Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kostek Rubik

Ciekawe jaki % przysięga wierność małżeńską, a wie, że i tak będzie zdradzać

Polecane posty

Gość Kostek Rubik

męża albo żonę. Albo idzie do spowiedzi przedśblubnej, zataja grzechy, które wg nich takimi nie są (choc wg religii katolickiej są) a potem bierze ślub katolicki, który w teorii i praktyce jest nieważny.

Pewnie większość :D a co mają nie przysiegac skoro to ksiądz wkłada im formulke w usta? Muszą to wymamrotac i koniec.

zdrada to naturalna potrzeba i nie wolno jej zagłuszać, śluby to też ograniczenie, ludzie mają nasrane, że sie w to pakują z własnej woli ale chyba mają wyłączone mózgi

wiekszej głupoty w tym tygodniu nie przeczytałam a dopiero środa jest :D

Wg mnie słowa " i slubuje ci miłość i wierność..." Są śmieszne. Jak mozna slubowac miłość? Wierność tym bardziej. Nikt nie wie jak zmieni się druga osoba, co się wydarzy za kilka lat.

jest to dla ciebie śmieszne bo nie rozumiesz pojęcia " przysięgać " . Jaki byłby sens przysięgi jeśli miałaby ona obostrzenie " ale tylko przez jakiś czas "

Nigdy nie mozna byc pewnym tego co sie wydarzy w przyszlosci i właśnie dlatego składa sie przysięgę czy obietnicę - jak kto woli . Że niezależnie od wszystkiego co isę stanie będę cie kochał i szanował ...... itd , itd . To że wiekszość rozumie ją - będę cie kochała i sznowała tak długo jak długo będize dobrze , dopóki mi ise nie zniudzisz, dopóki nie poznam kogoś innego ...... -- to nie zmienia istoty i piekna tego przyrzeczenia .

allium To sa czesto puste slowa, a ludzie wiaza sie z calkiem innych powodow. Niewiele jest zwiazkow, ktore naprawde wierza w ta przysiege.

Gość kbbbbbbn,.
thi hon sou apan no to życze ci aby kazda osoiba z którą będziesz ,czy to związany przysięgą czy zyjącv w konkubinacie czy tez najzwyklej w świecie chodzac z nia zdradzała cie.I żebyś była/był zakochanty w taKIEJ osobie po uszy,a ona wg twoich teorii"zdrada to naturalna potrzeba i nie wolno jej zagłuszać"BEDZIE CIE ZDARDZAŁA.

ale to nie j est wina przysięgi tylko ludzi . Jeśli ktoś wiąże sie z kimś tylko z powodów np . finansowych to chyba nie powinien mieć pretensji ,że ta druga strona " czuje sie wolna ' ?

Prawdziwa miłość nie potrzebuje wyuczonej formulki :) nie widzę też sensu przysiegania bo wg mnie to oczywiste że jak się chce być razem to jest się wiernym. Jeśli nie to widocznie to nie to, trzeba żyć dalej.

Gość kobiety tez nie są świete
kbbbn a ty żyj głupia dziecinko w nieświadomości, wyidealizowanym świecie, nagle sie obudzisz po 5-6 latach jak cie facet kopnie w dupsko dla mlodszej :D tacy są faceci ;) ale kobiety tez

wszystko jest takie oczywiste ;) jak sie ma 16 lat w porywach do 20 :) A pózniej zaczynasz funkcjonować w fizycznym świecie gdize - czy tego chcesz czy nie - obowiązują cie pewne zasady , przepisy , prawa , obowiązki - słowem - dorosłość. A skoro ktoś tak bardoz kocha i jest taki pewien swojej miłosci i stałości - to jak dla niego przeszkoda przysięgę złożyć ?:)

Gość ostatni moheranin
ODSETEK ROZWODÓW W RELACJI DO RELIGIJNOŚCI MAŁŻEŃSTW 50 proc. - związki cywilne małżeństw całkowicie obojętnych religijnie 33 proc. - związki sakramentalne nie praktykujące 2 proc. - związki sakramentalne, w których małżonkowie razem uczestniczą co niedziela w Eucharystii 0,07 proc. (1/1429) -związki sakramentalne, w których małżonkowie razem uczestniczą co niedziela w Eucharystii i codziennie modlą się wspólnie.

Gość kbbbbbbn,.
kobiety tez nie są świete nie jestem dzecinką i nie jestem naiwna,tylko,zepo prostu nie podoba mi sie teoria thi hon sou apan,ze" zdrada to naturalna potrzeba i nie wolno jej zagłuszać" bo zdrada nie jest naturalnapotrzebą,a człowiek powiunien być w porzadku do drugiego człowieka i mimo,ze czasmi ulega pokusie,to powinien sie starac tej pokusie nie ulegac,a nie "nie wolno jej zagłuszac"