Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krysia ka

Jak robicie domowe hamburgery ?

Polecane posty

Gość Krysia ka

Podzielcie się przepisem :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trudno to nazwac przepisem, ale biore mielona wolowine, formuje z niej okragly obiekt kotleto-podobny (ok. 1cm grubosci), posypuje sola, pieprzem i ew. jakimis ziolami wg. nastroju, klade na rozgrzana patelnie na oliwe, spiekam z obu stron (po jakies 5 min., jem. a jeszcze pod sam koniec klade na nie plaster sera, np. chedar, albo lazur, przykrywam na minutke pokrywka, zeby ser sie rozpusci :) mozna jesc w bulce lub w formie kanapki z kromek chleba, albo bez, z surowka na przyklad :) tak ja robie, bo takie hamburgery lubie, ale nie wiem, czy o to ci chodzilo, czy np. jak odtworzyc hamburgera z jakiejs konkretnej jadlodajni :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krysia ka
Dzięki Konczita :-) Mam ochotę zrobić takie coś jak "domowe" hamburgery. Chcę poczytać jak można je zrobić,jakiego mięsa użyć,czym doprawić. Ile Kucharek tyle przepisów ;-) każda ma swój sposób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krysia ka
Może jeszcze ktoś napisze swój przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po osi czasu
wsadzam usmazonego hamburgera w opieczona bulke, troche keczupu, czasem korniszon, pomidor, salata, troszke majonezu i...jem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdxfghj
Jeśli chodzi o ten kotlet do 'hamburgera' to można: -kupić gotowy- tylko one są z byle jakiego mięsa i odpadów; -zrobić samemu - z tego co wiem oryginalne robi się z dokładnie zmielonej wołowiny; kiedyś zrobiłam, ale nie wyszły -spotkałam się też z tym, że ktoś kupuje mortadelę, kroi na plastry, obtacza w jajku, bułce i smaży

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięso mielone, wołowe lub
wieprzowe przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką, wyciskam duży ząbek czosnku, wbijam jajko i mieszam, formuję burgery, smażę na patelni grillowej lub zwykłej. Do bułki wkładam mięso, sałatę, pomidora,ogórka konserwowego, prażoną cebulę, ketchup lub majonez zmieszany z ketchupem i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie burgery z sosem salsa , oto przepis :) Składniki 45dag mielonego miesa wolowego (moze byc indyk lub kurczak) 2lyzki posiekanej natki cebula kilka kropli sosu sojowego lub lyzeczka maggi sol pieprz Na sos salsa: czerwona papryka 2 duze pomidory cebula sok z 1/2 cytryny zielona papryczka chili 1-2 lyzki posiekanej natki pietruszki lub bazylii 2 lyzki oliwy sol pieprz Najpierw przygotuj burgery. Obrana cebule zeszklij. Dodaj ja do miesa i wymieszaj razem z natka i maggi/sosem sojowym. Przypraw do smaku. Uformuj 4 burgery. Wloz je do lodowki na czas robienia sosu. Posiekaj papryczke, cebule i chili. Sparzone pomidory obierz z skorki. Odziel sam miaz i pokrój go. Wszystkie skladniki wrzuc do miski, dolej 2 lyzki oliwy i zmiksuj. Odstaw na 15min. Po kwadransie sprawdz, czy sos trzeba bardziej przyprawic. Burgery uloz na rozgrzanym grillu (piecz okolo 5min z kazdej strony aby mieso w srodku nie bylo rozowe) lub wloz pod przykryciem do piekarnika na okolo 30min. Upieczone podawaj z sosem salsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oto cala pravda
niestety samo wolowe mieso sie za bardzo "kurczy" i wysycha przy smazeniu, lepiej go ploaczyc z wieprzowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobrej jakosci mieso (a nie kupione w paczce) sie nie kurczy i nie wysycha. niestety przerabialam kurczace sie i wysychajace miesa na wlasnej skorze (czyli taki kupione w paczce) i w sumie jedzac mozna bylo prawie wyczuc kawalki zylek itp. :o nie wspominajac, jakie to mieso jest 'morke' przed smazeniem, totez ma z czego wyschnac .... ale dobre mieso ani sie nie kurczy (no, moze minimalnie), na pewno nie wysycha (chyba, ze smazymy za dlugo i bez oliwy) i smakuje prawie jak pyszny stek, tylko rozdrobniony ;) polaczenie wolowiny z wieprzowina i jeszcze jajkiem i innymi dodatkami da efekt kotleta mielonego, nie hamburgera. a zdaje sie o hamburger tu pytaja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięso mielone, wołowe lub
Ja tam lubię dobrze przyprawione więc tak zawsze przygotowuję :) jajko dodaję z przyzwyczajenia. Co ludzie to inne smaki ;) Ja i rodzina takie lubimy, na grillu takie burgery są jeszcze lepsze. Do tradycyjnych kotletów daję jeszcze bułkę tarta (do mięsa zamiast zwykłej bułki, wiem że niektórzy dają namoczoną, trochę mąki, cebulę przysmażoną i zioła)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pewnie, kazdy niech sobie robi jak lubi :) jesli chodzi o jajko, to mi sie zawsze wydawalo, ze jajko trzeba dodac tylko dlatego, zeby zcalic mase, poniewaz mieso 'rozciagane' jest bulka. same mieso zetnie sie i bez jajka. nawet klopsiki w sosie, jak nie dajemy do srodka bulki, zetna sie bez dodatku jajka. osobiscie lubie smak hamburgera taki tylko miesny + przyprawy, zeby smak miesa nie byl niczym zmacony - jajkiem, cebula, bulka itd. ale to mowie o takim podstawowym hamburgerze, bo kotlety mielone to inna sprawa - robi sie z najrozniejszych mies i z najrozniejszymi dodatkami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem czy to burgerem można nazwać, ale ja uwielbiam wszelkie kotlety wpakowane do bułki :) do tego oczywiście sos czosnkowy, cebulka, pomidor, sałata, ser żółty... mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kotlet : Mięso mielone (najlepiej moim daniem wołowe + wieprzowe) czosnek - posiekany cebulka -zeszklona pieprz sos sojowy - ewentualnie sól jajko czasami przyprawę mieloną do kebaba (ale kebaba mielonego) Później formuję kotlety i grilluje. A do bułki oprócz kotleta wkładam : ser,sałatę lodową,cebulę czerwoną, ogórek oraz sos na bazie majonezu i ketchupu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja trochę cuduję
jak robię burgery - mielę mięso wołowe i mięso wieprzowe(pół na pół) do mięsa dodaję kilka łyżek keczupu pikantnego,2-3 łyżki majonezu,1 jajko,podsmażoną,drobno pokrojoną cebulkę,przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku,pokrojoną natkę pietruszki.Dokładnie mieszam i dodaję wcześniej namoczoną i dobrze wyciśniętą bułkę i 2 łyżki kaszy manny.Formuję cienki,okrągły kotlet(dość spory) na nim kładę cienki plasterek dobrego sera żółtego i drobno pokrojone suszone pomidory,na to kładę drugi cienki kotlet i zlepiam dokładnie po bokach,obtaczam w bułce,można też bez obtaczania-smażę porządnie na rumiano.Bułki piekę sama.Nie wkłada warzyw do środka bo mnie jest niewygodnei jeść grubej buły z warzywami więc osobno robię sałatkę z poszarpanych sałat,szpinaku,rukoli, pokrojonych pomidorów,szczypioru i polanych oliwą z oliwej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość te kotlety powyzej ....
.... wygladaja super przepysznie, ale sa to typowe kotlety mielone, z bulka itd., nie burgery. burgery to ma byc same mieso, ew. przyprawione, typowo - wolowina. wiadomo, nie ma znaczenia, byle smakowalo, ale moim zdaniem nazewnictwo tez jest wazne, przynajmniej zeby sie trzymac ogolnych regul ;) ale pomysl extra git, szczegolnie z tym serem w srodku :) ja z reguly tez nie jem burgerow z bula, tylko salata, warzywa. szczegolnie, zal mi konsumentow tych "bulek" z waty ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja hamburgery robie
tak: pol kg lopatki mielonej mieszam z cebulka drobno krojona, sol , pieprz, 3 lyzki ketchupu, 3 posiekane zabki czosnku. Smaze na odrobinie oleju. Moja rodzinka uwielbia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja kupuje wolowine z www.cezan-ubojnia.pl i robie wg przepisu mojej mamy, smaze kotlety w bułce na patelni robie sos, grilluje bułki dodaje warzywa i gotowe:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do hamburgerow w zadnym wypadku nie daje sie jajka mieso wyrabia sie reka przez kilka minut i jest doskonale scaleno hamburgerow nie smazy sie rowniez na zadnym tluszczu tylko na suchej patelni grillowej i ugniata podczas smazenia lopatka zeby zachowac ksztalt ja do miesa dodaje lyzeczke musztardy a reszta przypraw wedlug uznania chociaz dobrej jakosciowy wolowiny nie trzeba za bardzo przyprawiac aromat miesa w polaczeniu z sosami, serem, warzywami daje odpowiedni efekt napewno do surowej wolowiny nie dodajemy soli mieso od niej twardnieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiero 2003
Jak w dyskusji wyżej. Najlepsze wyłącznie z wołowiny z dużą ilości czosnku i grubo zmielonego pieprzu. Ja obtaczam je mące i uklepuję na patelni , aby nie były za grube - lubią rosnąc podczas pieczenia ( proponuje utworzyć większą średnicę ponieważ wołowina się kurczy ) Smażymy najpierw z jednej strony na patelce grillowej - bez tłuszczu , po przełożeniu solimy ( to ważne , aby mięso nie twardniało ). Dodatki : CEBULA Ogórek kiszony - plastry Sałata ( najlepiej lodowa lub rzymska ) Pomidor - plastry Ketchup ( bez dodatków wypełniających ) - najlepiej HAINZ Orginal , MC Donallds , marka własna ALDI Sos Remolada Musztarda - do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żeby wołowina się nie kurczyła wystarczy zrobić prostą "sztuczkę": pośrodku "placka" robimy porządne wgłębienie, i wtedy nic się w smażeniu nie zbiega.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nadachu
400 g mięsa wołowoego (20% tłuszczu to optimum) dwa ząbki czosnku łyżeczka mielonego kamunu pół łyżeczki gałki muszkatułowej pół łyżeczki pieprzu płaska łyżeczka soli kawałek boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę (ok. 100 g) pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki garść świeżej naci pietruszki drobno posiekanej Wszystko ugniatać ok 3 minut. Uformować trzy płaskie okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Na środku kciukiem zrobić wyraźne wgłębienie. Podczas smażenia lub grillowania mięsa nie należy dociskać, ani się niem w inny sposób bawić, poza obracaniem, gdyż traci ono wówczas mnóstwo soku. Grillować lub smażyć. W przypadku smażenia należy to robić na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu, najlepiej kokosowego, gdyż jest praktycznie bezsmakowy (łyżeczka roztopionego tłuszczu na patelnię o średnicy 28 cm), lub w przypadku patelni z prążkowanym dnem, tzw. grillowych, smażyć zupełnie bez tłuszczu. Co jako dodatek do bułki i mięsa? Sałata lub kapusta pekińska, pomidory świeże lub suszone, cebula - jeśli świeża, to najlepiej czerwona, ale może też być biała - także prażona lub smażona, pieczarki smażone, ogórek kiszony lub curry, papryka świeża lub grillowana, świeża papryczka jalapeno lub peperoni, pikle (np. bakłażan, cukinia, papryka), kapary, rzadziej oliwki, bekon grillowany lub smażony, ser żółty typu cheddar, sery pleśniowe, ser feta lub mozzarella jeśli użyjemy też oliwek i kaparów, plasterki gotowanego buraka, kiełki, nachos, smażone jajko, gotowany szpinak lub szparagi. Jeśli ktoś się nie boi - plasterki pieczonego jabłka z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki. Zawsze do burgera polecam awokado. Dzięki niemu nasz organizm łatwiej upora się z ciężkim jedzeniem. Najlepszy sos? Sos Worcestershire (lub Worcester), albo Barbaque - czyli mieszanka passaty pomidorowej, smażonej czerwonej cebuli, sosu Worcestershire, musztardy oraz przypraw, w tym głównie słodkiej i ostrej papryki. Wszystko oczywiście wtykamy w bułki lekko podgrzane i zarumienione w piekarniku, dzięki temu chrupiące. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anitka412
Najlepsze domowe hamburgery jakie jadłam to były burgery od StreetSzefa http://streetszef.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię domowe hamburgery dość aromatycznie ;) Do mielonego mięsa na kotlety dodaję słodką mieloną paprykę, a jako dodatki używam: sałaty liściastej, pomidorów malinowych i cieniutko skrojonej czerwonej cebuli. Zamiast tradycyjnych sosów używam ostatnio Pasteny OLE! - pasty z suszonych pomidorów, najlepiej z serem corregio. Oczywiście plasterek żółtego sera obowiązkowy. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość garczuszek
Ja zwykle nie robię hamburgerów, za dużo zachodu, szczególnie, że mogę zamówić z Burgermania Gdańsk. Bardzo dobra burgerownia, robią super kotleciki, mają ekstra bułkę i rewelacyjne dodatki. Jak jest jakaś większa imprezka czy coś to zawsze zamawiamy z https://pizzaportal.pl/gdansk/burgermania/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kajeniaaa32
Ja klasycznie mięso mielone itd chyba jak wszyscy. kilka tygodni temu byłam z mężem u znajomych i po drodze wstąpiliśmy do Zajazdu Country który jest po rewolucjach kuchennych i włąśnie tam jadłam najlepsze burgery na świecie 100% wołowiny palcce lizać polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×