Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasmina***

Nie mam kasy na budowę domu a remont starego domu będzie kosztował więcej...

Polecane posty

Remont starego domu mogę wykonywać sukcesywnie (wymiana instalacji, nowe szambo, studnia głębinowa, przydałyby się nowe tynki i podłogi, w zasadzie to tylko ściany zostaną - a są drewniane i nie wiem do końca w jakim stanie. Nie chcę mieszkać dłużej tak jak teraz i koniecznie muszę zrobić remont. Jednak z tego co widać powyżej w ostatecznym rozrachunku remont wyniesie mnie więcej. Mogę wyremontować tylko to co najpilniejsze (ściany pomalować, podłogi zostawić w większości ) i zbierać na nowy dom. Tylko, że nadal wychodzi za drogo :P I tak źle i tak niedobrze. Myślę, że wyremontuję to co muszę (studnia głębinowa będzie też służyła w nowym domu) i kiedyś wybuduję drugi dom, a ten wynajmę, bo nie chcę nawet myśleć o tym, ile tu musi być myszy (czasami jakąś wypatrzę), i w jakim stanie jest fundament czy podłoga pod spodem. ' Okna muszę wymienić, nowy tynk zewnętrzny też by się przydał, instalacje i wodno-kan i elektryczna, pewnie gazowa również, ... Przy okazji wymiany instalacji wodno-kan (już wkrótce) ocenię jak wygląda to tak naprawdę... Nowy piec do centralnego, wywalenie starej kuchni... Dłuuuuuga lista. Denerwuje mnie posadzka w korytarzach, też chciałabym nową... ech Budowa nowego domu jest cholernie droga i pewnie za 10 lat będę miała odpowiednią sumę:P także do tego czasu muszę jakoś tu przeżyć....

Gość a ja o Tobie nie
jak masz myszy to zatrudnij koty do roboty! :PP

Na budowę za mało, jedynie na stopniowy remont starczy.. czyli coś około 20 tys rocznie w tej chwili mogę w dom zainwestować, jaką alternatywę?

Gość manio ciekawski=)
Gdy będę miał na zbyciu ze 300 000 to ci podrzucę :)

miałam koty, ale nie spodobało im się tu i je oddałam, mam psa i odpukać myszy się nie pokazują:) raczej

Gość akh
szczur lepszy

Gość a ja o Tobie nie
to inwestuj powoli, staraj sie wyszukiwac tansze rozwiazania. nie mysl od razu pesymistycznie.

Widziałam domy drewniane i tu jest taki: http://www.123domki.pl/dom-letniskowy-25m2-z-antresola/ I można dopłacić chyba 7000 zł i oni go docieplą tak, że będzie całoroczny. I można w ogóle wybudować 35 m2, albo większy. No to jest spory domek, bo na górze 2 sypialnie, gdzie się zmieszczą po 2 łóżka, szafa i biurko. Na dole łazienkę można zrobić nawet taką, że się wanna z hydromasażem zmieści, bo tam jest plan domku 25m2, a można zamowić 35 m2. No i koszt czegoś takiego to wyszedłby pewnie z 30 000 zł i nie trzeba żadnych ścian, tynków, bo wszystko jest w drewnie. Można tam nawet kominek wbudować.

W ogóle dużo jest tych domków do wyboru, ale wiesz, warto wybudować taki, żeby nie był ciasny i żeby się żyło komfortowo.

Fajna alternatywa, z tym że ja mam dom i jeśli już, to chciałabym murowany i większy:-) Tak, tańsze rozwiązania to dobry pomysł. Zwłaszcza, że to mieszkanie wynajmę potem za nie wiecej niż 600 zł... Drugie za 400 zł.. Chociaż nie wiem czy to nie za tanio, pewnie nie.. Także, coś tam się zwróci... Wiem, że dłużej nie dam rady tak mieszkać, mieszkam bo muszę... Jendak wolałabym lepszy standard /.... i bardziej funkcjonalne rozwiązania

Gość manio ciekawski=)
No dobrze, domek ładny, ale jeśli przyjdzie kornik i będzie robił bezbezbezbez? :classic_cool:

Gość a ja o Tobie nie
dlatego inwestuj powoli. najpierw to, co jest najwazniejsze, co wymaga pilnej reakcji. a w miare przyplywu gotowki sobie ponaprawiasz reszte.

Gość manio ciekawski=)
Ale termit jest cudny :D Bezbezbezbez :D Słyszałaś to jego bezbezbez?

Gość hgfxtyj
czasem czytam twe wypowiedzi jasmina jeszcze niedawno narzekalas ze nie masz co jesc a ty myslisz o budowie nowego domu?! hehe widac ze jestes bardzo mloda i masz marzenia

Gość hgfxtyj
a teraz od tak piszesz ze na budowe za malo ze remont musi wystarczyc.. tak piszesz hop siup jakby lekko wszystko bylo heheheheheh

Nie piszę, że już teraz remont czy budowa, czytaj uważnie. Znalazłam pracę, zarabiam, rozkręcam biznes, inwestuję , mam plany, cele...marzenia również, coś Ci nie w smak? Mi tam coraz bardziej moje życie się podoba... Dostalam kopa, znalazłam pracę (opukać) i już wiem czym chcę się zajmować... ;-) pozdrawiam jeśli chodzi o budowę domu, jakaś wygrana tak ze 150 000 dużo by ułatwiła, ale pomarzyć..

Zresztą... marudzę niepotrzebnie. Zamiast cieszyć się z tego, że mam co remontować ja wybrzydzam, że układ nie taki, że stare ściany... Chciałabym postawić nowy, jasne że tak, ale to w przyszłości, na razie muszę urządzić się w tym domku jakoś:-) i na tym powinna skupiać się moja uwaga