Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jużmammmmma

opóźniona laktacja - dziecko nie chce piersi POMOCY

Polecane posty

Gość jużmammmmma

urodziłam małą przez cesarskie cięcie. do piątej doby po porodzie moje piersi nie wykazywały nawet najmniejszych oznak, że będzie w nich pokarm. przystawiałam córeczkę do tych pustych cycek ssała i się denerwowała więc w szpitalu dokarmiali ją sztucznie. w pierwszych dniach w domu też musiałam wspomagać się butelką i jak już coś z tych piersi leci ona w ogóle nie chce ich ssać. przystawiam - płacz, nawet nie chwyta brodawek. Czy miałyście podobnie? czy udało wam się w końcu nakłonić dziecko do piersi? ja wiem, że mleko modyfikowane jest słodkie a z butli nie trzeba się namęczyć ssąc jak z cycka, ale jestem załamana bardzo chciałabym karmić piersią, a nie mam jeszcze na tyle żeby odciągnąć i dać jej mój pokarm z butli. Pomóżcie co robić?

Gość ja po miesiącu nauczyłam
to byla prawdziwa walka, dziecko darlo się w niebogłosy i pręzyło, az bordowe od krzyku było, ale ja bylam zdeterminowana. Odićgałam swój pokarm zeby mi laktacja nie zanikla i równolegle próbowałam przystawiac dziecko. Mamam mi pomogla i doslownie przemocą został syn nauczony. Trwało to miesiąc. Karmiłam potem przez 1,5 roku i nadal chciał ssać;-) Ta nauka to była mordęga, ale nie żałuję, nasz pediatra powiedział, że medal mi się należy;-) Wiem, ze niektóre z Was uznają, że niepotrzebnie męczyłam dziecko, no cóż, to Wasze zdanie.

Gość lkjhbvcdfrtghyj
kup nakladki i przystawiaj mala,jesli zalapie to z czasem je odstawisz i nauczysz dziecko ssac sutek poki co ratuj sie tym bo w ksztalcie przypomina smoczek i jak raz zaciagnie to zawsze cos w tym kapturku zostanie wiec nie jest tak ze nic nie leci.Powodzenia ja tak karmilam 10 mcy:)aaa i kup avent te najmniejsze

Gość jużmammmmma
ja bardzo bym chciała być tak zdeterminowana ale serce mi pęka jak ona tak płacze...

Gość assi
Ja zaczęłam karmić syna dopiero w 14 dobie. Wyluzuj, nie denerwuj się, żeby córci nie kojarzyło się karmienie źle. Przystawiaj ją często, odciągaj, uda się. Ja wprawdzie od poczatku miałam pokarm i chociaż odciągałam przez te 2 tygodnie, to gdy z synkiem wróciłam do domu, zaczął już zanikać. Karmiłam go na okrągło, tez krzywił się na pierś, przyzwyczajony do wielkich dziur w smoczkach szpitalnych. Ale daliśmy radę, później tak mu się spodobało, że 2 lata i 8 miesięcy smykał. Teraz jest dorosły i jest wielkim fanem kobiecych piersi ale to już inna historia hihi

Gość ja po miesiącu nauczyłam
ja jestem do tej pory zdziwiona skąd u mnie ta determinacja, bo przez całą ciążę byłam przekonana, ze nie chce karmić piersią w ogóle. Jakiś sprzeciw wewnętrzny czułam i ja taka nowoczesna mialabym karmić piersią, być na każde zawolanie dziecka i takie tam durnoty mialm w głowie, a po porodzie czułam jakąś nieodpartą chęć karmienia, która była tym większa, ze dziecko miało komplikacje zdrowotne i nie pojawiał się u niego w ogóle odruch ssania.

musisz być twarda. miałam poród bardzo ciężki i ze stresu straciłam całkowicie pokarm na tydzień. karmiliśmy Małego 2 tygodnie butlą, bo potem nie łapał piersi, do tego miałam wklęsłe brodawki i musiałam je wypracować laktatorem, nic przyjemnego. ale zawzięłam się, płakał, kopał, wiercił się i złościł, ale przystawiałam bez przerwy jak był najbardziej głodny, bo wtedy musi złapać, bo głodny no i po 2 tygodniach od urodzenia złapał pierś i tak je już piąty miesiąc. byłam głucha na płacz i jęki, wiedziałam, ze się nie poddam, bo pierś jest najlepsza dla dziecka, a nie jakieś sztuczne mleczko. musisz być twarda naprawdę, dziecko w końcu złapie. potem miałam pogryzione brodawki, szła ropa, popękane, ale przetrwałam to i Tobie tez się uda. dziecko umie złapać pierś, tylko trzeba być cierpliwym, wytrwałym i konsekwentnym. na pocieszenie dodam, że położna powiedziała mi, że nie wierzyła, ze uda mi sie karmić, a jednak wygrałam i Tobie tez się uda tylko nie poddawaj się. to najlepsze co może być dla Twojego dziecka!!!!

Gość Bbbbiiiiiibbiiii
A moje dziecko nie było głodne i nic nie jadło przez 2 dni w szpitalu, nikt mi laktatora do odciągania nie doradził, więc piersi nie były pobudzone. Jak wróciłyśmy do domu to nagle strasznie była głodna, mi nawet siara z piersi nie leciała, więc dostała mleko z butelki. Potem dostawiałam do piersi, ale pokarmu było bardzo mało ok 50 ml mleka w obu piersiach. Po 2 miesiącazh dałam sobie spokój. Piersi się nie pobudziły. Wcześniej przeszłam depresje że nie mam mleka, a tak czekałam na swoje upragnione dziecko, robiłam je 3 lata... Dla mnie to była porażka. Czułam się gorsza. Z perpektywy czasu inaczej już na to patrze. Dziecko nie chorowało, całe i zdrowe i piersi w stanie idealnym:) Nie ma się co spinać, co będzie to będzie.

Gość jużmammmmma
wysłałam męża po te nakładki z avent-u, o dziwo silikon chwyciła od razu i trochę possała. co do męczenia siebie i dziecka to wydaje mi się, że najzdrowsze i najwygodniejsze jest karmienie z piersi. Postaram się iść waszym przykładem i dostawiać często gęsto i konsekwentnie. mam nadzieję, że nam się uda... a laktatory jakieś możecie polecić? nie sądziłam, że będę mieć takie problemy i kupiłam laktator z baby-ono ręczny - kicha straszna bo w ogóle nie ciągnie

Gość rosssolek z pietrucha
myszka, a dlaczego meczyc? czy nie warto sie postarac w dobrym celu jesli sie ma motywacje?? teraz ludzie sa strasznie wygodni, zero wysilku, zero walki, zero staran Autorko - trzymam kciuki!

Podziwiam determinację... ja nie potrafiłam znieść płaczu mojej córki. Walczyłam z nią tydzień by ssała pierś i poddałam się. Odciągam pokarm laktatorem i podaję w butelce. Taki oto półśrodek. Przynajmniej wiem ile zjada. Mordęga z tym ściąganiem straszna ale po porodzie mam jakiś opór przed MM i staję na rzęsach by mojego mleka było wystarczająco dużo.

Przede wszystkim musisz się dobrze nastawić, bo wszystko od tego się zaczyna. Jak sama uwierzysz w to, że obie dacie rade to tak będzie! Jeśli chodzi o laktator ja sprawdziłam i polecam avent, ale są też wypożyczalnie najczęsciej w poradniach laktacyjnych. Żeby pobudzi laktację musisz regularnie używa laktatora, najlepiej co 3 h po 20 min. Jak coś odciągniesz to najpierw daj Maluszkowi pierś, a jak już naprawdę nie będzie dawała rady to wtedy podaj przez butle. I staraj się byc w tym wszystkim w miarę spokojna, bo dzidzia czuje wszystko i tez sie bedzie irytowac i złościc. W razie czego zapraszam na bloga, tam jest post w tym temacie bo też troche walczyłam, ale warto! Moja córcia za chwilkę rok kończy i mimo iż jest wcześniakiem nie przechodziłyśmy poważniejszych infekcji poza tymi zaraz po urodzeniu i wiem, że to w dużej mierze zasługa mleka mamy:-) powodzenia i 3mam mocno kciuki!