Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama już niedługo dwójki

czy warto?

Polecane posty

Gość ja ... .. .
Z ta opieka to nie tak w sumie. Moja znajoma ma 4 dzieci, dostawala na nie 400 zl alimentow, tatusiek pracowal za najnizsza krajowa. Dostawala kase z opieki, ale w koncu jej powiedzieli, ze ma isc do sadu o wyzsze alimenty, bo ojciec ma rece do pracy i oni nie beda jej dzieci sponsorowac. Poszla do sadu, to ojciec dzieci zrezygnowal z umowy, pracowal tam dalej na czarno i zaczal pobierac zasilek dla bezrobotnych, ktory w sadzie wykazal jako jedyny swoj dochod. Sedzina jednak znalazla mu oferte pracy za 2000 zl i zasadzila 1000 zl alimentow. On nie chcial sie o ta prace starac, ale i tak 1000 zl sad mu do placenia zasadzil.

Gość ja ... .. .
Autorko, nie masz dochodu, zyjesz na garnuszku biednych rodzicow i jestes w drugiej ciazy? Masakra... Ogarnij sie, rodzice maja utrzymywac ciebie i dzieci? honoru nie masz?

to co piszesz jest niewyobrażalne - 300zł to dla Ciebie żaden pieniądz, ale chcesz się starać o zasiłek z MOPS??? a wg Ciebie ile tego zasiłku dostaniesz? bo na pewno nie wiele więcej :O poza tym pierwszą zasadą przy staraniu się o pomoc jest to, żeby wykorzystać wszelkie możliwe własne zasoby i sposoby uzyskania dochodu. alimenty do tego się jak najbardziej zaliczają i to będzie pierwsze pytanie, które zada Ci pracownik socjalny - czy już złożyłaś wniosek. jeśli nie, to zobowiąże Cię, żebyś to zrobiła jak najszybciej. skoro mieszkasz z rodzicami i jesteś na ich utrzymaniu to w MOPS ich dochody też będą brane pod uwagę. jeśli dochód na jednego członka rodziny nie przekroczy 351 zł (lub 526,50zł - do pomocy żywieniowej - np. obiady w przedszkolu) to możesz się starać o pomoc

napisałam że nie utrzymuja mnie rodzice, do tej pory mieszkał tu i mąż i coś tam zawsze dawał, a później żyliśmy z marnych oszczędności. Dziękuje wszystkim za rady, macie rację to nam się należy od niego. Zaczęłam pisać pozew, ale to nie takie łatwe, poza tym nie wiem dalej jak wnioskować o alimenty na siebie? W jednym pozwie z dzieckiem? Nie mogę znaleźć żadnego podobnego wzoru, czegoś co by mi pomogło to napisać .

to jak z tymi alimentami?

Gość baaaaaaaaaaa
Alimenty należą się dziecku, więc Twoje unoszenie się niby honorem nie ma nic do rzeczy - nie masz prawa pozbawiać dziecka tego, co jego.

no ok, przetłumaczyliście mi już to że muszę walczyć o swoje. Teraz powiedzcie jak z tym pozwem? możesz ktoś się orientuje, bardzo by mi to pomogło :)

Gość czytaj i licz
a moze zadzowń do wydziału sądu i zapytaj czy można składać jeden pozew dla matki i dziecka.

zadzwonie, dzięki.

zadzwonie, dzięki, każda wskazówka jest dla mnie ważna.

a jak mam ściągnąć alimenty od męża, który pracuje w Niemczech? czy wniosek składam w Polsce , czy wysyłam za granicę? I co jeśli on nie przyjedzie na rozprawę?