugi jak taka bieda w PL? 'stare, wieloletnie biznesy padaja na pysk, a poza tym trzeba cos w zyciu umiec robic, zeby otworzyc biznes, rynek jest przepelniony, klient wymagajacy, chce za pol darmo produkt najlepszej jakosci i co ty dziewczyno zrobisz? Obudz sie i przestan zyc fantazjami

Gość konietka2316
biznes to towar na eksport. bo w polsce jest tansza produkcja

Gość lu-la
Zgadzam się z ciacho, to jest najlepszy tekst emigrantów, własny biznes. Teraz jest tak ciasno na rynku ,a już bez znajomości rynku i wielu innych rzeczy trudno tak po prostu założyc własny biznes :)

Gość lu-la
Konietk skończ studia, a jak wam sie uda biznes to będziesz miała własny interes jak i wykształcenie, zawsze jak coś nie wyjdzie będziesz miała wykształcenie.

Gość fvfvfvfv
powiedz matce, że masz inne plany na życie na chooj ci studia jak ich nie chcesz