Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dante fante

Jak to jest że w ST bóg był zly a NT NAGLE DOBRY ?

Polecane posty

Gość Dante fante

Nie czaje tego

Gość pupu paszczu piczu
w Starym Testamencie był sprawiedliwy, a w nowym miłosierny, dziecko drogie :)

Gość pupu paszczu piczu
Leviatan, dlaczego w zasadzie? Mógłbyś to sensownie uzasadnić?

Gość Rak nie bo rak
Nie wiedzałam że ktoś wierzy jeszcze w te zabobony

Gość pupu paszczu piczu
ja nie wierzę, ale interesuje mnie sąd kategoryczny Leviatana i czy potrafi go sensownie obronić?

może to nie bóg był zły tylko ludzie? Wszak to Ewa złamała zakaz Boga, Kain zabił Abla, ludzie budowali z pychy wieżę Babel, Jakub walczył z Ezawem, bracia chcieli zabić Józefa,

Gość a zakaz: mozesz patrzec ale ni
e dotykac (nie wspominajac, ze bog wie wszytsko wiec wiedzial jak to sie skonczy) nie jest glupie i zle?

Gość AniczkaQ
Ja nie wierzę w Boga, szanuje religię, ale nie wierzę. I chuj.

pupu paszczu piczu -> poszukaj sobie na necie podobieństwa Chrystusa do Horusa lub przeczytaj mitologię egipska tylko imię Horusa zastąp imieniem Jezus ;)

Gość pupu paszczu piczu
No i co z tego wynika, dalej nie wiem, dlaczego uważasz, że NT to bzdura? I co to znaczy, że to bzdura? Wciąż czekam na merytoryczne uzasadnienie :)

Może Leviatan jest Żydem, skoro twierdzi, że NT to bzdura?

Gość i z dobroci ukaral
cala ludzkosc od pierwszego stworzonego przez siebie 'rodzenstwa' po samego ostatniego czlowieka w ciagu calych tysiacleci. ahhh ta jego dobroc bokiem nam wyszla (wystarczy popatrzec na ukochany przez niego narod, jak sie postaral by ich jego miloscia 6 milionow wyginelo w ciagu zaledwie 5 ludzkich lat), dzieki za taka milosc i dobroc...

Gość hmm hmm hmm
moglibyscie pisac slowo '"BOG" z duzej litery? chocby z szacunku AniczQa, ktrora nie wierzy pisze nawet z duzej! a ja powiem ze nie rozumiem Starego Testamentu. nie moge go ogarnac. gdyby nie Nowy Testament to bym nie byla chrzescijanka. taka prawda. w Nowym testamencie Bog wysyla Jezusa. i to ON stanowi prawo

rozumiem ,zę wierzysz ,zę to Bóg tych ludzi pomordował ? nie ludzie ? ciekawa koncepcja .

Gość pupu paszczu piczu
i z dobroci ukaral cala ludzkosc od pierwszego stworzonego przez siebie 'rodzenstwa' po samego ostatniego czlowieka w ciagu calych tysiacleci. Ale to mówisz o tezach ST, a nie NT.

Gość hmm hmm hmm
w starym. to tylko wojny. gwalty. kobieta jest gorsza. i nawet jak ma okres to powinna przepraszac

ciekawa jestem ilu z was tak krytycznych wobec ST przeczytało choć jedna księgę ze zrozumieniem ?:)

Gość hgkufy
A JA WAM POWIEM ŻE NAWET JAKBYM CHCIAŁ ! NIC NIE ROZUMIEM Z BIBLII. TO DLA MNIE ZA TRUDNE!!! Patrząc na interpretacje przeróżne chyba nie jestem sam! HOWGH

Gość i z dobroci ukaral
nie wiesz dlaczego NT to bzdura? :O no widac, zamiast pomyslec to czeka sie na odpowiedz jak na zarcie na tacy podane pod nos :O Jezus - czlowiek boze zrodzony z z kobiety i boga JAK chocby biorac przyklad Leviatana, patyrzac na MITOLOGIE EGIPSKA, z IZYDY i OZYRYSA (tu wspominany bog Horus) 25 grudnia - narodziny noga Mitry, chrzescijanie wciaz nie wiedza kiedy sie ich Jezus narodzin, zaanektowali narodziny tego boga dla swojego jak zreszta polowe swiat w chrzescijanskiej religii... a tak btw ten Jezus Chrystus to 14 (CZTERNASTY) mesjasz, oczekiwany przez owczesnych mu zydow, akurat ten spelnil w 90% ich oczekiwania co do proroctw.

Gość pupu paszczu piczu
hmm hmm hmm - i o tyle masz rację, ze ST nie jest chrześcijański, ani w swym pochodzeniu, ani w swoim "duchu" Właśnie o to chodziło chrześcijanom (Jezusowi), by starotestamentowej sprawiedliwości absolutnej przeciwstawić dobro-miłosierdzie-wybaczenie - to jest przecież istota chrześcijaństwa.

malo tego z eludzi! zabijal niewinne dzieci!!!! z zemsty!!! ze gnebią jego naród wybrany...:O chuj w dupe takiemu bogowi:) bóg w nowym testamencie, jezus to wzór do nasladowania. stary testament to bóg zły, mściwy, pyszny ...przejawiający pelno negatywnych ludzkich cech🖐️

Bo biblie pisało mnóstwo ludzi i nie byli zbyt spójni w wymyślaniu tej książki? Ale rzeczywiście w ST bóg jest draniem, który morduje jak popadnie. Popieram Levviatana z tym Horusem. hmm hmm- Szacunkiem do czego? Wymyślonej bajki?

Gość ghafdsa
a dlaczego Twoim zdaniem Bog w ST jest zly?

Gość blanek
Ludzi ze starego testamętu można było tylko strachem utrzymać przy wierze. W nowym natomiast zauważono, że ludzie przestają wierzyć w złego boga przez co musieli mu zmienić "charakter".

a te 10 % to co to były za proroctwa - te niespełnione ?:) Bo rozumie, że fakt ,że tylko Jezus jest synem Boga , Bogiem i Człoweikiem w jednej osobie nie ma dla ciebie znaczenia ? Ani to ,ze zmartwychwstał ? ani to ,ze mam moc przebaczać grzechy ?

Gość pupu paszczu piczu
Leviatan - Rozumiem, że twierdzisz, że ewangelie Nowego Testamentu są kalką opisu historii Horusa w mitologii egipskiej? Czyli, mówiąc, że NT jest bzdurą masz na myśli, to, że historia życia Chrystusa jest nieprawdziwym świadectwem ewangelistów, a przepisaniem już znanej historii? Dobrze Cię rozumiem?

Gość i z dobroci ukaral
tak, bardzo wygodne stworzyc boga, ktory przebaczy kazdemu zwyrodnialcowi i mordercy tylko dlatego ze sie ukorzy przed nim, potega w rekach, w przewciwienstwie do gwaltownych, emocjonalnych bogow, karzacych i majacych wszystkich w dupach, taki kochajacy mordercow bog to cud miod orzeszki i dlatego teraz jego kaplani chodza w zlocie i jezdza mercedesami :)