Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elizaq

Do mam które mają chłopców*******************

Polecane posty

Gość Elizaq

Jestem mamą 3tyg. chłopca;) Połozna kazała ściągać mi napletek u niego. Ostatnio byłam u dwóch lekarzach i jeden kazał ściągać a drugi powiedział żeby nie ingerować..:/ już sama nie wiem-co lekarz to opninia..:( A Wy jak robicie? Bo ja mam mętlik w głowie..

Gość kaaaaarrrrrrr
Mi lekarka i położna kazała odciągać delikatnie( tyle ile sie da) i czyścić

Mi tez lekarka kazała ściągać, robie to bardzo rzadko bo poprostu sie boje ze zrobie malemu krzywde :)

rózne są szkoły. Ja ściągam ale co lekarz, położna, matka to inaczej mówią więc trzeba troche zdać się na własną intuicje.

Gość Ante....
Ja nie ingerowałam. Właśnie w tym celu są u nich te pseudo wzwody. Mi lekarz i położna kazali tylko kontrolowac czy napledek się odkleja i tyle.

mnie położna mówiła żeby ściagać 2 razy w tygodniu przy kąpieli, musi się pomoczyć żeby go nie bolało... Moja mama przy najstarszym bracie tego nie robiła i potem miał problemy-skończyło się zabiegiem... Ale czy to od tego nie wiem w 100%...

Gość jjjp
ja mam syna 3 lata i nigdy mu nie sciagalam i wszystko jest ok.

Gość huhuhu
najhigieniczniej --obciac

jjjp----> problemy mogą zacząć się później, ale ja juz sama nie wiem czy ściagać ;p wkurzające są te 1000 opinii na jeden temat;p

Gość maniana2728
ja tez mam syna 3 letniego i nigdy tego nie robilam. nie no przepraszam raz jak po antybiotyku cos mu sie saczylo ale to bylo traumatyczne przezycie :) ogolnie pediatra powiedzial ze nie trzeba

Gość upupq
podnosze

Gość gabryyyśkaaa
Do roku ABSOLUTNIE NIE ODCIĄGAĆ!!!! Tylko stare położne tak mówią,te same co każą wyciskać dziecku pokarm z piersi. Po roku podczas kąpieli delikatnie próbować zsuwać co KILKA MIESIĘCY. Dopiero po skończeniu 3 lat powinien zejść całkiem! Odciąganie to najczęstsza przyczyna stulejki! Powoduje mikropęknięcia i przyklejanie napletka.

Gość nie wiem kim jesteś
ściagać ja tego nie robiłam i syn miał stulejkę a potem bolesny zabieg w wieku 6 lat;(

Ja sama już nie wiem...Jest tyle opinii że si e gubię.Mały ma roczek,miał siusiaka 2 razy oglądanego przez pediatrę i nie zauważył póki co nieprawidłowości.A ja sama lekko odchylam skórkę i przemywam.

delikatnie próbuj ale tyle na ile Ci dziecko pozwoli, nic na siłę bo więcej z tego szkody niż pożytku będzie. To jest jeszcze małe dziecko więc bez paniki. Ja miałam schizę na tym punkcie, tyle się nasłuchałam kiedyś od ciotek życzliwych, koleżanek..konsultowałam się z kilkoma lekarzami w tym temacie przy okazji różnych wizyt i nie było ani jednego który by powiedział że mały potrzebuje jakiegoś zabiegu skoro ma możliwość normalnie oddać mocz. Kiedyś nawet jeden chirurg dziecięcy na bilansie dwulatka powiedział mi,że młode mamy mają bzika na punkcie siusiaków swoich synów i to troszkę prawda szczególnie jak się człowiek nasłucha wkoło jakie to nie problemy mogą być z tego. Także spokojnie:)

a i jeszcze tak dowcipem co usłyszałam też od jednego z lekarzy a propos nadwrażliwych matek, że "siusiak dziecka nie ma wyglądać jak siusiak dorosłego faceta i wszystko jest ok, a że mały nie pozwala odciągać przy kąpieli nawet to mądre dziecko z niego.. matki z małych dzieci koniecznie chcą dorosłych mężczyzn robić" ja sobie odpuściłam już..jeśli się nic nie zmieni do 6 lat to w pierwszej kolejności dostanie maść. Ale to wtedy kiedy nie ma problemu z oddaniem moczu bo gdy taki problem jest trzeba bezwzględnie się tym zająć. Takie ja mam doświadczenia w tym temacie:)

W szkole rodzenia mówili NIE W szpitalu przy obchodzie niektórzy lekarze mówili TAK,niektórzy NIE Mama NIE Teściowa TAK Położna środowiskowa TAK Więc zgłupieć można :o Po szłam za własnym instynktem :classic_cool: Nie odciągałam.Ale miałam pod kontrolą czy napletek schodzi. Dobrze na tym wyszłam ;)

U mnie w szpitalu i położne i lekarze mówili,że do roku dbać o higienę, obserwować ale nic poza tym nie robić. Po skończeniu roku raz na jakiś czas spróbować lekko zsunąć,ale to dosłownie co 2-3 miesiące. Po skończeniu dwóch lat tak co kilka tygodni. Ale nic na siłę, wszystko bardzo delikatnie,bo można doprowadzić do pęknięć skóry,które nie będą widoczne ale spowodują stulejkę. A znajomy urolog powiedział,żeby do 2 lat nic nie ruszać. I posłuchałam jego rady. Dziecku i tak się nie zsunie całkowicie-trzeba o tym pamiętać podejmując ewentualne próby. Poza tym jak będzie dochodzić do tych maleńkich pęknięć,to dziecko nawet może tego nie zasygnalizować,bo nie poczuje. Dlatego trzeba odczekać. I teraz widzę,że napletek się powoli zaczyna zsuwać. Więc w naszym przypadku decyzja była słuszna.