Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elilka 31

Łzawiące oczko a przemywanie mlekiem matki

Polecane posty

Gość Elilka 31

Nasz maluch ma miesiąc i od urodzenia ławiące lewe oczko.Byliśmy z tym u lekarza, przepisał kropelki i kazał masować. Niestety nie pomaga. 19 mamy wizytę u olkulisty. Przeczytałam w necie, że niektóre mamy przemywały takie chore oczko swoim mlekiem. Czy któraś z Was tak robiła? Pomogło to?

Gość uj
przemywałam, nie pomogło, pomogło masowanie oczka

Gość ciekawa jestem....... .
sól fizjologiczna.

Gość Elilka 31
Dlatego pytam, bo nie chcę mu jeszcze zaszkodzić. A jak wykonywać ten masaż?

Gość Francoise
mozesz smarowac swoim mlekiem,na pewno mu nie zaszkodzi,to stara i sprawdzona metoda

Gość srujka
radzilam sie pediatry co do przemywania skory dziecka mlekiem matki (potowki, lzawiace oczka, sroczka i pierdoczka;)) odpowiedzial mi, ze polozna polecaja i najchetniej by mlekiem matki smarowaly wszystko, ale on uwaza ze mleko jest do picia a nie do smarowania :) poza tym jest tluste i np na potowki jeszcze moze bardziej zaszkodzic niz pomoc lubie mojego lekarza, sensowny jest :) pozdrawiam

Gość mój tak miał i pomogła
sól fizjologiczna poprawa była po 2 dniach. Nie używaj rumianku u mojego syna było jeszcze gorzej,bo dużo dzieci ma uczulenie na niego. Spróbuj sól fizjologiczną.

Gość BeyonceKnowlesssssssssssssssss
to mleko matki to teraz lek na wszystko??!!! co za bzdura :o nie przemywaj zadnym mlekiem bo tylko pogorszysz stan tego oczka

Gość O tak, stara sprawdzona
metoda:O A potem włóż na 3 pacierze do pieca:O

Gość ja przemywalam
tylko przegotowana woda,po kilku dniach przestalo

Gość Autorko mnie lekarka
u 2 tygodniowego synka zaleciła zakraplać oko własnym mlekiem i po kilkudniowej kuracji pomogło . Zakrapialiśmy 3 razy dziennie. Oczywiście zapytaj swojej lekarki bo jak w pl to nieznana metoda to może potem patrzyć na ciebie dziwnie i jeszcze posądzi cię o czary mary :D. Dla niewiedzących napiszę ekstra że mleko matki zawiera substancje antybakteryjne i regenerujące a mleko matki samo w sobie jest tak czyste i naturalne że napewno jest to zdrowsza metoda leczenia (oczu, zakatarzonego noska u niemowląt) niż farmaceutyki. Możesz też przecierać maluchowi oczko solą fizjologiczną.

Gość mlekiem matki przemywa się
nosek dziecka, a nie oko ;-) ja też najpierw tak zrozumiałam, ale jak oczko zaropiło zadzwoniłam do znajomej położnej i ona mi powiedziała, że chodzi o nosek. Oczka raczej nie próbowałabym, bo jednak mleczko jest słodkie, wręcz lepkie czasami. Ja przemywałam czarną herbatą i przeszło. Może spróbuj najpierw solą fizjologiczną.

Gość mlekiem matki przemywa się
tak? czyli oczko też można... mnie powiedziała o nosku ... dobrze wiedzieć, chociaż u nas sól fizjologiczna i herbata pomogły. na pewno nie poleca się rumianku, bo może uczulaći wysusza.

Gość skdfnkdfsnkdjfn
Matko to u nas (Niemcy) w szkole rodzenia dokładnie mówili jak można wykorzystywać mleko matki , nawet broszurki o tym dostaliśmy a tu takie dziwne podejście. Fakt, Pl to zacofany kraj i zawsze tak będzie a farmaceutyka robi u was kokosy i za młodu i na starość. Autorko , wydajesz się być bardziej zaawansowana niż ci którzy wogóle nie wiedzą o co chodzi, więc poczytaj o tym dla pewności albo zapytaj lekarza i słuchaj tylko sprawdzonych źródeł a nie niekumatych pierwszosłyszących.

Gość Francoise
jesli ktos nie ma pojecia o składzie chemicznym mleka matki to niech sie nie wypowiada proponuje najpierw zapoznac sie z info a potem pisac glupoty typu"do pieca" pozdrawiam

Gość kra kra kra kra kra......
Naturalna pielęgnacja. Mycie niemowlęcia z dodatkiem mleka matki opublikowane przez: Renata Szwinta-Sadowski, dnia: 26. 01. 2012 kategorie: naturalna pielęgnacja, niemowlę, Mleko matki jest optymalnie dostosowane do wzrostu, rozwoju i potrzeb dziecka. Podobnie działa na organizm od wewnątrz (poprzez karmienie piersią), jak i od zewnątrz (poprzez codzienną pielęgnację), czyli zapewnia najlepszą, naturalną ochronę. Naturalny sposób pielęgnacji niemowlęcia może polegać na myciu go za pomocą myjki i letniej wody z dodatkiem mleka matki. Codzienne mycie dziecka myjką jest konieczne, żeby utrzymać je w czystości, nie narusza jednak jego wrażliwej skóry i przede wszystkim jej nie wysusza, co może mieć miejsce w przypadku częstych kąpieli w wanience. Mleko matki w pielęgnacji dziecka: jest naturalne (dziecko może je połknąć podczas mycia/ kąpieli, może brać umyte rączki do buzi), dostarcza skórze odpowiednich witamin, minerałów, składników odżywczych, zapobiega wysuszaniu skóry, zapobiega alergiom, leczy podrażnienia skóry, zapewnia skórze warstwę ochronną. Myjemy dziecko wodą z dodatkiem mleka mamy, zebranego podczas karmienia. Jak zbierać mleko do pielęgnacji dziecka? Dziecko przyłożone do piersi często wywołuje u matki automatyczną reakcję wypływu mleka: podczas kiedy dziecko je pokarm z jednej piersi, z drugiej również wypływa pokarm. To mleko zbieramy do pielęgnacji niemowlęcia. Służą do tego miseczki do zbierania pokarmu, tzw. muszle laktacyjne. Przykładając dziecko do jednej piersi, na drugą, do stanika, włóż muszlę laktacyjną. Zebrane mleko od razu zastosuj do pielęgnacji dziecka albo przechowaj na później. Jeśli mleka z jednego karmienia jest za mało, powtórz proces zbierania podczas kilku karmień. Mleko do pielęgnacji należy przechowywać w sterylnym pojemniczku. W temperaturze 25C będzie świeże od 4 do 6 godz., w 19-22C do 10 godzin, w 15C do 24 godzin. W lodówce może stać do 3 dni, a w zamrażarce (w temp.-19C) od 6 do 8 miesięcy. Jeśli mleko nie wypływa z obu piersi podczas karmienia, można je odpompować. Zrób to jednak dopiero wtedy, kiedy laktacja się unormuje, czyli po kilku tygodniach karmienia (organizm matki produkuje tyle pokarmu, ile dostaje informacji z zewnątrz, poprzez przykładanie dziecka do piersi. Dodatkowe odpompowanie pokarmu może spowodować jego nadmiar) Jak myć dziecko? Dziecko myjemy codziennie, najlepiej między karmieniem z jednej piersi, a drugiej. Co przygotować: dwukomorową miskę z wodą z dodatkiem mleka mamy (jedna komora na czystą wodę z mlekiem, druga na wodę do płukania myjki), myjkę, olejek, patyczki, szczotkę do głowy z naturalnego włosia, ręcznik z kapturem, zadbaj, aby dziecku było ciepło. Jak myć dziecko: 1.Umyj patyczkiem namoczonym w olejku miejsca za uszami (za małżowiną uszną, od góry do dołu). Uwaga nie myj uszu wewnątrz. 2.Umyj myjką namoczoną w olejku fałdki pod pachami, pachwiny i fałdę pośladkową. 3.Umyj myjką namoczoną w olejku ewentualne inne zanieczyszczenia na genitaliach. 4.Zacznij mycie myjką (czystą) od twarzy: najpierw umyj oczy (od zewnątrz do nasady nosa, żeby udrażniać kanał łzowy i zapobiegać jego zablokowaniu). 5.Następnie umyj buźkę, czoło, policzki, nos, brodę i podbródek, potem całą główkę. 6.Umyj klatkę piersiową, rączki i dłonie (szczególnie od środka), brzuch, nóżki i stopy (między paluszkami). 7.Przewróć dziecko na brzuch, umyj plecy. 8.Na końcu umyj genitalia. 9.Jeśli masz lampę nagrzewającą, dziecko powinno być od razu suche; jeśli nie masz, osusz dziecko delikatnymi ruchami, jakbyś wycierała atrament; nie trzyj, tylko dotykaj punktowo (pamiętaj, że skóra dziecka jest cztery razy cieńsza niż dorosłego). 10.Zanim ubierzesz dziecko, nasmaruj paznokcie u rąk i nóg maścią na brodawki, w ten sposób działasz profilaktycznie przeciw zapaleniu płytki paznokciowej. 11.Ubierz dziecko. 12.Wyszczotkuj główkę, pomaga to ukrwieniu skóry i zapobiega ciemieniusze. 13.Przytul dziecko:) Foto Autor artykułu Renata Szwinta-Sadowski opublikowanych: 62 Położna z zawodu i zamiłowania. Od ponad 20 lat mieszka i praktykuje w Niemczech. Mama 3 dzieci. Prowadzi kompleksową opiekę położniczą: wizyty domowe podczas całej ciąży, uczestnictwo w porodzie oraz opieka poporodowa nad dzieckiem i mamą. Jest doradcą laktacyjnym. Zajmuje się akupunkturą i homeopatią oraz propagowaniem idei porodów naturalnych i alternatywnych metod pielęgnacji dzieci. Posiada doświadczenie w zakresie prowadzenia kursów szkoły rodzenia oraz indywidualnych konsultacji we współpracy z gabinetami ginekologiczno-położniczymi. http://dziecisawazne.pl/naturalna-pielegnacja-mycie-niemowlecia-z-dodatkiem-mleka-matki/

Gość irjueirj
Autorko zerknij na to forum i wypowiedzi aborka 26-10-04, 15:49 u nas było to samo. pomogły masaże kanalika i mleczko z piersi (naprawde). masowałm kilka razy dziennie kącik oka. nie byłam pewnia w która strone wiec w obie. (małym paluszkiem koło noska). a mleko z piersi wkropliłam dla żartu kilka razy. miała recepte na masc z antyboitykiem ale udało mi sie bez niej. i nie nawróciło. polecam taką kuracje. ja przeczytałam wszystko o kanaliku na forum i o przetykaniu i to zupełnie nie było potrzebne (dodam ze oko było całe zaklejone ropą) http://foto.onet.pl/upload/46/36/_310722_s.jpg Ania, Grześ i Bartuś 13.12.2003 http://dziecko-info.rodzice.pl/archive/index.php/t-135445.html