Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ateista z powołania

jak poznać czy jesteś ateistą

Polecane posty

dziewczyno, odnosimy się do katolików, bo wśród takich zyjemy. I niestety, ale każda religia monoteistyczna oparta na wierzeniach ludów z pustyni jest chora i niebezpieczna. Więc przewinienia kościola katolickiego były, są i będą, bo wierzenia na którym jest oparty są chore. Dokladnie to samo myslę o judaistach pełnych pogardy do świata oraz islamistach pełnych nienawiści i agresji. Inne religie mi nie przeszkadzja, bo nie zatruwają mózgów.

ludów pustyni ? to znaczy jakich ludów ? bo chyba nie Żydów ?

ludów pustyni ? to znaczy jakich ludów ? bo chyba nie Żydów ?

inne religie ci nie przeszkadzaja bo ich nie znasz . a co powiesz o scjentologi ? neopogaństwie ? wierzeniach animalistycznych ? szamaniźmie ? one nie " ryją mózgu " ?

a chrześcijaństwo ci przeszkadza bo wydaje ci sie , że je znasz skoro żyjesz wśród katolików .

Gość ostatni moheranin
religia katolicka jest jedyna religia naukową rozumowa doceniająca rozum Jan Paweł II w enklityce Fides et ratio wiara i rozum to dwa skrzydła na których duch ludzki unosi Sie do odkrywania i kontemplowania prawdy

Gość ostatni moheranin
wiec wierzy sie na dowody a nie ze tak ktoś powiedział i trzeba wierzyć

a niby skąd pochodzą semici? (żydzi i islamiści) No chyba z pustyni, co nie? A jak ci niby scjentologia zagraża? Albo szamanizm? Czy prowokuje konflikty wojenne? Jak islam, chrześcijaństwo? Czy wykorzystuje cię materialnie? Jak judaizm? Scjenotolodzy mają zryte banie, ale żyją w swoim gronie i nikomu nie narzucają swojej durnej religii. Szamanizm jest równiez w kościele katolickim, obrzędowość katolicka, sposób ubierania się szamanów-księży ich zachowanie jest podobne jak właśnie w szamanizmie.

a neopoganie co ci robią? Oni nawet nie wierzą w te peruny tylko krzewia polskość w czystej formie. Rzucasz oskarżeniami jak ten koleżka z biblii co belki we własnym oku nie widział.

nie masz pojęcia o czym piszesz. i smiem wątpić o twoim długim życiu :) bo gdybyś rzeczywiści ozyła parę dziesiat lat to nabyłabyś wiedzy o tych wszystkich religiach po drodze . po prostu . wiesz w co siewierzy w scjentologii ? wiesz o co chodzi w m, animalizmie , teoiźmie ? pojęcia nie masz i przez to wydaje ci sie to bezpieczne . Czepiasz ise chrześciajnśtwa mieszając je z katolicyzmem i naukami KK . to jak można z tobą rozmawiać ?

no p rzecież Żydzi pochodzą z terenów Izralela , Palestyny a to przecież nie jest na litość boska pustynia . no , bez przesady , jak już chcesz sie wdawać w jakieś dyskusje to choć zorientuj siew temacie . no geografia sie kłania , poziom podstawowy .

chrześcijaństwo generuje konflikty zbrojne ? ty czytasz to co piszesz ?

aha, czyli katolicyzm to nie jest chrześcijaństwo :D Ciekawe :D Jak jesteś taka wyjształcona to mów co złego zrobili ci scjentolodzy albo szamanie :D Nie licząc szamanów katolickich, oczywiście. Oświeć mnie :) Czekam niecierpliwie. Ale widzę, że jesteś zwykłą chrześcijańską hejterka i tyle, skoro rodzimowierców wciągnęłaś w rozmowę :D Ludzi, którzy w rzeczywistości są ateistami a jedyne co robią to starają się przywrócić tradycję polską.

nie generuje? To niby skąd te napierdalanki między protestantami a katolikami w GB chociazby? Najbliższy nam kraj, a jest ich więcej. Ja wiem, ze wyparcie to największa broń monoteistów, ale daj spokój. Lepiej napisz co ci scjentolodzy uczynili, albo szamani.

zanim zaczniesz mieszać chrześciajństwo i nauki KK mozę warto siezapoznać z podstawą na jakiej stają kościły chrzęścijańskie trzymajaće ise Pisma a na jakis podstawie KK . wiesz jaka to podstawa ?

i naprawdę wierzysz ,ze tam strzelają do sibei uczniowie Jezusa ?:) no naiwnośc jest cnotą , ale głupota ....

uważasz ,zę ktoś staje ise niebezpieczny tylko wtedy kiedy ci coś zrobi ? :) o naiwnośc już pisałam :)

ahaaaa katolicyzm to nie chrześcijaństwo, ja nie moge hahahahahahhahaha o Fak :D Czyli ten dżizas w każdym kościółku jest przypadkowo :D Nie, no na bank protestanci i katolicy nie są chrześcijanami. Chrześcijanie to te dobre duszki, które siedza w domku i nikomu nie zagrażają. To w takim razie chrześcijaństwo jest religią niszową :D Sorry, to, że katole i 99% chrześcijan to ludzie, którzy w dupie mają nauki chrystusa nie zmienia faktu, że to sa religie chrześcijańskie. I ich doktryny sa na tyle chore, że zaśmieciły świat. Ale ja cię nadal pytam, na jakiej podstawie uważasz, że scjentolodzy i szamanie są niebezpieczni skoro póki co nic nie zrobili, natomiast wasze religie pastuchów z pustyni i w przeszlości i obecnie niszczą zycia milionom ludzi. Skończ wypierac i skończ gadać tak by nie przekazać treści i ODPOWIEDZ NA PYTANIE

Gość kifgif
katolicyzm jest odłamem chrześcijaństwa, zaś chrześcijaństwo i islam są odłamem judaizmu :)

a i owszem raz, że ograniczaja mi wolność narzucając swoje farmazony (konkordat, in vitro - znasz sprawy). Dwa, doją z budżetu gruba kasiorę, za która można by było zrobić dużo dla ludzi, którzy naprawdę tego potrzebują Widzę, ze nadal stosujesz wyparcie. Czekam na odpowiedz na pytanie. Moja odpowiedź neich służy ci za przykład.

kk jednak w swoich doktrynach opiera sie na Piśmie i naukach ojców kościoła o tradycji nie wspomne ,co skutecznie miesza wiernym w głowach . Ale o tym trzeba wiedzieć zamim zacznie sie utożsamiać wierzących tylko z KK .

piszesz o sprawach ogólnych - przeciez ślubu brac nie musisz , in witro a raczej jego dofinasowanie to sparawa państwa a nie KK , forsy na kosciół żadne dawać nie musisz - czy twoje krzywdy nie są aby wyimaginowane ?:)

Gość po owocach ich poznacie
O tym, że ludzie nie wierzą naprawdę (mało kto wierzy) w Boga, a co najwyżej utożsamiają się z jakąś tradycją najlepiej świadczą ich czyny. Prawie każdy katolik codziennie świadomie i dobrowolnie łamie prawo boże, grzeszy. Czy robiłby to, gdyby faktycznie wierzył w to co powtarza? Że Bóg widzi i ocenia i spotka nas nagroda lub kara? Nie idę na policję z kilogramem kokainy pod pachą, bo wierzę, że policjanci tam naprawdę są i naprawdę karają- i boję się ich. A odpuścić sobie z lenistwa niedzielną mszę się nie boję, bo średnio wierzę, że kogokolwiek to obejdzie i mnie ukarze.

wasze lobby naciska na rząd by zabronić in vitro, bo zarodki są wyrzucane, więc skończ z tym wyparciem. Nikt mnie nie pyta czy chcę dawać na kościół, po prostu kościół sobie to bierze z moich podatków. Kolejne wyparcie. Czekam na odpowiedz. Ale coś widze, ze jesteś standardowym przykładem wierzącego. Pooskarżać, ponarzekac, ale jak przyjdzie do konkretów to udać, ze się pytania nie słyszy, bo wtedy trzeba by było jednak zweryfikwoać swoje poglądy. Prawda? Nie daj się prosić, oświecona niewiasto, i ukaż mi zagrożenia płynące ze scjentologii i szamanizmu. Ok scjentologia to jescze bardziej idiotyczna religia niż wasza, ale mów mów, jakie z niej płyna zagrożenia.

nie bardoz mogę ci odpowiedzieć na pytanie bo.... nic nie wiesz o tych religiach , nie masz pojęcia o mechanizmach , szczególnie w scjentologi , bo w szamaniźmie ten kierunek okultystyczny jest dość wyraźny i łatwy do zaobserwowania , natomiast scjentolodzy ze swoją zasłona w postaci rozmaitych " humanitarnych " akcji są trudniejsi do przejrzania . podam ci tylko jeden z przykładów , łatwy do zrozumienia - nie możesz odejść, nie możesz sie uwolnić , ani tu ani tu . Stajesz sie niewolnikiem choć mamiono cie , że staniesz sie panem swojego życia dzięki mocom dawanym przez bogi tych religii .

Gość ASASSAD
PRZETLUMACZ !!!

i jak niby miałabym zweryfikować swoje poglądy ? i na co ? my tu rozmawiamy o wierze , nie o poglądach - czy cos przegapiłam ? :)