Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość evelin7046

Alimenty

Polecane posty

co bysmy zrobili?!?!? a co robia inni ludzie?!?! oddaja dziecko do zlobka/opiekunki i ida do pracy a nie szukaja wymowki i czepiaja sie cudzego portfela!!!!!!!!!!!!!!! a w sadzie, stwierdza ze skoro stac cie bylo zeby zrobic sobie dziecko to teraz je uitrzymuj, chyba twoj stary cie nie zaplodnil?!?! a z drugiej strony to wspolczuje ze decydujecie sie na dziecko w takiej sytuacji finansowej ze 400 zl alimentow to dla was majatek i bez honoru bedziecie zebrac o nie w sadzie :classic_cool:

Gość evelin7046
ja chce tylko napisać maturę co w tym złego ?

Gość ciekawska mała mi
ale jak ojciec całe życie ma w dupie, nie przykłada się do wychowania to moim zdaniem pomoc choćby za brak zainteresowania się należy, a poza tym autorka powiedziała że chcę skończyć szkołę i wcale nie dla alimentów

nic, to nawet dobrze że chcesz ją napisać. Ale Twój ojciec nie ma obowiązku utzymywać Twojego dziecka. Zwłasza że wcześniej sama rzuciłaś szkołe i poszłaś do pracy. Trzeba ponieść konsekwencje swoich działań a nie przeżucać odpowiedzialność na wszystkich dookoła.

Gość evelin7046
jakbym chciala kogos wykorzystywac to bym rodzila jak wszystkie poza granicami zeby miec benefity a ja chce tylko wrocic do szkoly i miec pomoc dla dziecka. ..

Gość ciekawska mała mi
a "żebranie" o coś co Ci się należy nie jest niczym złym, w normalniej pełniej rodzinie miała by pomoc od obojga rodziców i mogłaby skończyć szkołę, ale jak już rodzice są po rozwodzie to jest inna bajka... z reguły pomaga jedna strona, jedna strona więcej daje z siebie i nie mówię tylko o pieniądzach

Gość radca- prawny
1. Jeśli alimenty od ojca są zasądzone i masz wyrok Sądu w ręku, to może być on anulowany wyłącznie kolejnym wyrokiem Sądu Rodzinnego - po ludzku: jak Twój ojciec nie założył sprawy o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego, to wyrok jest w mocy i możesz udać się do komornika, który zajmie należność z pensji ojca. 2. jeśli życzysz sobie podwyższenia alimentów, musisz założyć sprawę w Sądzie Rodzinnym. 3. Czytanie nie boli, a rozdział o alimentacji w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym nie jest długi: Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. Art. 133. 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku. 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.

Gość ciekawska mała mi
a tak na marginesie ojciec nie płaci na wnuczka tylko na utrzymanie swojej córki :D

Gość ciekawska, zapomniałaś
że autorka rzuciła szkołę i wyjechała z chłopakiem za granicę, teraz chcą wrócić i razem zamieszkać. Czy to nie jej chłopak powinien ją i dziecko utrzymywać? Alimentów od swojego ojca nie dostanie, to pewne!

Gość evelin7046
tylko, że nie mojego dziecka tylko mnie. bo potrzbeuje tej pomocy finansowej . nie chce nikogo wykorzystywac. ciezko bedzie pogpodzic mi prace ze szkola i malym dzieckiem dlatego wracam tu by miec jakas pomoc :(.

ciekawska mała mi -ale ona sama tą szkołe rzuciła. Wtakiej sytuacji nawet w normalnej rodzinie rodzice nie mieliby obowiązku utrzymywać zdrowego dziecka bo ona ma zachcianke do szkoły wrócić i na dodatek urodzić swoje dziecko.

no super, swietnie, podziwiam!! tylko chyba kolejnosc ci sie pomylila, bo najpierw sie zdaje mature a pozniej rozmnaża. Wiec pretensje miej tylko do siebie bo tylko debil przerywa szkole 'dla chlopaka', a pozniej wlasnie znajduja sie matki polki z wyksztalceniem podstawowym i postawa roszczeniowa! niech cie twoj ukochany utrzymuje!

Gość evelin7046
radca- prawny Dziękuję ! strasznie dziękuję za pomoc !! ciekawska mała mi dziękuję Tobie, że nie widzisz tylko , że jestem ledwie po 18 i bede miec dziecko i ze rozchylam nogi ... tylko normalnego czlowieka dziekuje !

Gość ciekawska mała mi
każdy ma prawo popełniać błędy, a jak rodzic jest w niedostatku ma prawo podać dziecko o alimenty i w odwrotną stronę też to działa... i nie ważne że rzuciła szkołę teraz chce to naprawić i niech dziewczyna próbuje walczyć o coś co jej się należy

""a "żebranie" o coś co Ci się należy nie jest niczym złym, w normalniej pełniej rodzinie miała by pomoc od obojga rodziców i mogłaby skończyć szkołę, ale jak już rodzice są po rozwodzie to jest inna bajka... z reguły pomaga jedna strona, jedna strona więcej daje z siebie i nie mówię tylko o pieniądzach"" A skad wiesz ze by miala?!?! nie ma obowiazku pomagac nikomu dlatego ze ma dziecko, swoje odchowali wiec przestan pierdoly opowiadac ze w pelnej rodzinie mialaby pomoc i wsparcie, zdecydowala sie zalozyc swoja rodzine i teraz wsparciem i pomoca dla niej ma byc jej ukochany ojciec dziecka, dla ktorego rzucila szkole :classic_cool:

Gość evelin7046
rychu peja z klanu geja dlaczego na mnie wyzywasz :). ja bardzo kocham moje małe dzieciątko i to dla niego chcę skonczyc szkole wyjechalam z kraju tez dla lepszego zycia , bo mielismy i do dzis mamy cholerna biede ... dlatego juz mialam gdzies ta szkole i chcialam uciec od tego, ze gdy slysze mamo masz 3 zlote slyszlama - nie mam pieniedzy nie dlatego, ze mi sie nudzilo czasami zycie zmusza do podemowania takich decyzji. a teraz chce skonczyc szkole, by moje dziecko nie musialo prosic o 3 zl i slyszec nie mam pieniedzy. nie oceniaj mnie tak surowo prosze :)

Gość ciekawska mała mi
evelin7046 :) ja Cię rozumiem, bo sama walczyłam o alimenty od ojca, niestety głupia byłam i naiwna idąc zaocznie, bo chciałam rodziców trochę odciążyć , a tatuśka odciązyłam na dobre więcej wydał na prawnika niż to co by mi miał płacić

skoro sama przezylas taka biede to dlaczego zdecydowalas sie na dziecko??? bo z tego co widze to jestes na jak najlepszej drodze zeby zgotowac mu los taki jak i ty mialas jako dziecko. ja na twoim miejscu po takich przezyciach najpierw skonczylabym szkole, studia, zapewnila godne zycie dla siebie a pozniej zakladala rodzine, biorac pod uwage wczesniejsze doswiadczenia. a teraz jestes w kropce, bo 400 zl to dla ciebie duza suma bez ktorej nie bedziesz w stanie zapewnic dziecku godnego zycia... smutne.

jest w niedostatku na własne życzenie. Popełniać błedy - owszem i je naprawiać ale nie cudzym kosztem. W myśl tego rozumowania - ja chce teraz zrobić inżyniera bo mój fakultet jest kijowy więc rodzice - utrzymujcie mnie następne 4 lata. cóż z tego że stara dupa i na swoim - lepsza praca mi się należy.

Gość evelin7046
po prostu chcę wrocic do szkoly i potrzbeuje pomocy od moich wlasnych rodzicow matka ma ciezko ale ojciec zyje sobie cudownie. wiec dlaczego nie nalezy mi sie pomoc. ? on mi z wlasnej woli grosza nie da . jesli zdam mature pojde zaocznie na studia i od razu pojde do pracy ni mi sie sni nie pracowac. tylko potrebuje chwile pomocy ...

Gość evelin7046
naprawde nie chce juz sluchac na moj temat :). chce wrocic do szkoly isc na studia i wychowac dziecko, by mowilo w swoim jezyku i nie musialo do babci latac samolotem. juz uzyskalam pomoc jaka chcialam Dzieki Wam wszystkim slicznie. Pozdrawiam i dobrej nocy. buziaki

Gość ciekawska mała mi
dobranoc :)

Gość a czemu gacha
nie pogonisz do roboty? jego też rodzice mają utrzymywać?

Gość evelin7046
ale my bardzo sie kochamy z moim chlopakiem i on jest duzo starszy ode mnie. chcial juz dziecko . tylko stwierdzielismy, ze latwiej bedzie nam jednak w polsce. bo gdybym chciala moglabym siedziec tam na benefitach a chce skonczyc szkole ... nie zaluje , ze tak sie stalo :) nawet jesli uwazacie nas za jakis czubkow uwierzcie mi, ze jestesmy normalnymi ludzmi .

Gość evelin7046
nie gacha :) on od razu idzie do roboty tylko zycie z jednej pensji bedzie ciezkie a jednak przez pierwszy roczek z malutkim musi ktos byc. jego rodzice bede przez jakis czas dokladac sie do czynszu(z wlasnej woli :)) dopoki nie znam matury i pojde na studia i do pracy . ciekawska mala mi dziekuje Ci ;*** dobranoc!

Gość a czemu gacha
faktycznie powinnam napisać konkubenta

Gość evelin7046
jakie zachcianki :D hej niektorym mecierzynskie przychodza wczesniej a innym pozniej . dzieki za przepowiadanie przyszlosci :) Wy tak kazdego cisniecie czy tylko mnie :)? to nie jest mile. potrzebowalam tlyko rady a nie tego by ktos mnie wzywyal ...

złotko skoro chciał dziecko to niech Was teraz utrzyma... ojciec ma płacić bo facet chciał dziecko?Nie czujesz że coś tu nie halo ? trzeba było wrócić, skończyć szkołe, znaleść prace i zaciążyć. Simply. Są stuacje gdzie jest wpadka, gdzie dziewczyna chce się uczyć a nie może, ale Ty rzucasz szkołe, zachodzisz w ciąze a potem wołasz Tato daj, bo ja chce, bo Ja to, bo mój chłopak tamto.