Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjivfdsf

Boli mnie ząb :(

Polecane posty

Gość kjivfdsf

Jestem w 5msc ciąży, wczoraj jak coś tam jadłam zabolał mnie ząb. Po jedzeniu popatrzyłam do lusterka i okazało się że ząb pękł. Jest dziura ( chyba plomba tam była) z boku w szczelinie między zębami i ząb jest cały rozpęknięty od nasady tzn idzie taka krecha wzdłuż dziąsła. Daaaaaawno temu tego zęba leczyłam kanałowo, podobnie zrobiło mi się z drugiej strony po tym samym leczeniu u tej samej dentystki i okazało się, że zęba trzeba wyrwać bo źle był leczony i od środka rozsadziło ze względu na źle wyczyszczone kanały. Musiałam przyjąć dużo znieczuleń i mieć separacje korzeni bo mam bardzo długie i mocne. Co teraz jeśli z tej strony będzie to samo? Przecież w ciąży nie mogę przyjąć 4 porcji znieczuleń, ani przez 4 godziny mieć rwanego zęba i chodzić później przez tydzień na leczenie ( po separacji robiły mi się krwawe bąble ze względu na osłabioną krzepliwość, musiały być przebijane i leczone ). Do dentysty oczywiście zamierzam iść, ale czego się wystrzegać jeśli dentystka będzie chciała zrobić coś czego nie powinna w ciąży? Co w takiej sytuacji uda jej się zrobić?

Gość kjivfdsf
A myślisz że ginekolog wie co i jak robi dentystka? Przecież on nie oceni co z zębem trzeba zrobić

Gość mamam na urlopie m
ja miałam leczenie kanałowe w 2 m-cu i 6 m-cu oba bez znieczulenia ale nie było tak strasznie

Gość kjivfdsf
Czyli jak powie, że kanałowo spróbuje to naprawić znowu to się zgodzić tak? Nie pamiętam jak to boli i chyba miałam wtedy znieczulenie więc trudno mi ocenić ;) Po prostu nie chciałam trafić na fotel i już z wiertłem w buzi stwierdzić, że to był bardzo zły pomysł ;)

Gość mamam na urlopie m
powiem tak moja dentystka była naprawde super ból miałam taki ze chciałam rwac zeba bez zniecxzulenia bo cała stronagłowy była obolała ucho, oko, i szyja ale jak mi rozwierci ła zeba wyczysciła i dała lekarstwo jak reka odjoł bez bólu a drugi zab poszłam robic jak tylko zabolał nie martw sie nie bedzi etak zle ponoc mozna znieczulenie ale wiesz jak to jest mi dentystka odradziła bo to chwila bólu jest a dziecku nie zaszkodzisz

Gość kjivfdsf
A jak będzie chciała wyczyścić i założyć lek? Nie wiem jak to się nazywa, ale pamiętam jak kiedyś w dniu wyjazdu na wczasy wypadła mi plomba i normalnie by oczyściła a następnego dnia leczyła, ale że nie było czasu dała lek. Niestety spotkałam się już z durnymi pomysłami na leczenie które mogły przynieść więcej szkody jak pożytku dlatego pytam o różne opcje czego się wystrzegać a co będzie dobre

Gość kjivfdsf
No właśnie nie wiem jak to boli bez znieczulenia dlatego pytam ;) Ja panikuje przed dentystą i nigdy nie robiłam nic bez znieczulenia a i tak wydawało mi się, że boli ;)

Gość mamam na urlopie m
to był lek na stan zapalny jesli taki jest w ciazy to ponoc bardzo zle i trzeba leczyc ale ja go dostałam tylko na 3 dni i potem było juz ok nawet koleje leczenie tego zeba było bez bólu bo stan zapalny minoł

Gość mamam na urlopie m
ja tez sie straznie boje ale wtedy ból był nie do wytrzymania nawet ibuprom wziełam jeden a potem miałam wyrzuty sumieniea ze cos mojej córci zaszkodzi dlatego wolałam to niz cierpiec z bólu dasz rade ja k ja dałam a taki ze mnie tchórz to ty dasz na pewno:))

nie powie... ale powie na pewno jak maja sie znieczulenia do ciąży i leczenie antybiotykowe i będzie lepiej w tym zorientowany niz dentystka

Gość kjivfdsf
No tak ale to bym chyba musiała chodzić od lekarza do lekarza bo co z tego, że on mi powie o jednym jak dentystka mi powie o czymś zupełnie innym, że tu trzeba zrobić

Są znieczulenia dla ciężarnych. Poza tym idź do stomatologa, bo na forum NIKT ci nie ulży w bólu. Na początku ciąży miałam problem z zębami, zapytałam gina, on kazał bezwzględnie do dentysty, bo w ciąży trzeba dbać o zęby ale jeżeli chodzi o leczenie to stomatolog a nie on. Normalnie brałam znieczulenie.

Gość kjivfdsf
przecież napisałam, że do dentystki pójdę chodziło mi tylko jakich głupot uniknąć. Naprawdę za często spotykałam się z konowałami i po prostu boje się, że zaproponuje mi coś czego nie powinna ( moją koleżankę lekarka leczyła z przeziębienia lekami które prawdopodobnie spowodowały upośledzenie płodu a co za tym idzie dziecka, moja pierwsza córka jak miała 6msc dostała od lekarza dawkę leku dla kilkulatka która mogła spowodować nawet śmierć, moja szwagierka poroniła ze względu na złe podejście do lekarza przy jej ciąży zagrożonej - byle jak przepisał leki i inne zalecenia). Nie pytałam czy iść do dentysty ale co na pewno można robić, a czego robić na pewno nie można - żeby nie było, że dentysta powie "można można" a okaże się po fakcie, że to był zły pomysł

Gość kjivfdsf
A znieczulenie brałaś normalne czy jakieś specjalne to było?