Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlaczegodlaczego

Dlaczego ludzie tak biadolą na temat podwyższonego wieku emerytalnego?

Polecane posty

nikt nam nie zagwarantuje zatrudnienia jak wyobrazić sobie 67 kelnerkę,pielęgniarkę,kierowcę czy nauczyciela w przedszkolu W pewnym wieku nie mamy tak dorego refleksu,zręczności i sprawności fizycznej.

Obiecywanie ludziom, że dzieki temu ( że wydłuzy im sie lata pracy) dostana wyzsze emerytury jest po prostu kłamstwem!!! Zanim te emerytury wejda w zycie( dla mnie akurat za 20 kilka lat bo jestem po 40 )to i tak bedzie brakowało kasy w panstwie z kilku powodów. Chodzi tylko o to ,żeby Polacy dłuzej płacili składki a krocej z nich korzystali. poza tym jak ktos wspomniał - juz teraz nie ma pracy dla ludzi 50+, wszelkie programy szkoleniowe i pomocowe to tylko zarobek dla szkoleniowcow- statystycznie 5 % tych szkolonych osob znajduje nowa prace. Pracodawcy zwalniaja starych pracownikow( musza im placic wysługe, stazowe- w tych zakładach, gdzie cos takiego funkcjonuje) i tych,ktorzy np. 4 lata przed emerytura sa nie do ruszenia- niezaleznie od tego jak pracuja. Pozbywaja sie ich właśnie na pół roku przed uzyskaniem takiej "ochronki". Zatrudniają młodych - owszem - ale na jakie umowy? na takie, z których nikt nie płaci czesci składek - TO JEST TERAZ 30% PRACOWNIUKOW!!! to skad maja byc pieniadze w budzecie? inna sprawa - wiadomo,że praca pracy nierówna. co innego praca biurwy a co innego kominiarza czy np. baletnicy? uwazasz Autorze, że w wieku 50 lat kazdy bedzie miał siłe zaczynac całe zycie od nowa?zmieniac zawód, moze miejsce zamieszkania,zeby jechac za praca?

co Ty bredzisz z tymi składkami zdrowotnymi. Płacisz składki a potem będzie w przychodni że limity się skończyły i czekaj z parę miesięcy na wizytę. Chcesz szybko to prywatnie. Płacisz wtedy 2 razy...

Gość It fixed
To co napisałaś stanowi oficjalne wytłumaczenie nieoficjalnie utraty płynności finansowej przez Zus a przychody jego z tytułu składek wynosiły wiele miliardów. Ja Ci to powoli wytłumacze ale ze swego błędu będziesz musiała świadomie wyjść sama. Po pierwsze problem stanowi pula własnych wydatków zus. Obecnie wynosi ona 15% od wielomiardowych przychodów. [Z tytułu składek]. Pula wydatków w których znalazła się między innymi[o czym swego czasu było głośno]sauna w gabinecie dyrektora jednego ze szczecińskich oddziałów zus. Jak ustaliło abw koszt tego wybryku zgłoszonego w koszty jako "archiwum" wyniosł prawie 30 tys pln. Takich numerów jest więcej ale piszę o tym byś miała świadomość ze nikt nie panuje tak naprawdę do końca nad strukturą wydatków w tej instytucji[wiesz jak wygląda przeciętny budynek zus w Pl?Wiesz ze koszt utrzymania samej czystości czyli wynajem firm sprzątających to od kilkunastu do kilkudziesięciu tys złotychi?] pierwszym krokiem powinny być-cięcia wydatków własnych i maksymalna ich kontrola. Idźmy dalej. Co jest źródłem środków które wpływają do zus? Pieniądze odprowadzane na składki w ramach zatrudnienia z tytułu stosunku pracy regulowanego przez przepisy kodeksu pracy. Mamy składkę rentową,chorobową,emerytalną,wypadkową. Tylko przy umowach o pracę mamy pełna pulę.W pozostałych formach pozapracowniczego zatrudnienia a więc na podstawie "umów śmieciowych" mamy tylko cześć albo nie mamy nic. Potężny procent zatrudnionych jest właśnie na takich umowach bo koszty pracy są w Polsce zbyt wysokie. Zamiast zmuszać ubezpieczonych do dłuższej pracy w wieku produkcyjnym powinni najpierw obniżyć koszty pracy,zweryfikować wydatki zus i decyzje jakie wydawał w sprawach rent być może w wielu wypadkach nieuzasadnionych. Powinien dostosować wymogi rynku pracy do dyrektyw UE w kwestii wspierania pracodawców w utrzymywaniu pracowniczego zatrudnienia. Są odnosnie tego dwie konkretne dyrektywy. A co mamy zamiast tego? Wszyscy muszą zapierdalać dłużej a ty cytujesz tu mądrości jakiegoś blogowego bęcwała który stracił kontakt z rzeczywistością podobnie jak ci którzy poszli na wybory i nam wybrali to co wybrali.EOT.

Gość alebezedura
"zburzenie" obecnego systemu i zbudowanie nowego jest kompletnie nie realne w takiej biedzie jak Polska, bo systemu nie buduje się w tydzień, więc przez długi czas "skądś" musiałaby się brać kasa na emerytury dla obecnych emerytów i rencistów - a skąd? państwo biedne i nie może sobie na to pozwolić. Ponad to ekonomiści pewnie wiedzą, ze to nie jest tak hop siup ;)

teraz na topie wśród pracodawców są umowy zlecenia o dzieło na czarno. Czyli tylko podatek odprowadzany jest. A gdybyś chciał składkę zus czy zdrowotną to sobie sam opłać.

problemem jest sama struktura ZUS. Zbyt duża ilość zatrudnionych ludzi po drugie w każdym mieście jest oddział zus i po co to komu? Było że jak wprowadzą komputeryzację zus to będzie sprawniej i mniej ludzi potrzeba. Efekt ilość zatrudnionych wzrosła. Po trzecie pobudowali bardzo duże budynki za bardzo duzą kasę. A to wszystko rośnie po 1989 bo kiedyś ile ludzi liczył Zus kroplę tego co teraz i działali. Tak znika nasza kasa ...

Gość NastepnyIgnorant
ja wiem,że ważne,ale oddajac panstwu swoje zarobki w postaci podatkow jestes jawnie okradany,bo majac powiedzmy 30 lat wiesz,ze raczej ich w postaci emerytury nie odzyskasz.

alebezedura gadasz głupoty kasa była np w prywatyzacji. Kasa z prywatyzacji by poszła na emerytury. Jak wiemy kasa się r ozpływała z prywatyzacji do tego kupa przekrętów była.

fakt kiepsko płacą na takich umowach. Jeszcze są problemy z odzyskaniem zarobionej kasy...

Gość It fixed
*-wydatki na utrzymanie czystości w skali miesięcznej to zresztą tylko niewielka cześć ogólnych wydatków. Są w niektórych miastach budynki w pełni klimatyzowane. Wznoszone na kilka pięter.Wyobraź sobie ile kosztuje tego ogrzanie i konserwacja. Swego było głośno również o pewnym zamówieniu na ileś tam tysięcy starych dyskietek do jednej z siedzib czy oddziału. Koszt tego też wynosiły kilkadziesiąt tysięcy a tłumaczono to tym iż nie można zmuszać pracowników do przedwczesnego przekwalifikowywania się na pracę ze sprzętem który przetwarza dane z nowoczesnych nośników. Takich "wisienek"na torcie jest więcej. Mamy od zarąbania osób będących na przedemerytalnych zasiłkach i rentach jakie im były wydawane bez uchwytnej podstawy faktycznej a stanowiły skutek wyłącznie przerostu biurokracji na odpowiedzialnym zarządem jaki byłby zgodny z zapadami celowości i gospodarności. Tymi sprawami się powinni zająć ale uznano ze będzie lepiej tłumacząc demograficznym niżem lepiej jest rozłożyć znaczną cześć ryzyka braku płynności na nas czyli ubezpieczonych.

nie wiem czy Wy macie takie wrażenie ale ja mam że jeszcze trochę z max 4 lub 5 lat i to Państwo się samo zlikwiduje wpadając w mega kryzys. Patrząc na Vincenta i Tuska jak rolują długi i ukrywają. Na lewo i prawo pożyczają. Kto to niby potem odda? jak wszyscy wieją z tego kraju?

Gość It Fixed
alebezedura A kto tu mówi o "burzeniu"dotychczasowego systemu. Wystarczyłoby tylko podjęcie odpowiednich decyzji o cięciu wydatków. Wiesz ile w zusie jest obecnie przewidzianych wobec pracowników rozmaitych premii?Dodatków? Jak wygląda struktura ruchomych składników wynagrodzenia? To też leci z Twoich pieniążków. Problem polega na tym iż ktoś podjął decyzję od podniesieniu wieku emerytalnego bez podejmowania innych istotnie zgodnych z konstytucją wysiłków. Ja nie widziałem nikogo kto by w publicznej debacie na ten temat reprezentując zaplecze polityczne przedstawił jakieś konkretne dowody na podjęcie wszystkich działań wobec jakich wydłużenie wieku emerytalnego stanowi w oczywisty sposób ostateczność. Widziałeś coś takiego?Słyszałeś o czymś takim? Tak abstrah.ując od wszystkiego to zmiana wieku emerytalnego powinna zostać zatwierdzona w drodze referendum.

Gość a ja Ci sie dziwie
jestes mlodym czlowiekiem i stad twoje niezbyt madre pytanie. nie wiesz jeszcze co to znaczy pracowac do tak poznego wieku , kiedy w pewnym okresie zycia zaczynasz sie zwyczajnie mowiac kolkwialnie sypac zaczynasz chorowac , twoj mozg juz tak nie pracuje , twoje cialo odmaewia posłuszenstwa , chcesz miec czas dla siebie zanim umrzesz. dwa cóz za durne okreslenie , ze panstwo mnie ma utrzymywac czy ja nie place skladek na swoja emeryturę, wypraszam sobie pracuje juz 30 lat a mam pracowac jeszcze 19 wiec chyba zadna laska zdaje sie, kiedys mi dac emerutre i nie dostac ja za frajer tylko z moich skladek, a to ze system jest glupi i ze niby jeden na drugiego pracuje, to gdzie sa prawodawcy?? pozyjesz zobaczysz jak to fajnie bedzie. Nie znosze takich ignoranckich wypowiedzi. nie wiesz tez co znaczy ze kobiety maja pracowac rowno z mezczyznami , gdzie w Polsce nadal kobieta pracuje conajmniej na dwoch etatach wychowuje dzieci i meza tez bo niektorzy hjak dzieci ledno do pracy chodza , a ponadto sama pracuje na etacie w firmie. pozdrawiam

Gość 878731321
Mi się najbardziej podoba argument tych co piszą, że na Zachodzie to by sobie nie pozwolono na takie rzeczy.... poza jednym szczegółem że tam podobno wiek jest własnie od dawna podwyzszony... Mnie krewia że u nas ludzie chca pieniędzy od rządu, jakby to on je wytwarzał i nie rozumieją, że to osni sami musza je zarobic sobie. I jakie sa korzysci z tego gnicia na emeryturze? To musi byc koszmar. Na emeryturze ludziom gwłatownie pogarsa się zdrowie, zaczynają prowadzic zły tryb zycia, nieregularny

Gość 878731321
a to że kobiety wychowuja tez meza i robią wszystko w domu- czas skończyc z tym średniowieczem a nie je pielęgnowac. Kobiety mają dostawac normalna emeryturę, poządną płacę, a nie byc niewolnicami domowymi. Jak ci takie coś odpowiada, to nie ch maz ci płaci za prace domowe, nie kazda jest taka głupia że daje tak sobą pomiatac. :(

Gość alebezedura
"Mnie krewia że u nas ludzie chca pieniędzy od rządu, jakby to on je wytwarzał i nie rozumieją, że to osni sami musza je zarobic sobie." ale kto chce pieniędzy od rządu? ja absolutnie nie - ale nie chcę też im MOICH ciężko zarobionych oddawać ZA NIC, bo ja emeryturki nie zobaczę, a jeśli nawet to pewnie nie będzie to 1/100 z tego co oddam na dzisiejszych emerytów. Oczywiście, że macie rację, że należaloby zlikwidować 80% budynków i zwolnić 80% zupełnie niepotrzebnych pracowników, ale ja odnosiłam się do czyjegoś postu odnośnie własnie przebudowy CAŁEJ reformy, a tu system zostałby ten sam. budynki ZUSu to żenada, bezczelnie postawione luksusowe apartamentowce za nasze pieniądze. długo jeszcze ŻADEN Polski rząd nie zrozumie, że najprostszą drogą do zwiększenia wpływów jest zmniejszenie obowiązkowych składek i składeczek... tak bandyckie warunki zatrudnienia jakie są w Polsce powodują tylko coraz większą ilość umów śmieciowych i pracy na czarno.

ta jasne u nas będziesz mieć 50+ i będziesz bez pracy bo pracodawcy Cię nie zatrudnią bo jesteś za stary/stara. Będziesz bez pracy bez kasy bez emerytury super. Wcześniej ludzie wiali na emerytury lub pracodawcy ich zwalniali gdy osiągli już wiek emerytalny

878731321 matko co Ty tworzysz? ile Ty masz dziecko lat? W polskich warunkach zazwyczaj emeryt przechodząc na emeryturę kuleje ze zdrowiem. Czas emerytury to często pomagania dzieciom,zajmowania się wnukami. Teraz ciężko o żłobek czy przedszkole to pomagają dziadkowie.

Gość a ja Ci sie dziwie
do 878731321 zgadzam z Toba tylko nie z tym, ze od emerutry ludziom sie pogarsza zdrowie zdrowie pogarsza sie z przyczym naturalnych czlowiek sie starzeje jego umysl i cialo tez , i nic tu nie mozesz zdzialac jezli dopadna Cie naprawde powazne choroby, czy to sie komus podoba czy nie , wczesniejszy wiek emerytalny daje szanse pozyc w miare zdrowym na tym swiecie. czyli pozwala na odpczynek i jakies zycie fajne jeszcze , za wiele lat pracy, i przeciez nie na lasce Panstwa bo sam sobie ja wypracowal.:)

no to będziecie mieli super emerytura częściowa dla faceta niecałe 500zł a kobieta coś koło 400zł jak z tego wyżyjesz?

Gość 878731321
mi chodziło o to, że zdrowie się pogarsza właśnie z przejsciem na emeryturę, zwłaszcza psychiczne, depresje, załamania, to norma. Człowiek narzeka zawsze jak ma pracę, ale jak straci to po paru miesiącach odpoczyku- narzeka jeszcze bardziej. Moim zdaniem problemem jest bardziej a długa ilosc pracy, 8 godzin to sporo, mogłoby byc 6, moze kiedys tak będzie? Jak komus zdrowie nie pozawala na pracę to oczywiscie musi byc mozlliwosc renty

Gość 878731321
kapsełko - do tych emerytur cześciowych chyba mozna miec rentę. kwestia wysokosci tego wszystkiego to nieco inna sprawa. Tak samo- jak wysokosc normalnej emerytury przy smieciowych umowach na zlecenie moze byc np. 400zł

raczej wątpię żebyś miał wcześniejszą emeryturę i rentę za dobrze by było. Prędzej wcześniejsza emerytura i do pracy na umowę zlecenie śmigać.

Gość ujv cm
PYTANIE: Dlaczego ludzie tak biadolą na temat podwyższonego wieku emerytalnego? ODPOWIEDŹ: Bo polski emeryt nie dożyje emerytury.

a może po diabła podwyższać wiek emerytalny wprowadzić przymusową eutanazja. Wszyscy by byli zadowoleni państwo,zus i ruch by był na rynku nieruchomości.

Gość L4o7v47
"Mnie krewia że u nas ludzie chca pieniędzy od rządu, jakby to on je wytwarzał i nie rozumieją, że to osni sami musza je zarobic sobie." Ale to na co idą nasze pieniądze z podatków to już cię nie "krewia"co? Nie "krewia"cię też to w jaki sposób się pieniędzmi gospodaruje co? Myślisz ze każdy kto chce krytykuje pewne decyzje a szczególnie podejmowane w kwestii prawa do społecznego zabezpieczenia to są osoby które pierwsze wystawiają łapska po te kasę?? Goovno prawda. Większość nierobów i bumelantów za naszą kasę ma się dobrze i skreśla na wyborach totka pod mądrali z po czy innych takich bo innych to się boją.Tacy są już ogłupiali.

Gość L4o7v47
To było do 878731321 I jeszcze jedno-to z tym zatrudnianiem kobiet. O czym ty w ogóle bredzisz?? Piszesz tak jakby kobiety w ogóle miały zakaz pracy i nie pracowały. Co za bzdura.