Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama wredotki...

Córka obgryza paznokcie - jak ją oduczyć?

Polecane posty

Gość Mama wredotki...

Mam wrażenie, że moja 4-latka jest jakaś zestresowana, obgryza paznokcie u rąk, a jak ogląda bajkę np. Barbie to nawet u stóp gdy nikt nie widzi. Dlaczego ona to robi? Jak ją mogę oduczyć? Oprócz tego jakieś głupie rzeczy czasami wygaduje, aby na siebie zwrócić uwagę, czy te gryzienie to jest też zwracanie na siebie uwagi? Gdy dostaje karę za to albo w pupę to się wtedy śmieje, zamiast się na przykład zasmucić z tego powodu...

Mój trzylatek też obgryzał nagminnie paznokcie w rączkach. Tak po prostu. Posmarowałam mu gorzkim paluszkiem czy jakoś tak i smakowały mu jeszcze bardziej :D Zwracałam uwagę, prosiłam - nic. Nagle sam przestał. Nie wiem czemu to robił. Nie miał nigdy stresu. Po prostu zaczął to rpbić i po prostu któregoś dnia przestał to robić.

Gość mój 5cio latek
nareszcie przestał obgryzać paznokcie. Ale ile ja się go naprosiłam to głowa mała. Gorzkim paluszkiem też smarowałam to mówił "trochę nie dobre" ale robił dalej swoje. Przeszło samo. Efekt był taki że od października do końca maja nie miałam co mu obcinać. Na początku czerwca obciełam mu paznokcie i widzę, że bardzo się stara i nie obgryza, a może zapomniał. Miej nadzieję, że szybko zapomni. Dodam tylko, że z córką nie miałam tego problemu. Nie dawałam kar, mówiłam tylko że mi przykro bardzo jak tak robi i że tak robią tylko małe dzieci.

Dzieci przez obgryzanie paznokci przetwarzaja trudne emocje i stresy. Moze zaobserwuj, w jakich sytuacjach twojego dziecko obgryza: co sie wydarzylo zanim zaczyna obgryzac? Moze sama zauwazasz jakies problemy u dziecka lub w rodzinie? Jesli piszesz, ze chce na siebie zwrocic uwage, to moze sama znasz problem dziecka - moze dziecko nie dostaje wystarczajaco duzo uwagi rodzicow i nie potrafi sobie z tym poradzic?