Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dante fante

Jak to jest że w ST bóg był zly a NT NAGLE DOBRY ?

Polecane posty

Gość hmm hmm hmm
sesiii nie do czego tylko do Kogo. ale mniejsza z tym. nie rozumiem po co tylko w Swietej Ksiedze, pokazywac ludziom takie rzeczy. co Bog mial na celu. jest tam historia kobiety(nie pamietam imienia) w ktorej zakochal sie brat. no i ja zgwalcil. i nawet ojciec z tym facetem nic nie zrobil bo byl jego pierworodnym... druga historia to taka (w duzym skrocie) bylo malzenstwo. zona pojechala sobie do ojca. po miesiacu maz pojechal po ta zone. w powrotna droge zastala ich noc. wiec maz zaczal szukac noclegu. nikt nie chcial ich przygarnac. tylko jedens starzec. to nie spodobalo sie tubylcom. i stali pod drzwiami i chcieli tego mloddego faceta. starzec im na to ze moze im dac swoja corke i zone tamtego zeby z nimi" obcowali". koniec koncow starzec dla im tylko zone przybysza. tamci ja gwalcili cala noc. a maz i tak ja na koniec zablil. po grzyba cos takiego w Biblii?

Gość yetji
Luuuudzie. Kiedy Wy wreszcie zaczniecie myśleć? Biblia to zwykłe mitologiczne bujdy wymyślone i napisane przez Człowieka!!! W ST bóg jawi nam się jako prawdziwy niesprawiedliwy sku*****n. NT zaś jest zlepkiem głupiej paplaniny przypadkowych gości. Zauważcie, że Jezus niby żył w I w.n.e. ale jakoś dziwnym trafem każda ewangelia jest z innego okresu. Jak wierzyć w słowo ewangelii spisanej w IV w.? Trzeba być cymbałem! Równie dobrze dziś Rydzyk może spisać własną ewangelię, a za 3000 lat matoły będą ją na mszach czytać wierząc, że to słowo boże :/ Ja bym skłonna była uwierzyć, że bóg (jeśli coś takiego w ogóle istnieje) jest taki jak w ST. Kto normalny pozwoli na taki rozpierdol na świecie? Tylko mi tu nie pierdzielić o wolnej woli, bo jakoś bóg se o tym zapomniał kiedy Lucyfer ("ten co niesie światło"- czy to nie zastanawiające) otrzymując od niego wolną wolę powiedział, że nie będzie służył człowiekowi. Co bóg zrobił? Dał mu kopa w dupę i potępił. Wielki mi sprawiedliwy. Gołosłowny i cwany! To moje zdanie i moje przemyślenia. Jak ktoś się nie zgadza, to spoko.

jeszcze raz zaptyam - kto z was przeczytał choć jedna księgę ze ST ?:) ale się uśmiałam z tych opisów o obcowaniu :) wiesz ,zę gdiześ dzwonią , ale gdize nie masz pojęcia :D

Gość hmm hmm hmm
przeczytalam. o co ci chodzi?

Gość hmm hmm hmm
"Oto jest tu córka moja, dziewica, oraz jego żona, wyprowadzę je zaraz, obcujcie z nimi i róbcie, co wam się wyda słuszne, tylko mężowi temu nie czyńcie tego bezeceństwa." a tylko cytuje

Nowy Testament ma pełno nieścisłości. Po drugie wokoło roku 30 naszej ery działało 3 znanych historyków rzymskich i ani jeden nie wspomina nić o Jezusie a wątpię aby wieść o kimś kto uzdrawia i wskrzesza ludzi nie rozeszła się po świecie A i jeszcze polecam oglądnąć sobie film Duch Epoki tam jest dokładnie to wyjaśnione

Gość hmm hmm hmm
a co to jakis sprawdzian jest? czytalam ale nie pamietam tytulow. w formie "relaksu" a nie koncentrowalam sie na tym ze aha czytam teraz ksiege Joba... ale wytlumacz o co ci chodzi bo nie rozumiem.

Gość ja piszę, ale z innego powodu
"moglibyscie pisac slowo '"BOG" z duzej litery? chocby z szacunku" :)

nie piepprz głupot lewiatan - nawet najprostrza wiki podaje zródła historyczne dotyczące Jezusa na Ziemi ---- trzeba tylko chcieć je przeczytać a nie pleść trzy po trzy l icząć , że zblamujesz jakąś głupiutką pannę Wzmianki o Jezusie są m.in. w pismach rzymskich autorów: u Tacyta (ok. 55-120) w Rocznikach 15,14 i u Swetoniusza (ok. 69 - 130). Józef Flawiusz w dziele Dawne dzieje Izraela 20,9.1 (Antiquitates Judaicae), wspomina Jakuba, brata Jezusa nazywanego Chrystusem. Są także wzmianki w Talmudzie, który jednak często wypacza tradycję chrześcijańską.

o nic konkretnego :) zawsze mnie fascynuje jak na temat Biblii wypowiadaja seię ludzie , ktorzy Jej w eku nie trzymali , o czytnaiu nie wspomnę . Ty skoro czytasz dla relaksu też niewiele z Niej wyniesiesz ,ale lepze to niż nic :)

ty o czywiście wierzysz tylko w to co sam wyprodukujesz ? czzby wiki i Biblia były dla ciebie jednym wielkim spiskiem ?:D

allium -> źródła które przytaczasz zostały spisane wiele lat po tak zwanej działalności Jezusa ;] ja mogę napisać dzisiaj że ktoś tam mi się objawił 20 lat temu i czemu masz mi w to nie uwierzyć?

Gość hmm hmm hmm
hehe czyli jestem za tępa zeby cokolwiek z tego czytania wyniesc. dobre no bo co ja taka prosta baba wiem o zyciu. i czytaniu ze zrozumieniem. kazdy interpretuje Biblie jak chce. mnie w niej interesowlalo jaki jest stosunek do kobiet. ale i tak uwazam ze jest skierowany do mezczyzn. wiec lekko jestem obrazona na Biblie :p

to sobie oglądnij Zeitgeist: Duch Epoki to się dowiesz ile jest spisków wokoło ciebie ;)

sory lawiatan ale tobie moze ise objawiać kto chce i kiedy chce . ten który miał przyjść , już przyszedł :) cała reszta to głupoty .:)

Gość yetji
Nie, nie możemy pisać słowa bóg z wielkiej litery, bo nie jest tego godzien.

alliuma - skąd wiesz czy to tego typu nie było objawienie związane z Jezusem? Czy ktoś sobie tego nie wymyślił tylko po to aby inni go karmili za jego "naukę" :P

ktoś sobie to wymyślił a inni zgodzili sie za to umierać ?:) chyba by głupi byli i to całe pokolenia , nawet dizś .

oj mało wiesz o ludziach do czego są zdolni aby innymi manipulować ;) oglądnij sobie ten film o którym mówiłem wcześniej a do tego jeszcze Anioły i Demony: Rzeczywistość Czy Fikcja wtedy porozmawiamy ;]

no tak , wiedza oparta na ksiażkach Dana Browna to rzeczywiście merytoryczna lektura :D daj spokój chłopaku , to już lepiej wiki poczyać , choćby ja . O innych pozycjach nie wspomnę .

Gość ostatni moheranin
http://ksiazki.wp.pl/bid,12884,tytul,Oszustwo-Kodu-Leonarda-da-Vinci,ksiazka.html?ticaid=1e987&_ticrsn=3

allium -> tylko że ja mówię o filmie dokumentalnym a nie o filmie zrobionym na podstawie książki.

Gość bo ludzie zmienili zdanie
powoli i zaczęli wyobrażać sobie Boga inaczej, to sie dostosował.