Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lozeczkowyzawrot glowy

kocyk czy kolderka na poczatek

Polecane posty

dla niemowlaczka urodzonego we wrzesniu co bedzie lepsze, kocyk czy kolderka? Jak kolderka to jakie rozmiary, tak aby starczyla na dluzej ccemy kuoic lepsza jakosc a jak kocyk to wielkosc ta sama co kolderka? Czy lepiej aby na poczatku spalo w spiworku? Zreszta kolderke i tak musimy kupic, co?

Kocyk, a najlepiej 2 trzeba mieć;-) bo w domu czy na spacerze praktycznie cały czas się go używa. A pościel tj kołderka czy śpiwór to już twój wybór.

Gość Malinowa herbata
Wydaje mi się, że kocyk w smyku są bardzo fajne z bobobaby mój maluszek urodził się w maju czyli raz ciepło raz zimno tak jak we wrześniu. Z rożków w ogóle nie korzystaliśmy chociaż kupiliśmy dwa. Kołderka wydaje mi się, że będzie używana dopiero jak mały skończy pół roku, nie znam dokładnie wymiaru ale kupowałam w ikei i jest akurat na łóżeczko :)

Ja używałam cienki kocyk plus na to miękki rożek. Sam kocyk zsuwał się, a rożek dodatkowo go podtrzymywał i nie obawiałam się że dziecko się odkopie czy też że kocyk będzie miał na twarzy. Proponuję kupno kilku kocyków, bo dziecko ulewa więc dobrze mieć zapas. Kołderka przydała mi się dużo później. Dziecko na początku otula się jak mumię w taki kokonik, bo wtedy czuje się bezpiecznie. Ja na śpioszki otulałam go pieluszką tetrową, na to kocyk cienki i rożek. W szpitalu pokażą ci jak się w to wszystko dziecko zawija.

Gość mamamaa27
mnie nic w szpitalu nie pokazali... ja miałam 2 kocyki mniejszy i większy i 2 rożki grubszy i cieńszy - synek spał w rożku długo a potem ten rożek rozpięty był kołderką - kołderka ta najmniejsza była wielka i puchata i strach żeby się niezakrył nią - zaczęłam go przykrywać jak miał już ponad rok tj na jego drugą zimę - pierwsza rożek i kocyk - potem lato to nieraz i pieluchą tylko bo upał no i kołderka na druga zimę

Ja owijałam młodszą w rożek do spania, albo przykrywałam kocykiem. Teraz śpi pod kołderką w nocy, pod kocykiem w dzień :) Starsza spała w śpiworku, bo okrutnie się rozkopywała - kołderkę zaakceptowała dopiero mając 1,5 roku Nie zaszkodzi kupić rożka, bo nie są drogie, a dużo dzieci lubi być owinięte do snu. Jak dziecko wyrośnie, można go używać do przykrywania lub przewijak :)

kocyk przyda Ci sie do robienia kokonika-super sprawa, dziecko to lubi i czuje sie bezpieczne. dodatkowo przydaje sie pozniej do przykrycia jak zasnie w bujaku albo w wozeczku. spiworek jest swietna rzecza. mozna dzieki niemu dziecko przyzwyczaic ze jak zakladamy spiworek to znaczy ze zaraz idziemy lulu. dziecko w spiworku sie nie rozkopie, na pewno nie zmarznie a dodatkowo masz pewnosc ze nie zakryje soebie w ncy buzki. moja mala uwielbia miec cos na nosku albo policzu wiec notorycznie nakrywa sie kocykiem. w dzien jak na nią patrzysz to nic zlego ale w nocy to dosc niebezpieczne. kolderka przyda sie pozniej.

a ja mysle ze kobiety , ktore maja takie problemy powinny co najwyzej miec kotka - czemu kotka bo nie wychodzi na spacery , pies to wielka sprawa bo moze byc za zimno , za cieplo , moze wiatr i co jaka czapka dla psa - i czy kolderka do spania czy kock ? po prostu tragiczny poziom swiadomosci .

o co Ci chodzi? co w tym zlego ze pyta? radzi sie innych matek. zupelnie normalne racjonalne i zwyczajne pytanie: kocyk rozek kolderka spiworek. jest tego tyle ze pytasz innych co kupic najlepiej a co jest zbednym wydatkiem. a ludzie tacy jak ty nie powinni miec dostepu do internetu bo wyżywaja swoje frustracje na zwykłych normalnych ludziach. takie fora są po to zeby sie poradzic, popytac, pogadac. a nie po to zeby obrazac inych ludzi bez najmniejszego powodu. zarejestrowalam sie tutaj niedawno, a jak widze ile tu nienawisci w innych to az mdli. są tu normalne mile cieple i rzeczowe kobiety. ale reszta to niedojrzale zakompleksione pindusie ktore dowalają innym nie patrzac czy slusznie czy nie. amen

w tym ze pyta niby nic , tylko o co pyta - posiadanie dziecka to wielko odpowiedzialnosc , od ciebie zalezy jakim bedzi czkowiekim psychicznie i poniekad fizycznie - mysle ze osoby jak autorka tematu nie sa w stanie sprostac zadaniu jesli zadaje takie pytania . co bedzie za kilka lat - bedzie sedziala na forum 14 godzin dziennie ? bo problemow i pytan na ktore sama nie zna odpowiedzi bedzie tysiace . nie jestem zlosliwa , jestem realistka.

Gość marcowamammma
urodziłam w marcu i postanowiliśmy kupić takie okrycie wielofunkcyjne z womaru. zawijaliśmy je w rożek, śpiworek a za dnia jak jest ciepło służy jako kocyk. i póki co to nam wystarcza :)

owszem, jestes bardzo złośliwa. ty o nic nie pytalas? niech pyta. lepiej pytac niz popelniac bledy. ja jak bylam w ciazy szukalam w necie odpowiedzi na wszystko co mnie nurtowalo, moje kolezanki-matki mialy dosc tyle pytan im zadawalam. teraz mam dziecko i tych pytan i lękow jest jakos mniej. ale kompletowanie wyprawki dla dziecka wspominam jak koszmar:)

do Mala kotka: pewnie mieszkasz z mamusia, tesciowa za plotem a siostra na gorze domu. Widzisz, ja nie mam mamy tak samo jak tesciowej, jestem sama, mi nikt nie powie, nikt nie pomoze. A zobacz ile tego jest na rynku: wybor ogromny, testowac nie mam na czym, kazde dziecko inne, kazda mama ma inne doswiadczenie. Mam kupic wszystko aby moc sie przekonac? A co do tego kto moze czy powinien miec dzieci a kto nie to nie twoja sprawa, tylko moja i mojego meza, tak samo jak twoich kolezanek czy znajomych, pewnie ich tez raczysz swoimi madrymi komentarzami. Ty pewnie nawet nie masz z kim dziecka miec, kto by chcial taka za matke dla swojego dziecka... do reszty: dzieki za pomoc. I teraz tez wiem, za czym sie w sklepach rozgladac.

Gość ja pani wasza
uwazaj kocyk moze byc sliski

ja pani wasza: a co Kasiu masz jakies dowiadczenie? Moze sie nim podzielisz?

Gość Ant......
Ja urodziłam w listopadzie. Zawijałam dziecko w rożek i w zależności od potrzeby okrywałam jeszcze kocykiem. Kołderka przydała się dopiero jak mały miał około pół roku. Jak smyk zaczął się rozkopywac z rożka to go przykrywałam rozłożonym.Jakoś miałam wkręty że kołdra jest za duża, za ciężka i maly się może poddusic :-) A rozwinięty rożek był dużo mniejszy i lżejszy.

Gość shakirra
Na początku wystarczy ci kocyk na przykład bawełniany albo bambusowy z Memi. Pościel mozesz kupić jak juz dzidzia będzie starsza albo jak będzie chłodniej