Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zupelnie zielona

Karmienie jedna piersią czy naprzemienne?

Polecane posty

Gość zupelnie zielona

Zawsze mnie to zastanawiało, jak to się robi. Czy można karmić jedną piersią czy trzeba jakoś te piersi równomiernie opróżniać? Czy piersi z mlekiem bolą jak przy PMS?

ja w trakcie 1 karmienia podaje tylko 1 piers. jesli pomiedzy karmieniami jest przerwa co najmniej 3 godzinna to przy nastepnym podaje druga. jesli przerwa jest krótsza, np 1,5 godziny to podaje jeszcze raz ta sama. tak kazała połozna w poradni laktacyjnej w której bylismy z 1 synkiem.

ja tam długo nie karmiłam. ale jak karmiłalm to zawsze z obu piersi. tak mi położne w szpitalu m ówiły i w kilku poradnikach też to przeczytałam. inaczej jedna jest zawsze obolała(ta z której dziecko nie pije) i takim sposobem może w niej powstać zator a z zatorem wiąże się zapalenie piersi na co trzeba bardzo uważać podczas karmienia piersią.

raz jedna raz drugą i pilnuj tego:) ja przy pierwszym tak sie wkopałam bo z prawej było mi wygodniej i nim sie zorientowałam po kilku dniach w lewej prawie było pusto a maluch juz jej nie chciał:( i krzywe cycki gotowe:/ potem się wyrównało jak odstawiłam:P mi lekarz mówił że najpierw jedna a jak opróżni i mało to druga:) ja drugie karmiłam raz z tej raz z drugiej no chyba że przerwa była krótka to podawałam tą samą a jak oprózniło to drugą:) ale po 1,5 h zawsze dawałąm juz drugą bo robiła sie twarda:)

Gość jugo
trzeba karmić na zmianę, raz jedną piersią - następne karmienie drugą. piersi jak nie są opróżnione bolą inaczej niż przed okresem, to jest takie kłucie bardziej, robią się twarde, ciężkie, mleko samo zaczyna wypływać... niezbyt przyjemne ogólnie

Gość zupelnie zielona
No ja właśnie przed okresem zawsze miałam piersi obrzęknięte, gorące, twarde, bardzo nieprzyjemne uczucie. Nie wyobrażam sobie, jak mam wytrzymac w takim stanie kilka miesięcy.

Gość Ja karmiłam co 2 godziny
np o 8 prawa a o 10 lewa, potem o 12 prawa i o 14 lewa. Czułam zreszta którą piers dać bo robiła sie taka pełniejsza. Na poczatku jak jeszcze nie umiałam zaobserwowac ktora dać... to zeby nie dac pod rząd tego samego cycka to miałam bransoletke na rece - tam gdzie bransoletka, tego cycka trzeba dac - w czasie karmienia zmieniałam bransoletke na druga reke ;)

Gość jugo
zupelnie zielona - ale to nie jest tak, że piersi bolą cały czas. zaczyna boleć ta pełna kiedy nie jest zbyt długo opróżniana (np. 6h) jak dziecko je w miarę regularnie to jest ok

na początku po porodzie do około tygodnia kobietka z poradni laktacyjnej kazała podawać obie każdą po 10-15 minut, potem już za każdym razem inną bo skład mleka zmienia się z czasem jak dziecko długo pije, to jak obiadek z dwóch dań plus deser.