Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasion

jak usprawnić podnoszenie główki u niemowlaka?

Polecane posty

Gość kasion

mój synek ma 3 miesiące i 5dni, na ostatniej wizycie Pani dr zwróciła uwagę, że synek nie bardzo chce podnosić głowę leżąc na brzuszku, oraz nie kwapił sie do jej ponoszenia gdy chwytała go za rączki.. Minął tydzień, idzie mu coraz lepiej i mam nadzieje ze nadrobi straty. Chciałam zapytać mamy które miały lub mają podobnie ze swoimi dzieciątkami, macie jakieś konkretne "metody', pomysły aby zachęcić malucha do ćwiczeń? Nie chce komentarzy typu "mój ma 2 tygodnie i pięknie trzyma główke", chciałabym poznać opinie mam z podobnym problemem:)

Gość niuma
kłaść go jak najczęściej na brzuszku. W takiej pozycji pokazywać mu zabawki -powinno go to zaciekawić i może podniesie główkę. Co do podnoszenia się za ręce to ma czas.

Wszystko w swoim czasie. Kładzenie na brzuszku jest dobre. U lekarza dziecko może się stresować, albo po prostu może nie chcieć czegoś robić i tyle. Na wszystko przyjdzie czas :)

Gość kasion
czyli w zadnym wypadku nie probowac podnosic go za raczki?

Gość kasion
a powiedzcie czy Wasze dzieciaki były bardziej skore do podnoszenia główki gdy lezały Wam na kolanach? Bo mój w tej pozycji pieknie sie "wygina" :) natomiast na kanapie róznie bywa:)

Gość niuma
no co ty. Dziecko ma się samo podnosić. Coś mi się nie chce wierzyć że lekarce chodziło o podnoszenie się dziecka -może raczej o to że przy podnoszeniu główka dziecka opada do tyłu a nie trzyma się na równi z tułowiem.

Gość kasion
no faktycznie, zle to ujęłam... no w kazdym razie gółwka dotykała maty na której leżał.. czy to bardzo zle?

Gość Agusia2402
Nie podnoś go za rączki! Na to jest jeszcze czas. Ale tak jak wyżej dziewczyny napisały kładź dziecko na brzuszku jak najczęściej i pokazuj zabawki.

Gość niuma
no to był test na siłę mięśni karku ale spokojnie na pocz. 4 mies. życia większości dzieci główka opada do tyłu. Ma na to czas.

Ja kładę córkę brzuszkiem do mojego brzucha. Tak chętniej ćwiczy. Ale też ćwiczy na macie edukacyjnej. Jak ma dzień to długo trzyma główkę ale zdarza się, że nie chce i od razu się denerwuje.

Gość kasion
uff, następna wizyta za miesiąc.. mam nadzieje ze do tego czasu mały opanuje tę umiejetnosc. w przeciwnym razie lakarka mowila o poradni rehabilitacyjnej;/

Gość kasion
maly jak lezy na mnie albo na mężu to juz od dawna swietnie sie podnosi, ale pediatra powiedziala ze to nie to samo... choc mi sie wydaje ze najwazniejsze jest to ze trzyma ta główke, bez wzgledu na to na czym lezy..

Gość niuma
spokojnie. im częściej będzie leżeć na brzuchu tym szybciej się nauczy podnosić główkę. kładź go ma macie albo na łóżku a zobaczysz że nauczy się raz dwa.

Gość kasion
dzieki za słowa otuchy:)

Ta lekarka jakaś dziwna. Kładź dziecko na brzuszku, np. na macie. Moja się denerwowała na początku ;) ale po prostu trzeba dziecku dać wolność ruchów i możliwość przebywania w innej pozycji, to dobre dla rozwoju. Spokojnie wszystko jest ok.

Gość mama corki juz duzej
Moja corka nie lubila lezec na brzuszku, wiec jej nie zmuszalam. W wieku 2,5 miesiaca trzymana pionowo sama utrzymywala glowke.

Gość niuma
spokojnie. im częściej będzie leżeć na brzuchu tym szybciej się nauczy podnosić główkę. kładź go ma macie albo na łóżku a zobaczysz że nauczy się raz dwa.

Gość kasion
na szczescie moj synek sie nie denerwuje:) tylko jak mu sie nie chce podnosic to sobie lezy z główką na boku:)

Gość gość
moja córeczka za 2 tyg będzie mieć 4 miesiące, ale też nie chce podnosić główki. Podnosi tylko, jak ją delikatnie podnoszę, ale ćwicze z nią kilka razy dziennie i efekty powoli widać:) Pozdrawiam

Gość gość
Kup mu takie ksiazeczki materialowe i uluz wzdluz sofy a malca poloz na brzuszku. To go zmotywuje, te ksiazeczki z jednej strony sa czarno-biale a z drugiej kolorowe. Moj tez byl leniuszek, jak mu to pokazywalam to stekal ale chcial ogladac. Mozesz tez ustawiac zabawki.

Gość gość
mój synek tez nie chciał podnosić główki, miał 3 mies i neurolog stwierdziła opóźnienie i wysalała na rehabilitację, i często kazała kłaść go na brzuszku, i też brała dziecko za raczki i podnosiła, teraz syn ma 8 lat super się rozwija, najlepszy uczeń, super sprawny fizycznie