Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nissan

Obiadek dla roczniaka ?

Polecane posty

Gość Nissan

Dziewczyny proszę o pomoc kończą mi sie pomysły zapodajcie jakieś ciekawe pomysły na obiad dla roczniaka. Plooose

Gość Nissan
Robię Dania podstawowe nie mam zabardzo wyobraźni do gotowania robię mu pulpety ziemniaczkii zupy (pomidorowa ogorkowa rosół żurek barszcz czerwony ) robię mu makaron w sosie pomidorowego ryż lub makaron z warzywami rybę tez je i to by było na tyle wiem wiem ubogo dlatego proszę o pomoc

krem brokulowy, krupniczek, miesko ziemniaki i mizeria, pulpeciki z cieleciny w sosie smietanowo koperkowym, nalesniczki,

Gość taka sobie mamam
moja uwielbia leczo:) robię jej z mięska z kurczaka pomidorki, papryka i oczywiście kabaczek:) zupę szpinaczkową z jajkiem też lubi:)

Gość Nissan
O nie pomyślałam o sPinakowej Zapomnialam tam dodać ze jeszcze daje mu kapusniak kurczaka indyka schab owieczki królika

Gość taka sobie mamam
gotuję szpinak ''w sosie własnym'' lub z odrobiną ilości wody tak z 5 min a potem traktuję go blenderkiem:) i dodaję do wywaru z warzyw jakie akurat mam w domu... potem zaprawiam jogurtem naturalnym. Na talerzyk podaje z ugotowanym i 'rozmemłanym' żółtkiem bo moja po białku wysypki dostaje... można też przyprawić trochę pieprzem (soli dla małej jak na razie nie używam), a ostatnio w jakimś przepisie wyczytałam też że z gałką muszkatołową jest dobre...

Gość taka sobie mamam
uuppsss... bo nie napisałam, że oczywiście po zmieszaniu szpinaczku z wywarem jeszcze chwilę to razem gotuję i dopiero potem zaprawiam...

Gość taka sobie mamam
i ziemniaczka pokrojonego w kosteczkę tez można dodać....

Gość ciam ciam ciam
szpinaczku, ziemniaczka w kosteczkę - odmóżdżyło cię?

Gość ciam ciam ciam
blenderek, mięsko... ja pierdzielę :O

Od kiedy skończyła rok ( a nawet trochę wcześniej) Zosia dostaje normlane obiady. WSZYSTKO to co je reszta rodziny. Myślę ze to już czas na takie jedzenie. A są to: różnego rodzaju zupy pomidorowa ogórkowa z ryzem, jarzynowa z makaronem, rosół, żurek, barszcz czerwony (zupy jada od bardzo dawna takie normalne) Na drugie też wszystko ziemniaki, frytki (ja robię frytki w piekarniku nie smażone w tluszczu) kęski z kurczaka domowej roboty, pulpety, spagetti, różnego rodzaju sosy miesno warzywne do makaronu kaszy czy ryżu, naleśniki... łącznie z kiełbaską z grilla która jej bardzo smakowała :D Do zup nie dodaje kostek ani wegety jedynie odrobinę soli, pieprzu. Tak samo do sosów- zioła i sól i pieprz. Myślę, ze jak dziecko nie ma alergii czy innych przeciwwskazań to powinnaś już próbować dawać normalne obiady.

Gość Nissan
Moze ktoś jeszcze podzieli sie swoimi kulinarnymi przepisami ?

Ja po roku dawałam to samo dziecko co gotowałam dla siebie i męża.Oczywiście łagodne w smaku i niecieknące tłuszczem. zupy - wszystkie: pomidorowa rosół z makaronem lub kluseczkami lanymi jarzynowa krupnik ryżowa ogórkowa barszcz ukraiński A na drugie : pulpety gołąbki spaghetti gulasz ryba pierś z kuraka/pałki na tysiące sposobów naleśniki zapiekani makaronowe dodatek do obiadu to ziemniaki,kasza,ryż,makaron.kluski śląskie, kotleciki ziemniaczane. surówka - mizeria,ogórek kiszony lub korniszony, sałata,buraczki , fasolka szparagowa,groszek z marchewką.

Gość taka sobie mamam
do ciam ciam ciam - nie odmóżdżyło mnie, za to ciebie chyba tak skoro nie wypowiadasz się w temacie a nie na temat też nic ciekawego nie masz do powiedzenia.

Gość taka sobie mamam
do ciam ciam ciam - nie odmóżdżkowało mnie, za to ciebie chybusio tak skoro nie wypowiadasz się w temacikuniu a nie na temacikuniek też nic ciekawiutkiego nie masz do powiedzonka.

Kiedyś sobie spisałam trochę składów dań ze słoiczków, może się przyda komuś bez pomysłów na obiad :) Skład jest podany z ilością procentową, więc można mniej więcej określić sobie proporcje :) Za trafność i skład nie odpowiadam :) Ziemniaki z kurczakiem w pomidorach: ziemniaki 26,3%, pomidory 14,5%, ryż, mięso z kurczaka 8,4%, cebula, olej rzepakowy, sól jodowana, pieprz biały, kminek. ________________ Risotto z brokułami i królikiem: brokuły 20%, ryż 20%, mięso z królika 8,5%, olej rzepakowy, sól jodowana. ________________ Jarzynki z kurczakiem i kluseczkami: Warzywa 40,7% (pomidory 21,7%, marchew 12%, zielony groszek 7%),makaron pszenny 20,9%, mięso z kurczaka 8,4%, olej rzepakowy, cebula, sól jodowana. ________________ Kluseczki z pomidorami i cielęciną: pomidory 22%, makaron pszenny 19%, mięso cielęce 8,4%, marchew 7%, seler, cebula, olej rzepakowy, sól jodowana, pieprz biały. ________________ Zupka koperkowa z ryżem i indykiem: ryż 18% , marchew 14%, mięso z indyka 8%, sok jabłkowy, seler, por, olej rzepakowy 1,9%, koperek 0,2%. ________________ Jarzynki z delikatną rybką: marchew (40%), przecier pomidorowy (22,4%), pietruszka (20%), ryba - łosoś (8%), kaszka kukurydziana, seler, olej rzepakowy _________________ Kurczak w kremie z jasnych warzyw: kukurydza (26%), pietruszka (26%), mięso z kurczaka (10%), ziemniaki (9,5%), skrobia kukurydziana, olej roślinny. _________________ Ziemniaczki z gotowaną rybką i natką pietruszki: ziemniaki (30,4%), pietruszka (19%), ryba-łosoś (8%), brokuły (5,7%), olej roślinny, kaszka kukurydziana, pietruszka natka (0,5%) _________________ Wołowinka po staropolsku z kaszą: marchew (26%), przecier pomidorowy (18,6%), wołowina (10%), pietruszka (10%), cebula, kasza jęczmienna (4%), olej roślinny, kaszka kukurydziana. _________________ Potrawka z warzywami i mięskiem drobiowym: ryż 19,6%, mięso z kury 8,4%, groszek zielony 9%, papryka czerwona 7,5%, marchew 7%, kukurydza 6%, cebula 6%, kaszka kukurydziana, oleje roślinne, sól, przecier pomidorowy 1%, pietruszka natka, kurkuma w proszku, tymianek, sok cytrynowy, czosnek, biały pieprz. _________________ Dorsz z warzywami w kremowym sosie: marchew 20%, ryż 10,5%, dynia 8,3%, dorsz 8%, ziemniaki 7,3%, cebula 3,4%, groszek 3,3%, seler, śmietana, kaszka kukurydziana, szpinak, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), czosnek, tymianek 0,16% _________________ Cukinia z łososiem i ziemniaczkami: kabaczek, cukinia, ziemniaki, ryba (łosoś), olej rzepakowy, kaszka kukurydziana, sok cytrynowy. __________________ Włoskie warzywa z indykiem: warzywa 54% (pomidory 19%, cukinia 12%, ziemniaki, marchew, papryka 2%), ryż, mięso z indyka 8%, cebula, olej rzepakowy 1,8%, sól jodowana, przyprawy i zioła (oregano, bazylia, pieprz)