Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda-mama

badania prenatalne

Polecane posty

Gość młoda-mama

chodzi dokladnie o to ze dostałam skierowanie na takie badania do novomedica w mysłowicach . i jeśli mam skierowanie to takie badania beda cos kosztowac ?

a na jakie badania dokladnie dostalas skier ? na amniopunkcje ,czy testy z krwi ? czemu je dostalas kiepskie wyniki usg mialas ?? ile masz lat ??

Gość młoda-mama
nawet nie nie wiem na jakiego typu badanie i czemu . lekarz tylko sie mnie spytał czy myslalam o takich badaniach i poprostu dał mi skierowanie i powiedział ze jak bede chciała to mam je zrobic . mam 17 lat . a co do dziecka to mówił ze wszystko jest ok .

Gość PreMediCare
Szanowne Panie, bardzo istotną rzeczą, o której należy pamiętać i nie można jej przegapić w ciąży, są badania prenatalne. Przyszła mama może zostać na nie skierowana przez lekarza bądź zgłosić się na nie sama. Pierwsze badanie należy wykonać już między 11. a 14. tygodniem ciąży, a jeżeli nie zdąży się z rożnych powodów w tym okresie, to można wykonać kolejne pomiędzy 15. a 20 tygodniem. Następne badanie prenatalne, które dopełnia obraz rozwoju dziecka i przebiegu ciąży, zaleca sie między 20. a 24. tygodniem ciąży. Podczas każdej takiej wizyty lekarz wykonuje testy z krwi mamy oraz USG brzucha. Takie badania to nie tylko pretekst, aby zobaczyć, jak wygląda nasze maleństwo. Są one także bardzo istotne ze względów medycznych. Dzięki nim lekarz w początkowych etapach rozwoju ciąży może sprawdzić, jak rozwija się dziecko i wykluczyć wiele chorób, m.in.: schorzenia serca, kręgosłupa, bezczaszkowie, zagrożenie przedwczesnym porodem, nadciśnienie czy nieprawidłowy wzrost płodu. Takie profilaktyczne badania pozwalają nie tylko sprawdzić, czy kolejne etapy rozwoju dziecka przebiegają prawidłowo, ale także szybko zareagować na wykrytą wadę i jeszcze w łonie matki rozpocząć leczenie. Dlatego każda przyszła mama powinna wykonać badania prenatalne. Zespół poznańskiego Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare