Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość operacja wkrotce

mam za tydzien operacje

Polecane posty

Gość operacja wkrotce
mam za tydzien, wiec rzucenie nic nie da, a ze stresu musze palic, przed operacja pewnie tez zapale, bo sie nie powstrzymam. a jak wyglada wybudzenie? mam kogos wolac czy sami przyjda? jak bede lezec na plecach to nie zadlawie sie wymiocinami w razie czego? nog mi nie operuja wiec mam nadzieje ze zostane w skarpetkach

masz wołać zwłaszcza, jak nie będziesz wybudzona, czyli będziesz nieprzytomna :) :) :) ogarnij się dziewczyno, bo tak głupio gadasz, jak robisz (mam na myśli chińskie tabletki z niewiadomo-czym i palenie)

Gość operacja wkrotce
to jak sie zorientuja kiedy sie wybudze? no co, pierwszy raz mam operacje, stresuje sie

Gość operacja wkrotce
boje sie ze umre a teraz na dodatek ze sie rzygami brzydko mowiac zadlawie :O

Gość operacja wkrotce
pojde nawet pierwszy raz od 5 lat do spowiedzi :O

Ja się wybudzałam powoli to zaraz się ktoś koło mnie zjawił. Poza tym miałam nadal w gardle tą rurkę. Wybudzanie sie było takim dziwnym snem na jawie. I jak zawsze wymiotuję nawet przy podawanym kontraście do rezonansu czy tomografii tak po operacji było spoko. Najgorsze to, że nie można pić. Tylko mi usta zwilżyli wodą, a tak mi się chciało strasznie. Potem nasmarowali na grubo wazeliną i nieco pomogło. Potem odlecialam bo spadło mi ciśnienie i znowu podłączanie tlenu. Dzięki temu zaliczyłam nieco więcej godz. na OIOMie niż to było konieczne

nie umrzesz. Nie ma się czym stresować. Poza tym zawsze możesz pprosić o coś na wyluzowanie. Dziewczyny z sali dostawały rano jakieś tabletki wyciszające i na prawdę były spokojniutki i szczęsliwe.

Gość operacja wkrotce
a przez ile nie mozna pic? i jak sie czlowiek czuje psychicznie? nie mozna sie wykapac pewnie bo nie wolno wstac, przynajmniej ja nie bede mogla minimum dobe po operacji. przepraszam za moze glupie pytania ale stres mi sie strasznie udzielil. wiec zapamietam - najpierw poprosic o zalozenie cewnika po uspieniu i zapytac czy moge zostac w skarpetkach, zmyc lakier z paznokci, ok.

jak się obudzisz to będziesz taka rozbita, że nie będziesz myśleć o żadnym myciu. Ja po operacji wstałam dopiero 48 h. Co do picia to: ostatni posiłek dzień wcześniej około obiadu, potem tylko woda ile się chce. W dniu operacji rano pozwolili mi wypić kilka łyków później nic. Operowana bylam o 13.

Gość blondyneczkamałaa
spokojnie, nie musisz rzucać palenia.... ale już w dniu operacji nie będziesz mogła zakurzyć. przed zabiegiem nie wolno jeść i pić na około 6 h przed operacją (zazwyczaj z rana można zjeść tylko lekkie śniadanie).

Aha - zakładanie cewnika wcale nie straszne i nie boli. Poza tym w moim szpitalu byli bardzo dyskretni, cały czas mnie osłaniali, nie czułam żadnego skrępowania.

Gość blondyneczkamałaa
no jak widzę różne są opinie ale to pewnie zależy od rodzaju operacji. ja też miałam kilka plastycznych więc mogę odpowiedzieć na niektóre pytania. a tak się zapytam - gdzie jedziesz na zabieg ?

O widzisz, a koleżanka wyżej miała zupełnie inaczej. Ja dostałam jeszcze do przeczytania taką broszurę szpitalną co i jak przed operacją. A najlepiej to sobie notować pytania i jak bedzie wywiad z lekarzem przed to pytać z listy. Ja tak robiłam bo inaczej to wszystko z głowy ucieka :)

Gość operacja wkrotce
badania mam rano o 8, wiec lepiej sniadanie juz sobie odpuszcze. slyszalam, ze zakladanie cewnika nie boli, raczej mam psychiczna blokade, no ale jak tak musi byc i po uspieniu sie nie bd dalo, to bede musiala przezyc. Calyrokwszaliku, a orientujesz sie, co to sa te dreny? i kiedy je sciagaja? znaczy sie wiem co to niby jest ale nie bardzo to rozumiem

Gość operacja wkrotce
zapisze sobie wszystko zeby nie zapomniec :) abdominoplastyka u dr furmanka

Gość blondyneczkamałaa
ja również za tydzień mam operejszyn (dokładnie 8 dni) ale zupełnie się nie denerwuje, ale ja już wiem jak mój organizm reaguje na takie zabiegi i narkozę więc mogę być spokojna. nieprzyjemna jest tylko pobudka po narkozie.... reszte da się przeżyć :)

Gość operacja wkrotce
ja wlasnie boje sie bo to pierwsza moja operacja i nie wiem czego sie spodziewac, jak zareaguje na narkoze itd. a nie da sie przeprowadzic abdominoplastyki przy znieczuleniu miejscowym?:)

Gość blondyneczkamałaa
jeżeli zabieg będziesz miała robiony prywatnie to myślę że spokojnie dogadasz się co do zakładania cewki już po uśpieniu. prosta sprawa - dajesz kasę a oni stają na głowie żeby zapewnić ci maksymalny komfort.

Gość operacja wkrotce
a abdominoplastyke mialas? jesli tak, to napisz prosze jak tam blizna, czy jestes zadowolona i wgl.

Gość operacja wkrotce
no tak, prywatnie, chociaz slyszalam ze czasami robia tego typu plastyke z nfz, ale ja i tak bym sie nie kwalifikowala.

Gość blondyneczkamałaa
myślę że o wiele mniej się nacierpisz gdy zdecydujesz się na narkozę a nie na znieczulenie miejscowe :) narkoza owszem jest nieprzyjemna ale nie jest to nic strasznego. ja np na około 3 h po zabiegu jestem bardzo taka 'otumaniona', mam drgawki i jestem okropnie spragniona. ale rano wstaję i czuję się jakbym nie przeszła poprzedniego dnia żadnej operacji :)

Gość blondyneczkamałaa
a nie nie, ja miałam troszkę inne zabiegi robione. o abdominoplastyce niestety nic nie wiem...

Gość operacja wkrotce
pewnie narkoza bedzie odpowiedniejsza, nawet watpie zeby robili to przy znieczuleniu miejscowym, ale jest przeciez ryzyko niewybudzenia sie, to mnie przeraza wlasnie

Gość blondyneczkamałaa
na nfz nie ma co liczyć. ja byłam po ciężkim wypadku i owszem zakwalifikowałam się ALE okres oczekiwania to tylko 8 lat :) nic, tylko wyciągać kasę....

Gość operacja wkrotce
rozumiem :) nie mam tak naprawde duzo do robienia, doktor przekonal mnie ze efekt bedzie bardzo ladny, no coz, zobaczymy, jak to sie skonczy...

Gość blondyneczkamałaa
ryzyko niewybudzenia się ? daj spokój, nic takiego się nie stanie. to nie jest żadna bardzo ryzykowna operacja, akurat jeżeli chodzi o narkozę to możesz martwić się tylko o swoje samopoczucie po przebudzeniu a nie o jakimkolwiek ryzyku... jedziesz prywatnie a tam naprawdę dbają o pacjenta. musisz tylko anastazjologowi rzetelnie odpowiedzieć na wszystkie pytania, wcześniej nie jeść/pić/palić i będzie OK.

Gość operacja wkrotce
no wiec wlasnie, jezeli Ty bylas po wypadku i mialabys czekac 8 lat (tragedia), to mnie by wysmiali i odeslali z kwitkiem za moje "fanaberie", zreszta zdrowiu to nie zagraza ani nie utrudnia mi zycia ale... no wlasnie ale. robilas tu w Polsce? zdecydowalam sie na czechy bo maja duzo tanszych i podobno duzo lepszych specjalistow, w Pl jest strasznie malo dobrych chirurgow plastycznych, do najlepszego w moim, dosc duzym miescie, czeka sie okolo rok na WIZYTE, na zabieg nastepny rok

Gość operacja wkrotce
czyli rano jak wstane nie powinnam juz palic, ani jesc ani nawet wypic szklanki wody, tak? (badania mam na 8, droga zajmie mi okolo 3 h)

Gość blondyneczkamałaa
ale rozumie cie, każda panikuje przed operacją :) sto tysięcy pytań - czy operacja się uda / jak będę wyglądać po / czy efekt będzie zadowalający / CZY SIĘ WYBUDZĘ ?? norma :D musisz być poprostu dobrej myśli :)

Gość operacja wkrotce
zwlaszcza przed pierwsza w zyciu ;) a doczytalas o tych tabletkach co napisalam? nie znam skladu, odstawilam je od dzis, no ale zostal tydzien.... zapytaja czy bralam jakies leki, to co mam im odpowiedziec? bralam, ale nie pytajcie jakie, bo nie mam pojecia? zawalilam z nimi, ale czasu nie cofne