Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie panna mloda

Ile dac na wesele? Pytam, bo rodzice dostali zaproszenie:)

Polecane posty

Gość nie panna mloda

Moi rodzice nie byli na weselu od wielu lat. Teraz dostalismy zaproszenie, ja juz przedzwonilam, ze mnie z narzeczonym nie bedzie. Rodzice jednak pojda i w sumie wypadaloby bo za maz wychodzi corka mojego ojca brata ciotecznego. Niestety nie mam pojecia ile powinni dac. My sami mamy z narzeczonym wesele niebawem i dajemy sporo, ale to tylko dlatego, ze zeni sie jego brat. Ja na weselu nie bylam od wiekow podobnie jak rodzice i nie mam pojecia ile teraz sie daje. Mama sie dowiedziala, ze placa 120zl za osobe w restauracji. Pomozcie prosze i napiszcie i nalezy dac w takiej sytuacji.

Gość jestem po śniadaniu
z poprawinami czy bez?

Gość nie panna mloda
bede poprawiny, ale rodzice juz raczej na nie sie nie wybiora. Chociaz kto wie:P Mama mowila ile myslala by dac, ale najpierw poczytam ile wy zaproponujecie, zobacze czy miala racje, bo ja nie wiem ile sie daje.

Gość tggfhfghfhffg
ja ostatnio dalem 500 zł mysle ze 400 zł to min. oczywiscie jesli ma sie takie mozliwosci.

Gość jestem po śniadaniu
jak idą na poprawiny to 500 w kopertę

Gość jestem po śniadaniu
jak nie idą na poprawiny - 300

Gość dadzą 300 zł
za dwie osoby to będzie ok.

Gość nie panna mloda
mam mowila wlasnie, ze chyba teraz to 400zl wypada dac. Co prawda oni duzo za osobe nie placa, bo 120zl to nie majatek wiec moze te 400 to faktycznie dobra suma, bo i zwroci im sie te 240zl i reszta jako prezent. Jak myslicie?

Gość dadzą 300 zł
nawet z poprawinami

Gość tggfhfghfhffg
ja uwazam ze 300 zł to troche mało ale 400 bedzie juz ok

Jeżeli jesteście chrzestnymi- ceny takie: - chrzciny ok 500 zł i złoty krzyżyk, czy inny medalik - na każde urodziny 250-500 zł - pierwsza komunia 1000 - 1500 - osiemnastka 1500 -2000 zł - ślub - minimum 2000, lub dołożenie się do mieszkania Jeżeli bliską rodziną - ceny minus 200 zł Jeżeli dalszą - ceny minus 250 zł - 300 zł Jeżeli kimś innym - dzielicie ceny na pół. I taka oto macie wszystko rozpisane

Gość nie panna mloda
poczekajcie, nic nie piszcie, bo ide sie wysrac, zaraz wracam

Gość manio ciekawski=)
Tylko nie w kopercie! Należy zwinąć w rulonik, możliwie dużą ilość banknotów, przewiązać gumką. Potem, wyjąć nonszalancko z kieszeni, zdjąć gumkę, odliczyć wybraną wcześniej kwotę i wsadzić w kieszeń marynarki, najlepiej tę górną z protekcjonalnym uśmiechem. Dobrze jest też poklepać młodego żonkosia i rzucić, coś w rodzaju: na nową drogę życia, he he. To "he he", jest konieczne. Sam tak robiłem wielokrotnie i spotykało się to z dużym uznaniem :classic_cool:

Gość nie panna mloda
to chyba zart:D 2000zl na wesele? To bratu narzeczony tyle da. Moi rodzice moze nie sa biedni, ale nie stac ich by dac tyle forsy. Poza tym nie sa chrzestnymi:P To myslicie, ze mama miala racje i te 400 bedzie ok? Mam jej do jutra dac odpowiedz:P bo obiecalam, ze wywyiad zrobie:)

Gość nie panna mloda
i juz sie zaczynaja podszywy eh... nawet normalnego pytania zadac nie mozna

Gość manio ciekawski=)
Niech dadzą 200 i wezmą kanapki i picie :classic_cool:

Gość lipa troche chyba jest
u mnie w rodzinie jest tak, ze mlodzi mlodym, czyli kuzynostwo itp daje 300-400 zl, a starsi, czyli wujki i ciotki ok 600

Gość tggfhfghfhffg
ja od chestnego dostałem 5 tys zł na wesele.

Gość anisss
No kurde powariowaliście , zostanie 160 zł to będzie na prezent .... chyba na imieniny. Ja teraz byłam na weselu bratanicy i dałam 900 zł. Od osoby było 170 zł i byłam z mężem , zostało im ponad 500 zł i za to można już coś przyzwoitego kupić lub dołożyć do pralki, lodówki itp.

ok, czyli 600zl. Czekam na dalsze odpowiedzi:) Tylko mysle tak od siebie, ze 600 to chyba troche za duzo, w koncu za osobe malo placa, ale to tylko moje subiektywne odczucie

Myślę, że około 300 lub 400 zł wystarczy. Moi rodzice tak dają....

Gość 600 zł to stanowczo
za dużo, tym bardziej, że będą zwykłymi gośćmi, 300-400 zł będzie w porządku. Niech Twoi rodzice nie wariują.

Gość manio ciekawski=)
Twoje subiektywne odczucie, nie ma tu nic do rzeczy. Pławisz się w egotyzmie i promiskuityzmie. Demonstracyjnie odcinasz się od tradycji i prowokujesz swą dezynwolturą werbalną. Przybierasz fałszywe pozy i jeszcze oczekujesz od nasz poklasku? :classic_cool:

Gość ????..????..??
a co to niby znaczy, ze 'beda zwyklymi goscmi'????? takiego gorszego sortu? no tak, goscie lepsi i gorsi, zajebiscie.

też mi się tak wydaje, ja co prawda jeszcze ślubu nie brałam, ale choćby patrząc na osiemnastkę czy inne tego typu święta, to rodzina się jakoś mocno nie rzucała tak jak kto tutaj napisał w rozpisce ;) więc te 300-500 zł to przyzwoita suma ;)

Gość anisss
Te 300 zł lub 400 zł dają pary albo młode małżeństwa , starsze więcej , chrzestni 1000-1500 zł , rodzice 2000 zł . rodzeństwo 1000 zł.

Gość 600 zł to stanowczo
Nie gorsi i lepsi, tylko po 900 zł. to mogą sobie dawać np. chrzestni. A jak ktoś idzie jako ciocia, wujek to te 300 czy 400 zł. wystarczy.