Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość operacja wkrotce

mam za tydzien operacje

Polecane posty

Gość operacja wkrotce

i mam pare pytan czy moge pozostac w skarpetkach? czy cewke beda zakladac po uspieniu? czy moge pozostac w majtkach? Pale papierosy, czy to jest przeciwskazanie? jak mi sie cos przypomni to dopisze

Gość yhym:)
cewnik chyba

Gość operacja wkrotce
no dobra cewnik, wiadomo o co mi chodzilo. znasz odpowiedz na ktorekolwiek pytanie?

*cewnik zakładają od razu tzn jak nie spisz * 2tyg przed najlepiej nie palic *skarpetki każą zdjąć * majtki-no jak będzie cewnik to nie wiem

Gość cewnik tak
bez majtek tak nie palić tak i na dodatek dużo innych na tak

Gość operacja wkrotce
a chociaz pielegniarka to bedzie zakladac?:O nie chce zeby mi to facet zakladal :O moge sobie zazyczyc ze chce po uspieniu? place za to operacje spore pieniadze. a dlaczego w skarpetkach nie moge zostac? nie da sie negocjowac? co to za roznica? nie lubie nie miec skarpetek. a wystarczy jak ogranicze do 10 dziennie? nie dam rady rzucic calkowicie :(

Niedawno miałam operację. Nie byłam cewnikowana, zostałam w majtkach, anastezjolog mówiła, żeby ograniczyć palenie, a jeśli sie pali dokładnie powiedzieć ile

Zazwyczaj zakłada pielęgniarka To zapytaj na oddziale czy możesz mieć skarpetki. Palenie i narkoza... Jak chcesz

jak ja miałam zabieg to na sali operacyjnej zobaczyli ze mam skarpetki na nogach... to przykryli poscielą i nie bylo widac:) byłam wtedy chyba w 3 gim

tak,jak jest krążenie słabe to w pierwszej kolejności sinieją paznokcie,dlatego karzą ściągać skarpetki

Gość operacja wkrotce
a jaki wplyw na narkoze ma palenie?? niebezpieczne to jest wtedy? a tabletki z pseudoefedryna czy efedryna (w sumie nie wiem co w n8ich jest, odchudzajace) maja wplyw? jak odstawie je teraz, to nie musze mowic ze je biore? (w sumie to co powiem, ze nie wiem co, ale biore jakies tabletki?) no cewnik raczej beda zakladac, tak czytalam, ze ten lekarz kaze zakladac, lepiej miec cewnik niz pozniej sikac do nie wiadomo czego

Gość szuuuuuuszuuuszzzzzzz
mnie zakazano palić, paliłąm dalej, ostatniego wypaliłam (nie do końca) 3 godziny przed op. i wypiłam pół małej filiżanki kawy(z domu szłam do kliniki), a w klinice pielęgniarka sprawdziła mi zawartość tlenu we krwi i powiedziała, że mało tlenu :-) na czas operacji dostałam jakieś pończochy uciskowe, a cewnika nie miałam, jestem po 5 operacjach (liczę też cesarki) i nigdy mi cewnika nie zakładano (przynajmniej jak byłam przytomna) , za to wsadzają rurę do tchawicy- ale to już jak śpisz no i byłam w majtakch (oczywiście nie przy porodzie), ale to pewnie zależy co będziesz miałą operowane)

Przed zabiegiem będziesz mieć rozmowę na temat narkozy z anastezjologiem, zapyta Cię o wszystko. Ja np. brałam tabletki antykoncepcyjne, odstawiłam na miesiąc przed zabiegiem a i tak mnie wypytała jakie brałam i jak długo. Powiedziała, że wszystko się liczy i im dokładniejszy wywiad tym mniej zaskoczeń na sali operacyjnej :)

Gość operacja wkrotce
ta operacja to abdominoplastyka wiec pewnie kaza mi sciagnac majtki, bo inaczej bylyby cale pokrwawione i przeszkadzalyby w szyciu :O a jakie badania obia przed operacja? krwi?

Co do cewnika ja się cieszę, że w końcu mnie zacewnikowali parenaście godz. po operacji. Nie byłam w stanie sama się wysikać i to była prawdziwa ulga. Co do pończoch uciskowych - zależy od zabiegu. Ja mialam operowany kręgosłup i nie zakladałam

sluchaj odstaw leki! Albo powiedz lekarzowi co zażywasz i czy on pozwoli to brać do op. Niektórych leków nie można przyjmować. I nie bierz przed operacją aspiryny bo rozrzedza krew

Gość operacja wkrotce
rozumiem. no ale nie powiem ze bralam tabletki niewiadomego pochodzenia, najwyzej cos w badaniach krwi moze wyjdzie. i zrobili Ci ta operacje mimo ze za malo tlenu mialas?

Gość operacja wkrotce
liszaj. wiem ze to strasznie nieodpowiedzialne ale ja sama nie wiem co zazywam, ale czuje sie dobrze po nich...

Ja mam np. bardzo niskie ciśnienie, przez co po operacji nie byli mnie w stanie odłączyć od tlenu. Powiedziano mi, że jesli przyjmuje sie leki - nawet suplementy diety czy witaminy to ma to wpływ na narkozę, jej rodzaj i dawkę. Pytano mnie czy nie przyjmowałam takich suplementów na 3 miesiące przed operacją.

Gość operacja wkrotce
to swietnie bo ja nawet skladu nie znam, bo one nie sa juz legalne w pl. trudno, powiem im, ze bralam jakies tabletki odchudzajace, prawdopodobnie z efedryna, ale dokladnego skladu nie znam

Autorko mimo tego skonsultowałabym to z lekarzem...a przed operacja anestozjologowi powiedz o wszystkich lekach jakie brałaś

moze napiszę z własnego doświadczenia, operacji szt. 4 zawsze w skarpetkach i tylko w skarpetkach (zawsze to coś) cewnikowana byłam po uśpieniu nie palę

Gość szuuuuuuszuuuszzzzzzz
to "mało tlenu" pielęgniarka powiedziała z taką przyganą w głosie, ale to nie było przeciwskazaniem do operacji (wiedziała że palę, ale powiedziałam, że ostatniego wypaliłam w nocy (nie przyznałam się do tego ostatniego) i zadaje się, że aspiryny nie należy zażywać 1-2 tyg. przed op.

Gość operacja wkrotce
branie tabletek z lekarzem? jak ja nawet skladu nie znam, musialabym to oddac do sanepidu czy jakiegos laboratorium, to te tzw "chinskie" suplementy diety, ktos je na czarno sprowadza, jeszcze bym kogos wkopala.

Gość operacja wkrotce
wiec powiem im ze tabletki odchudzajace, prawdopodobnie z efedryna ale nie jestem pewna, najwyzej mnie opieprza, place im ciezkie pieniadze. swietnie byloby w skarpetkach zostac, czulabym sie "bezpieczniej" i pewniej. ok, bede pamietac o zmyciu lakieru z paznokci ale watpie ze to cos da bo mam na nich te tzw tipsy akrylowe czy zelowe, nie wiem dokladnie jak sie to nazywa

Gość fdlgjkfjdg
jesli chodzi o cewnikowanie to zalezy na co jesteś operowana... i ile godzin trwa operacja... skarpety można mieć ale to też zalezy na co jesteś operowana... ja po narkozie rzygałam dalej niż widzialam:o rzuć palenie - lekarze mają nieco lekcewarzące podejście do palaczy