Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laleczka-Porcelanowa

nie daję rady :(

Polecane posty

Poza domem praktycznie wzystko ok, w szkole spoko średnia, ze znajomymi jakiś większych kłopotow nie ma. Ogólnie poza domem jestem szczęsliwa. Mam chlopaka, przyjaciół, sport. Ale gdy wracam do domu od razu mam dola, juz jak wiem, że mam wrócić. Wiecznie kłóce się z bratem, on mnie wyzywa, szantażuje, zabiera mi pieniądze, kolczyki, slodycze, laptopa. Ojciec ma pretensje o średnią 4.4, zabrania mi mieć chłopaka i tez ciągle się czepia ;( często po calym zarąbistym dzniu wracam do domu i po 5 min płaczę.. Co ja mam robić ? ;(

Gość KOCHAM SŁODYCZE:)
ile masz lat?

15 ....

Gość jsnaj
Dorośniesz to Ci przejdzie. Teraz płaczesz bo brat Ci zabiera słodycze, ehh słodka młodość:)

Gość KOCHAM SŁODYCZE:)
tak myślałam dorośniesz to zobaczysz co to są problemy

nie chodzi mi o slodycze :/ jezu .. Chodzi mi o to, że mnie szantażuje, wyzwa, kradnie moje rzeczy. to nie tylko słodycze bo pieniądze, srebrne i złote kolczyki oraz zabiera telefon i laptop bez pytania.

i problemy już miałam spore w życiu.. Nie będe się tu użalać, ale uwierzcie mi na słowo - wiele przeszlam.

Ile lat ma brat? Po drugie - musisz przekonać rodziców co się dzieje. Tylko oni mogą tutaj wkroczyć i coś zmienić. Jak masz swój pokój - zamykaj na klucz. Jak nie pomoże - zamykasz szafkę albo kup walizkę z kod. Co na to Mama?

Gość Pyzunia 22 lata
rób co ci serce dyktuje... na przykład braciszkowi załóż miseczkę z kisielkiem w formie czapeczki na głowę a z ojcem powinnaś już negocjować już negocjować masz 15 lat przyda ci się ta umiejetność w dorosłym życiu :)

nie mam mamy, mam swój pokój ale nie na klucz. Z ojcem wolę nie rozmawiać . I tak zawsze ja wszystkiemu winna bo męska solidarnosc :/ i mnie bardzij pilnuje i tępi bo jestem dziewczyną i trzeba "mnie wychować". Brat ma 17

Gość Pyzunia 22 lata
to zadaj na przykład tatusiowi pytanie czy wychowanie córki kojarzy mu się jedynie z pozwalaniem na to by była obrażana i szantażowana przez brata czy ma może jeszcze jakies inne, bardziej twórcze skojarzenia?

z nim sie nie da rozmawiać ! Jedyne tamet na jakie gadam z ojcem to oceny, kasa, pies i to czy moge wyjść :/ nie mówię mu nic o znajomych, o tym co czuję , o planach ip. Bo on i tak wie swoje i zawsze krzyczy

Powiedz Tacie, że potrzebujesz od niego wsparcia. Że bez jego pomocy źle się czujesz w domu. Że masz ochotą w wieku 18 lat uciekać z domu gdzie pieprz rośnie jeśli nic się nie zmieni. Poproś aby założył Ci zamek w drzwiach, powiedz że nie czujesz się bezpiecznie.

Gość Pyzunia 22 lata
myszko, mimo wszystko możesz go poprosić aby nie krzyczał i rozmawiać izolacja i samotność w rodzinie już ci wybija emocje w kosmos tak nie powinno być... ale jak będziesz unikać rozmów i bronienia swoich racji to nic się nie zmieni

nie założy mi . Nie wolno mi się zamykac. Ojciec wie co ja czuję bo chodze do psychologa i nie ja mu to mówię tlko pani psycholog :/ tylko nawet ona już mu nie pomaga ! on ma jej slowa gdzieś :/ brat ma 3 to jest hura a ja mam 3 to mam kary :/

Gość Pyzunia 22 lata
a braciszek upośledzony? bo jak nie to chyba jest to temat do omówienia z ojcem :)

brat jest pojebany !!! PAli, pije, okrada rodzinę ..

Gość Pyzunia 22 lata
i tatuś tak spokojnie trzyma z nim sztamę w nic nie ingerując? to może poproś ojca o to by zwiększył ci kieszonkowe o kwotę jaka brat przepala i przepija miesięcznie? ;)

nie dostaję kieszonkowego. Jak chce na basen czy coś to mi da, ale jak chce coś kupić do jedzenia czy kosmetyki to od babci.. Brat no .. mial kary, owszem .. Nie miał kompa, nie dostaje kasy, ale chodzi gdzie chce i na ile chce, jest lżej traktowany, bo ja jestem młodsza i jestem dziewczyną :/

Gość Pyzunia 22 lata
kochanie to akurat jest naturalne, że starszy chłopak bedzie miał więcej wolności niż młodsza dziewczyna... na wszystko w życiu jest czas, a 15 lat to jednak mało problem polega chyba bardziej na tym, że ty się zamknęłaś a ojciec krzyczy zamiast rozmawiać ale skoro on nie rozmawia z tobą - ty zacznij z nim :)

pisalam już, że nie będe z nim rozmawiać. Nie chcę. Boje sie. On nie umie normalnie, ciągle krzyczy. Jak zrocę mu uwagę to jeszcze bardziej ;(

Gość Pyzunia 22 lata
strach ma wielkie oczy, a ty nie masz za dużego wyboru w obecnej sytuacji poproś babcię o mediację, może ona wytłumaczy tacie że własną ręką wysyła cię w świat problemów z psychiką?

No to zaciśnij zęby, ucz się dla siebie jak najlepiej i w wieku 18 lat będziesz wolna. Ucz się, bo jak będziesz się uczyła to możesz uzyskać alimenty. Niestety jeśli ojciec Cię nie traktuje poważnie i Cię dyskryminuje to trudno to zmienić.

eh.. ;( nikt mi nie pomoże ;( weźcie mnie stąd !

Gość Pyzunia 22 lata
[przytulam cieplutko] 🌻

Nikt Cię nie wyratuje teraz. Do 18 roku życia rodzice są prawnymi opiekunami. No chyba, że popełnili jakieś przestępstwo i sąd odbierze im prawa rodzicielskie. W standardowej sytuacji - do 18 roku życia jesteś pod opieka Ojca. On ma obowiązek dać Ci mieszkać, jeść, dbać o edukacje.

moge powiedzieć tyle, że mu odbiorą te prawa. mam swiadków.

dobra, ja .. Dobranoc.

Gość Pyzunia 22 lata
jemu odbiorą i komu dadzą?

Czemu chcesz aby odebrać ojcu prawa rodzicielskie? Co Ci zrobił? Bo krzyczenie i nie dawanie kieszonkowego to za mała sprawa.