Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

soloness

Potrzebuje info o DUKANIE

Polecane posty

Hej, ciągle słyszę "koleżanka bardzo schudła na dukanie" albo "słyszałam że na tym się dużo chudnie" - czy mogą się wypowiedzieć osoby który już jakiś czas stosują tą dietę albo co stosowały? jak efekty? poza tym 1. co jadacie na śniadania bo ja nie wyobrażam sobie na siadanie jeść mięsa, wędliny bez chleba to też tak trochę dziwnie. A boje się że na samych serkach to zemdleje w ciagu dnia. 2. jakie można ewentualnie robić badania żeby kontrolować stan zdrowia? ta dieta jest bardzo monotonna składnikowo boje się że nagromadzi mi się cholesterol albo coś. 3. dobrze się czujecie na dukanie?

przede wszystkim jest to dieta szkodliwa dla zdrowia. I sam autor nie ukrywa że nie jest bezpieczna. Tak na prawdę niedobory są w każdej sferze, zakwaszenie organizmu, złe samopoczucie (początkowo jest dobre, przez pierwszy tydzień), początkowa utrata wagi to czysta woda. Brak witamin i pierwiastków. Mózg nie pracuje tak jak pracować powinien, zmęczenie - ale faktycznie można schudnąć. Pytanie jakim kosztem... Co badać? Ogólną morfologię, nerki, wątrobę, lipidogram, wapń, fosfor, witaminę D, trzustkę, tarczycę. Wszystko. Ja sądzę, że skutki dukana wyjdą dopiero za kilka lat.

Sleeping Sun, nie do końca jest tak, jak piszesz. Dukan mądrze przeprowadzony to fajna dieta, tylko trzeba się trzymać poleceń z książki i słuchać zdrowego rozsądku. Ja byłam 3 miesiące na tej diecie i było super. W mięsie i nabiale jest sporo witamin, nie wspominając o warzywach. Poza tym Dukan zaleca branie witamin. Organizmu nie da się tak szybko zakwasić, wiem, bo jestem na atkinsie i łatwo wypadam z ketozy, a ograniczam węgle bardziej niż na Dukanie. Zawsze można kupić paski ketonowe i mierzyć poziom zakwaszenia. Trzeba dużo pić no i nie rezygnować całkowicie z tłuszczu, dopuszczalne są potrawy do 4% i tego trzeba się trzymać, organizm potrzebuje tłuszczu. Poza tym nie obżerać się dozwolonymi produktami, jeść z umiarem, aby wyrobić sobie dobre nawyki. Jak ktoś będzie dużo jadł na diecie, to po jej przerwaniu też i jojo murowane. Ja przez rok po dukanie jadłam wszystko i utrzymałam wagę, bo będąc na diecie nauczyłam się jeść mniej. Przejadanie nigdy nie jest zdrowe, nawet gdy autor diety na to pozwala. Soloness, cholesterol to raczej ci się nie nagromadzi :) Chleb możesz upiec dukanowski, zrób system 1/1 albo 3/3, łatwiej wytrzymać dni proteinowe. Na dukanie czułam się super, tylko pamiętam początkowe zaparcia i jak siedziałam, to było mi zimno, ale jak zaczynałam coś robić, to czułam jak energia mnie roznosi. Dieta nie jest aż tak monotonna, w necie jest mnóstwo przepisów dukanowskich.

Gość zrób sb
zrób sobie diete south beach schudniesz szybko i zdrowo a miesiac , jesz 6 razy dziennie i sie nie glodzisz \ \/////// a dukana sobie podaruj

jak sie odpowiedniop dukana pzreprowadzi to nie ma sie czym martwic , zrobic badania pzred i po ja bylam na dukanie, i wszystkie wyniki mam ksiazkowo , a bylam ok 3 lata temu teraz z czasem robie 1 dzien bial;kowy raz na czas

No właśnie Lilka208, zgadzam się z tobą w 100%. Mój przykładowy dzień na dukanie wyglądał tak, że na śniadanie jadłam owsiankę z otrębów z mlekiem, na drugie ze dwa plasterki wędliny albo jogurt, na obiad np wątróbka z jajkiem smażona bez cukru, albo kawałek kurczaka, na podwieczorek naleśniki bezowe, na kolację jajko albo budyń. No chyba takie jedzenie nie zakwasza? Teraz jem sporo mięsa i wędlin i nie mogę nawet trochę organizmu zakwasić:) Wiem, bo mam paski i mierzę, podobno nawet kawa wytrąca z ketozy. Oczywiście jadłospis podałam na dni proteinowe, w warzywne jadłam kanapki z pomidorem lub ogórkiem albo sałatki. Rzadko kupowałam produkty 0% tłuszczu, ale nie przekraczałam 4%. Oczywiście piekłam ciasta dukanowskie :)

zgadzam sie z toba agnissia calkowicie, :) jakbym miala diete robic to dukana chcialabym 5 kg zrzucic i nie wiem czy nie zrobie od poniedzialku 1 dnia 1 fazy i potem 2 fazy 1/1 dlugo nie bede na dukanie bo amm malo,ale wiem ze ta dieta na mnie dziala i chudne na niej szybko , bez zastojow przymierzam sie do niej od miesiaca albo i wiecej i nie moge zaczac :) bo zawsze mi cos wypadnie i zjem cos innego, :) ale kiedys trzeba

Ja kilka razy próbowałam wrócić do dukana i nigdy się nie udało, teraz preferuję diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe, ale z przepisów dukanowskich czasami korzystam.