Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama pyta innych mam

Poród naturalny czy cesarka ? Czy cesarkę można wymóc ?

Polecane posty

Gość mireczkowataa
jezus maria, frejdo- nie możesz zrozumieć, ze jakieś 90%kobiet nie uważa porodu jako jakieś mistyczne wydarzenie?? Ok, dla Ciebie to cud-miód-orzeszki. I masz do tego prawo. Pisz sobie, co tam uważasz dopóki nie zaczynasz gadać o leniwych dziewuchach, czy o tym, ze kobiety są niedołężne ok?

dobra inaczej skoro ból zęba nie to co z bolami miesiączkowymi ? Moje są tak silne że wymiotuje z bólu ale są naturalne. Rozumiem że je też trzeba przeżyć co miesiąc jak przystało na silną kobietę ? :)

Gość shuma
a skurcze miesiączkowe?

wściekła mrówa dobra inaczej skoro ból zęba nie to co z bolami miesiączkowymi ? Moje są tak silne że wymiotuje z bólu ale są naturalne. Rozumiem że je też trzeba przeżyć co miesiąc jak przystało na silną kobietę ? Mam to samo i czesto zasuwam do lekarza po ketonal bo czesto mdleje i juz nie raz mnie karetka z ulicy zabierala. ale widzac wypowiedzi freido to zaprzestane brania lekow, bo przeciez ten bol to sama natura wiec po co z tym walczyc i brac leki zeby sobie pomoc bo jestem niedolezna... buahahahahaha twoje teorie freido sa z dupy🖐️

Gość shuma
żyjemy w XXI wieku do cholery!

grey eyes -no właśnie taka pokrętna logika :) ja też tylko ketonal na miesiączke, i nie mam zamiru sobie na siłe udowadniać czegoś czego nie musze :) I doprawdy ja też nie widze w tych bólach nic mistycznego

Gość shuma
jesteście z tym ketonalem obie niedołężne ;) ;)

Gość ka-milka
frejdo - a może w końcu kobiety w Polsce się budzą? bo w innych krajach europy czy USA porody są znieczulane "na dzień dobry". Dlaczego u nas kobieta ma rodzić jak zwierze, bez pomocy współczesnej medycyny - znieczulenia ? Ja nie potrafię się z tym pogodzić że żyję w kraju absurdów i nawet jakbym chciała znieczulenie to w moim wojewódzkim mieście po prostu nie ma. Dlatego miałam cesarkę na własną prośbę i nie piszcie że żaden dobry lekarz nie zrobiłby jej bez wyraźnych wskazań medycznych. Robią je bardzo dobrzy specjaliści, pracujący też w państwowych szpitalach i wcale nie chcą za to łapówek. Oni potrafią zrozumieć obawy kobiet, dlaczego więc inne kobiety nie rozumieją?

wściekła mrówa grey eyes -no właśnie taka pokrętna logika ja też tylko ketonal na miesiączke, i nie mam zamiru sobie na siłe udowadniać czegoś czego nie musze I doprawdy ja też nie widze w tych bólach nic mistycznego ja tak samo chyba po cos te znieczulenia sa czy nawet cc (za ktorym jestem baaaardzo na tak) zeby kobiecie ulzyc:) to tak jakby czlowiek chory na raka z 60% szans na wyzdrowienie i wiele lat zycia nie skorzystal z leczenia bo smierc jest NATURALNA;) Mrówa wybacz pytanie ale Ty masz jakies przyczyny tych ostrych boli i wymiotow czy po prostu taki Twoj urok??

shuma jesteście z tym ketonalem obie niedołężne ;) ;) Ok shuma nastepnym razem nie wezme i wyskocze na miasto a ze mam tyle szczescia to napewno ktos zadzwoni na pogotowie;) a jak nie to Cie dopadne z zaswiatow;) Zaraz poprosze mame niech mi obiad zrobi i przyniesie bo jak na niedolezna przystalo ja nie dam rady;)

Przez takie poglądy jak frejdo, w tym zaścianku nigdy się nic nie zmieni. W większości cywilizowanych krajów kobiety biorą znieczulenie i jest to normalne. Tylko tutaj jest dorabiana jakaś dziwna ideologia. Chyba logiczne jest, że jak jest możliwość porodu bez bólu, to większość kobiet się zdecyduje, to nie średniowiecze. Jak ktoś nie chce, niech nie bierze i tyle. Po co gloryfikować ból i obrażać kobiety, które z niego rezygnują?

Jeśli masz mozliwość załatwienia sobie cc to sie nie wahaj. Z opowiadań wiem, że to nic strasznego-kilka dni poboli i zostaje cienka kreska na brzuchu. Ja rodziłam sn i wiem, ze nigdy więcej juz nie podejde do takiego porodu. I nie mam tu na mysli tylko tego, że myslalam, że umrę z bólu, ale narazili zycie mojego dziecka.

Gość mireczkowataa
ka-milka- teorię jakoby żaden szanujący się lekarz usnuła niejaka Mamuśka007, która generalnie wypowiada się nie wiedząc wiele w temacie. Ja akurat temat obadałam, bo od zawsze byłam zdecydowana na cesarkę. I generalnie lekarze rozumieją obawy kobiet. Zresztą nie wiem, czy wiecie ale kobieta, która boi się porodu moze nawet wstrzymać własną akcje porodową- w końcu psychika odgrywa znaczną rolę w całym procesie.

Gość shuma
żarty żartami :) a serio, uważam że cesarka na żądanie niekoniecznie jest dobrym pomysłem - moim zdaniem tylko - jakby nie było to operacja, cięcie powłok brzusznych i mięśnia. Jak są wskazania - ok, jak najbardziej. Za to jestem bardzo za znieczuleniem. Nie będę powtarzać, tego co było powiedziane, ale po to idziemy do przodu, żeby z dobrodziejstw medycyny korzystać.

niestety taka moja uroda :/ pierwszy dzień i noc mam wycięte z życiorysu, na całe szczęscie potem jest już lepiej :) shuma no niedołeżna i w ogóle słaba kobieta :P :P :P cóż trudno, wole łyknąć ketonal niż mdlejąca zwinięta w kłębek nad kiblem ipisać na kafe jaka jestem silna :D

shuma żarty żartami a serio, uważam że cesarka na żądanie niekoniecznie jest dobrym pomysłem - moim zdaniem tylko - jakby nie było to operacja, cięcie powłok brzusznych i mięśnia. Jak są wskazania - ok, jak najbardziej. Za to jestem bardzo za znieczuleniem. Nie będę powtarzać, tego co było powiedziane, ale po to idziemy do przodu, żeby z dobrodziejstw medycyny korzystać. widzisz ja np chce tylko cc ale nie mam zadnego powodu by Cie obrazac czy negowac Twje zdanie tylko dlatego ze jest odmienne od mojego. Nie popierasz cc na zadanie a ja szanuje Twoje zdanie:) wiec nie rozumiem po co te klotnie?? mireczkowata: a Cb to wgl uwielbiam;)

Gość na bank mu strzelę
moja przyjaciółka właśnie wczoraj urodziła synka przez cesarskie. o pierwszej w nocy zaczęła rodzić naturalnie, a o 8 rano lekarze zdecydowali, że jednak cesarka. powiedziała, że te 7 godzin to były najgorsze godziny jej życia. 7 godzin prób urodzenia w sposób naturalny, które o mało nie skończyło się śmiercią dziecka.

wściekła mrówa niestety taka moja uroda :/ pierwszy dzień i noc mam wycięte z życiorysu, na całe szczęscie potem jest już lepiej to ja Ci powiem tak ze na sile nauczylam sie wymiotowac (nawet lyk soku), potem z wycienczenia albo mdlalam albo szlam spac a jak sie budzilam to dalam rade w miare funkcjonowac:) poszlam do gina faceta z tymi bolami a ona na to ze sama sie nauczylam tego i to nie jest jego problem bo "tam" jest wszystko ok. (czego ja sie spodziewalam po facecie) poszlam do kobiety i od razu dostalam ketonal, nie nagadala mi chodz byla zla za wymioty to wytlumaczyla mi ze moj organizm nie radzi sobie z bolem i dlatego mdleje;) a okres mam 3dni;)

Gość mireczkowataa
Grey Eyes- no co, no co :):) Shuma- a ja powiem tak: osobiscie uważam, że cesarka na żądanie głupia nie jest. Szczególnie jak babka jest nieprzytomna ze strachu- niestety w szpitalach częśto dużo ( w tym zdrowie naszego dziecka) zależy od personelu- czy mu się chce, czy przejmuje się rodzącą. I rozumiem babki, które proszą o cesarkę, jak najbardziej. Ja, po rozmowie z moim ginem, nie zdecydowałam się na cesarkę- tym bardziej, że mam skórę podatną na keloidy. Ale nie odbieram tego prawa innym kobietom.

Gość shuma
i takie osoby szanuję, najbardziej mnie drażni / boli to wyzywanie się nawzajem i uwłaczanie sobie. I nie tylko w tej kwestii, ale też w kwestii karmienia pierś /mm i wszystko. KObieta kobiecie wilkiem

Gość shuma
Hmmm, ja wiem co macie na myśli z tą cesarką na żądanie. Ja nie odbieram tego prawa, sama raczej jestem na nie. Ale inna inność to dezinformacja i opowieści z porodówki niczym z kadrów filmów grozy kat. c

mireczkowataa Grey Eyes- no co, no co Shuma- a ja powiem tak: osobiscie uważam, że cesarka na żądanie głupia nie jest. Szczególnie jak babka jest nieprzytomna ze strachu- niestety w szpitalach częśto dużo ( w tym zdrowie naszego dziecka) zależy od personelu- czy mu się chce, czy przejmuje się rodzącą. I rozumiem babki, które proszą o cesarkę, jak najbardziej. Ja, po rozmowie z moim ginem, nie zdecydowałam się na cesarkę- tym bardziej, że mam skórę podatną na keloidy. Ale nie odbieram tego prawa innym kobietom. No i za to tak Cie cenie i lubie, ze nie jestes stronnicza:) ze nie naskakujesz na tych ktorych poglady roznia sie od Twoich i szanujesz wybory innych. No i za to ze wiesz ze kazdy ma swoje zycie, swoj rozum i wie co dla niego jest najlepsze a tym samym ma prawo o sobie zadecydowac:) Co do SN (zaraz na mnie naskoczycie) ale sluchajac opowiesci siostr i przyjaciolek dla mnie jest to ponzenie kobiety (krzyki: jak Ty nie umiesz przec itp) dlatego nigdy sie nie zgodze na SN chocby mi ktos zlote gory obiecywal;) Tutaj wiele razy czytalam ze SN jest cudowny ze u niektorych krotki a bol jak na okres:) i nie mam nic do tego kto jak urodzi:) wazne byle bozbolesnie i bezkomplikacji:)

Gość mireczkowataa
shuma- wiem, ze Ty nie odbierasz, nie zauważyłam, zebyś kogoś obrażała bo miał cesarkę. Powiem Wam, że najlepiej nie słuchać "opowieści dziwnej treści". Bo każdy poród jest inny- moja znajoma urodziła bez znieczulenia w pięć godzin i opowiadała mi, że pikuś- ostatnia godzina troszkę bolała. Inna, że mdlała, rzygała i, za przeproszniem, srała z bólu. I badź tu człowieku mądry :)

greys Eyes Ze mnie wychodzi z każdej strony :P prawda jest taka że nie radząc sobie z bólem organizm lub psychika szuka "ujścia" Moi ginekolodzy ogólnie nie byli zainteresowani opowieściami o bólach :/ Bo okres i poród jest po to by bolało ! my se jakieś jakieś fanaberie wymyślamy jak znieczulenia, tabletki :P ;) ketonal dostaje od internisty.

tak dla wyjasnienia zeby Was nieurazic to ja nie mowie ze kazda kobieta jest ponizona przy SN poprostu na wszystkie porody o ktorych slyszalam taak bylo... to tylko i wylacznie moje zdanie a popieram je tym ze slyszalam teksty poloznej (bez powolania) w stylu "cierp cialo...", "seksu sie chcialo a urodzic nie umiesz".

greys Eyes Ze mnie wychodzi z każdej strony prawda jest taka że nie radząc sobie z bólem organizm lub psychika szuka "ujścia" Moi ginekolodzy ogólnie nie byli zainteresowani opowieściami o bólach :/ Bo okres i poród jest po to by bolało ! my se jakieś jakieś fanaberie wymyślamy jak znieczulenia, tabletki ketonal dostaje od internisty. no wlasnie lekarze ida w mysl idei i slow Boga: "kobieta ma rodzic w bolach" co jest dla mnie smieszne i nie pojete, bo chyba po to sa lekarzami od takich spraw zeby kobiecie ulzyc, a wiele kobiet czy to przy porodzie czy zwyklym badaniu u gin jest traktowanych przedmiotowo.

Gość mireczkowataa
Grey Eyes- no poleciałaś kobito :) Ale mam dla Ciebie rozwiązanie- wziać ze sobą faceta :):) Normalnie nikt tak o Ciebie nie zadba w stosunku do położnych jak on. Mój w ogóle zapunktował, bo był przy paru porodach (zwierząt!!!!), i jak zaczął z kobietą rozmawiać o fizjologii porodu to się go zapytała czy w takim razie pomoże :) No i pomógł :) A tak serio to Ci powiem, że zawód położnej to tak "delikatny" zawód, a poród to tak specyficzny "proces", ze jak słysze takie texty jak piszesz to normalnie mi ciśnienie rośnie!! Grrrr!! I niech mi ktoś powie, ze położna też człowiek, gorszy dzień moze mieć- to go walnę!

mireczkowataa Grey Eyes- no poleciałaś kobito Ale mam dla Ciebie rozwiązanie- wziać ze sobą faceta Normalnie nikt tak o Ciebie nie zadba w stosunku do położnych jak on. Mój w ogóle zapunktował, bo był przy paru porodach (zwierząt!!!!), i jak zaczął z kobietą rozmawiać o fizjologii porodu to się go zapytała czy w takim razie pomoże No i pomógł A tak serio to Ci powiem, że zawód położnej to tak "delikatny" zawód, a poród to tak specyficzny "proces", ze jak słysze takie texty jak piszesz to normalnie mi ciśnienie rośnie!! Grrrr!! I niech mi ktoś powie, ze położna też człowiek, gorszy dzień moze mieć- to go walnę! ja naprawde nie chcialam nikogo urazic a opinie wyrobilam sobie na tych zlych przypadkach porodow i uwazam ze wszsytkie z moich znajomych zostaly ponizone (o to mi chodzilo ze slownie a nie ze sam porod to ponizenie zle zdanie skleilam);) Odnosnie mnie byl ktos kogo bym z przyjemnoscia na sn zabrala ale juz nie ma go w moim zyciu (chodzi o kumpla zawsze mi obiecal ze jak sie zdecyduje na sn to bedzie ze mna), wiedzialam ze przy nim nic mi sie nie stanie...

Gość mireczkowataa
grey Eyes- ciśnienie mi podnoszą te texty położnych o których pisałaś, a nie Ty. A pisząc, ze poleciałaś miałam na myśli, ze mi posłodziłaś :P