Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NiewidomyPrzezMedia

Jeśli jesteś samotna/samotny pisz możemy porozmawiać - kulturalne rozmowy!

Polecane posty

nie chodzi o róność tylko o rónouprawnienie, kiedy to wreszcie dotrze, do tej jednej komórki mózgowej?!!

Gość człowiek z nad morza
Od równouprawnienia się zaczęło bo pierw było przegięcie w jedną stronę ,a teraz zaczyna się przegięcie w drugą stronę dlatego napisałem równość.

Gość pytajaccy dzenntellmannn
njunnujn Rownouprawnienie to rownosc praw, a wiec rownosc!

"przegięcie w jedną strone"? to znaczy przyznanie kobietom praw, które dotąd posiadali tylko mężczyźni, to było przegięcie w jedną stronę? :)

to znaczy przyznanie kobietom praw, które dotąd posiadali tylko mężczyźni, to było przegięcie w jedną stronę? tak, bo jednoczesnie nie odebrano przywilejow kobietom

Uch, i schodzi na równouprawnienie temat. Równość nie oznacza identyczności a o tym każdy zapomina. Wg mnie gdzie się da to owszem powinno być, a pamiętajmy parytety i inne rodzaje dyskryminacji pozytywnej nie są na stałe, to tylko ma być bodziec (inne kraje pokazały, że nie doprowadzają do niczego strasznego, Szwecja to niechlubny wyjątek). Tak samo w sądzie rodzice powinni mieć równe prawa, to przekłada się na wiele dziedzin życia i nie tyczy wyłącznie kobiet. Njun, ja nie wyobrażam sobie siebie w roli matki. Ale młoda jestem, instynkt pewnie nawet się nei rozbudził więc różnie może być i wtedy się będzie myśleć:P Może będę mieć bogatego męża i nie będę musiała pracować:classic_cool: Bo po co komu ambicja;)

caly problem polega na tym, ze kobiety chca rownych praw, a tam gdzie im wygodnie to chca przywilejow dla kobiet albo wszedzie po rowno, albo nie ma zadnego rownouprawnienia

partytety to mega chory pomysl

Jedna zawieszona. Nic wielkiego poświeciłam się innej mniej zagrażającej facetom bo to babskie sprawy. Może śmieszne ale ja nie chciałam równości miałam 6 lat starszego faceta i chciałam być jego cichą żonką, tylko on nie dawał rady i musiałam pomóc. Na koniec miał poważny wypadek i po nim spakował sie i wyleciał z kraju... a ja zostałam z kredytami i jego działalnością... sadziłam ze wróci... i było wstyd wracać do rodziców...

Tak samo sprawiedliwość nie oznacza, że każdy ma IDENTYCZNIE tylko, że każdy ma to co mu się należy.

Moze i kobiety maja za dobrze... mogą być na utrzymaniu faceta albo nie... oczekują i tak zawsze szacunku, opieki itd... tylko już się nikt nie chce słuchać faceta... czy pracuje czy nie

Kulturko, właśnie nikt o tym dzisiaj nie myśłi, przy przełużaniu wieku emerytalnego kobiet, jakie to będzie miało konsekwencje w przysżłości, bo babcie będą w pracy, a większość kobiet będzie pracującymi matkami i wrzuci swoje maleństwa do żłobków, jakie to będą konsekwencje dla społeczeństwa, tego nikt dziś nie ma na uwadze, liczy sie pieniądz doraźny, bo ile np wyda sie pieniędzy na resocjalizacje i penityzację nastolatków wychowanych bez ciepła i obecnosci bliskich osób, to jest pieniądź późniejszy i póżniej będzie płacz i lament.

Gość mam takie oto pytanie
czy jak skoncze lekarski to bede mial wieksze powodzenie u kobiet niz zadne jak teraz? Tak z perspektywy kobiety, chodzi mi o obiektywna ocene sytuacji bo nie wiem czy warto to ciagnac i przygotowywac sie do tych egzaminow calych

studia kończ dla siebie ,a nie dla kobiet chłopie.

właśnie nikt o tym dzisiaj nie myśłi, przy przełużaniu wieku emerytalnego kobiet, jakie to będzie miało konsekwencje w przysżłości, a wiesz jakie konsekwencje sa tego ze mezczyzni pracuja 5 lat dluzej niz kobiety, mimo ze pracuja ciezej zyja o wiele krocej?

Ech, zapoznajcie się dogłębnie co jest czym i jak przebiega zanim się wypowiecie. I nie wywody pana Korwina tylko rzetelne dane z innych krajów. Bo widzę, że poziom dyskusji zatrważająco rośnie... Njun, ale równocześnie ograniczane są rygory w tworzeniu domowych przedszkoli. Kiedyś musiano spełniać takie wymogi jakie spełniają szpitale. Tylko niewiele matek wie, że mogą sie dobrać w 3-4 np. zgłosić się do gminy i założyć takie przedszkole. Wtedy 3 mogą pracować a 4 pracuje jako opiekunka.

"oczekują i tak zawsze szacunku, opieki itd."..i niech tak już zostanie. Ja idę w kimę dobranoc wszystkim

Dzięki chciałam się wygadać i pozbyć dola a teraz mam takiego ze szok... kiedyś chciałam tylko rodziny..być matka i zona... olałam karierę modelki dla faceta którego kochałam...zaręczyłam się , wyprowadziłam i się zjebało się moje życie... było trzeba zostać w domu i słuchać matki...

Gość mam takie oto pytanie
wypowie sie jakas wyrozumiala kobieta?

Dżem, ale zauważ. Tobie chodzi o RODZAJ wykonywanej pracy nie o płeć. Więc wiek emerytalny powinien być wedle tego rodzaju nie uważasz? Przykładowo, co robią związki. Walczą o prawa dla wszystkich i w efekcie szybsze emerytury mają i pracownicy wykonujący pracę w ciężkich warunkach i pracownicy biurowi (księgowość, informatycy itp). Jak ktoś chce to zmienić to związek robi nagonke medialną, że biednym górnikom chcą odebrać przywileje... Nie w płci problem.

Gość propkormpo
niezła szefowa :p

Dżem, ale zauważ. Tobie chodzi o RODZAJ wykonywanej pracy nie o płeć Ten rodzaj jest scisle zwiazany z plcia! Wszystkie najciezsze prace fizczyne, najbardziej niebezpiecze, czy tez prace wykonwywane w szkodliwych warunkach sa zdominowane przez facetow