Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość son sweet

jak wybrać szpital do porodu? czym wy się kierowałyście?

Polecane posty

Gość son sweet

powoli zbliżam się do końca ciąży a wciąż nie wiem gdzie mam rodzić. Do wyboru mam 3 szpitale. W pierwszym pracuje mój ginekolog do którego chodzę prywatnie. mam też do niego najbliżej (5min autem). wady to:brak możliwości wzięcia znieczulenia, brak możliwości porodu rodzinnego, dziecko zabierają o godzinie 21 i przynoszą o po śniadaniu. Poza tym wygląd szpitala przeraża a położne nie cieszą się dobrą opinią. Sale są 5 osobowe. Do drugiego szpitala mam 20km, jest bardziej nowoczesny, lepiej wyposażony (choćby w sprzęt z wielkiej orkiestry świątecznej pomocy). Sale są 2 osobowe, jednoosobowa sala porodowa. Nie robią problemu z zzo. Jest możliwość darmowego porodu rodzinnego. Wady to kiepska opieka poporodowa. Szpital wychodzi z założenia że rodzące są po szkole rodzenia i mało przywiązuje wagi do szkolenia w zakresie karmienia piersią itp. Trzeci szpital mam najdalej i praktycznie żadna ze znajomych w nim nie rodziła. ja sama też nigdy tam nie byłam. mam praktycznie zerowe informacje na jego temat oraz osób tam pracujących. Czym wy się kierowałyście podczas wyboru szpitala i gdzie byście rodziły na moim miejscu??

Gość son sweet
up

Gość ijjkk
ja bym wybrala ten drugi

ja przede wszystkim postawiłam na sprzęt:) szpital w miejscowości obok ale blisko cieszy się bardzo dobra opinią ale okazało się że nie ma tam sprzętu do ratowania noworodków a w szpitalu koło mnie jest i to zaważyło choć rodziłam tam pierwszy raz i nie byłam zadowolona to za drugim było ok:) poza tym moja chrzestna znała tam jednego gina więc to też na plus:) ogólnie to 1 sprzęt 2 znajomości bo jak cos się dzieje to tylko po znajomości się coś dowiesz:/ wiem bo doświadczyłam... 3 opinie innych a te zawsze sa różne:) u mnie poród rodzinny jest bezpłatny i nie ma z tym problemu i to tez ważne:) a maluszka miałam cały czas przy sobie:) o zzo w ogóle nie dowiadywałam się bo nie brałam tego pod uwagę:)

Ja bym wybrała drugi szpital, sama miałam- w mojej ocenie- kiepską opiekę poporodową, a raczej nie tyle opiekę (wobec mnie, dziecka) ile jakieś doradztwo. Właściwie spodziewałam się jakiejś instrukcji co z dzieckiem robić, ale pewnie jakbym poszła i zapytała to ktoś by pokazał, a tak sama "na czuja" wszystko robiłam, trochę mamy z sali doradziły. Sama patrzyłam na to jakie szpital ma opinie, to oczywiste, może i były lepsze, ten w którym rodzę jest tak popularny że oceniają go jak "fabryjkę"- ale co mnie przekonało, to to że nawet w klinice uniwersyteckiej stwierdzili że mój szpital jest drugi w mieście pod względem sprzętu dla wcześniaków i noworodków, ma świetny oddział noenantologiczny. Znieczulenie było darmowe (nie zdążyłam skorzystać), porodówki- tylko pojedyncze, do każdej dwie sale przedporodowe, raz byłam na takiej "zbiorowej" porodówce, jeden poród oglądałam przy śniadaniu, nie pozwolono na wejście ojca dziecka, już nie mówiąc o tym że to był poród przedwczesny i rodząca kobieta z łóżka obok słuchała pytań typu czy będę chciała pochować dziecko... W życiu bym tam nie wróciła. W swoim szpitalu leżałam też na patologii i było świetnie, lekarze naprawdę kompetentni i odnoszą się z szacunkiem dla pacjentki, mam wrażenie że taką postawę narzuca im ordynator. Położnej nie opłacałam, a była naprawdę wspaniała. Byłam na sali trzyosobowej, były też inne dwuosobowe, każda z łazienką- dla porównania, kiedyś leżałam na oddziale gdzie były tylko czwórki i wspólna łazienka na korytarzu, szkoda gadać... Czyściutko, pediatrzy mili, wyżywienie paskudne :P Ale dobry bufet. Dziecko z mamą, chyba że po cc.

też bym stawiała na drugi:) u mnie tez nie szkolili tylko położna przyszła pokazała jak przystawić i koniec.... ale to tylko 2 dni więc dasz radę :)

Gość son sweet
co myslicie o tym, zeby urodzic w stajni, to taki powrot do przeszlosci. Poród odbieralby miejscowy farmer