Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lunnnaaa

bigunka u półrocznego dziecka - CO MA JESĆ pomocy!!

Polecane posty

Gość lunnnaaa

Czesc mój mały ma lekko biegunkę, bez żadnych innych objawów typu goraczka czy wymioty itd prócz tych kup nie są jakieś strasznie luźne ale robi w ciągu dnia 4-6 kup troszkę ze śluzem i zileone. podaje mu smecte, po kazdej kupcy troszke kroplówki do picia i jeszcze raz dziennie probiotyk lekarka na razie nic wiecej nie kazała nam stosowac ale co zjedzeniem?? zapomniałam się zapytac dr a to moje pierwsze dziecko i jestem zielona nie wiem co moge podac a co nie, podawac w ogołe mleko?? wiem że dobrze jest podawac kleik czy kaszke ryzowa na wodzie no ale przeciez cały dzien na tym chyba nie bedzie dziecko?? czy się mylę?? jeszscze gotowana marchewka tak?? a co w przypadku jak moje dziecko marchewki nie trafi?? lubi ale później cała w kupie wychodzi dalje podawac?? najbardziej chodzi mi czy narazie wyeliminować mleko na kilka dni?? porodźcie coś :(

Gość sierpień 2011
Mleko nie ma raczej nic do rzeczy. Kaszka ryżowa na mleku będzie jak najbardziej ok.

Gość lunnnaaa
aha kurcze bo mi koleżnka powiedziała zeby odstawic mleko i dlatego tak pisze bo szczerze takiemu małemu odstawic mleko to troszke trudno bo jednak to nadal podstwowy pokarm

a to jest biegunka? tak lekarz ocenił? u nas ocena była taka: powyzej 8 dziennie i wodniste to biegunka, reszta nie w tym wieku to raczej tylko marchwiankę i duzo picia, to, ze wychodzi w kupie to nie znaczy, ze nie trawi podczas biegunki mleko nalezy dstawić i podawać wszystko z ryzem ale ale czy to napewno biegunka, bo nie dasz dziecku mleka, będzie głodne, a to może być działanie bezpodstawne

Podawaj do picia słabe herbatki ziołowe, żadnych soków i owoców. Poza bananami, które są jak najbardziej wskazane, uzupełniają potas. Najlepsze do jedzenia będą kaszki i kleiki ryżowe. Mleko normalnie, poza tym żadnych jogurtów, serków itp. Marchwianki moja pani doktor nie polecała, tylko właśnie banany. I podobno gotowane jabłko też dobrze działa. Tak małemu dziecku niewiele możesz jeszcze podać, więc myślę, że taka dieta będzie ok.

Gość ????????????????????????!!!!!!
gotowana marchew, w aptece sa sokiu hipp ors na biegunke, kleik ryzowy rozobiony z woda

Powyżej 6 wolniejszych wypróżnień to już biegunka. Należy jednak przyjąć, że dziecko szybciej niż dorosły się odwadnia. Dlatego czasem lepiej dmuchać na zimne.

jeszcze raz napise podaj ten sok z hipp w aptece go dostaniesz nam pomogl lepiej niz smecta itd

no i ten sok ma wlasciwosci uzupelniajace elektrolity,mineraly generalnie zapobiega odwodnieniu organizmu, ma lekko slonawy smak i dziecko nie koniecznie bedzie chcialo pic

Gość kwicior
Wydaje mi się, że mleko nie zaszkodzi. Zagęszczaj częściej mleko kleikiem czy kaszką. Kaszki i kleiki nawet na mleku można dawać przy biegunce, a skoro dziecko ma pół roczku, to możesz też podać np. ugotowaną marchewkę z ziemniakiem - jeśli cos takiego Ci zje, albo samą gotowaną rozpaćkaną marchew. Do tego herbatki, plus te kaszki i kleiki, i będzie ok.

Gość lunnnaaa
dzieki dziewczyny za rady, a jak bylam u dr to stwierdziła że lekka biegunka raczej wirsowa, zreszta tak jak tu ktoś napisał lepiej dmuchać na zimne. Tylko mam kłopot z herbatkami mały ziołowe wypluwa mecze sie łyżeczką z różnymi skutkami za to uwielbia z bobovity jabłko z melisa potrafi herbatke za herbatką wypić i tu jest pytanie czy teraz w czasie biegunki nadal mogę ją pytać czy ona może zaszkodzić??

No właśnie soki owocowe odstaw. Najlepiej rozcieńczaj wodą, jeśli nie chce pić nic innego. Pamiętaj, że pić lepiej podawać często, ale w niewielkich ilościach. Poza tym mleko to też płyn.

coś pić musi, jeśli chce to pić to niech pije, nam tak lekarz mówił i było ok, ale wiesz, różnie bywa jeśli wirusowa to moze trwać do 2 tygodni, czego oczywiscie Wam nie życzę, ale jest to możliwe zazwyczaj kilka dni i po kłopocie

Gość kwicior
Ważne właśnie by żadnych owoców i soków nie podawać, a dziecko półroczne jeszcze nie je normalnie wszystkiego,więc tylko owoce i soki odpadają, a mleko czy kaszki czy marchew mogą zostać. Gotowane jabłko z kompotu też można podać.

Gość kwicior
Z doświadczenia powiem, że taka dieta biegunkowa trwa góra 2-3 dni.Po tym czasie dziecko zazwyczaj dochodzi do siebie, a maksymalnie do tygodnia trzeba uwazać z dietą.A najostrzejsza dieta przez pierwszy i drugi dzień, nawet jak dziecko Ci będzie tylko wodę pić jeden dzień, nic się nie stanie.

Polecam Orsalit. W tym wieku już spokojnie można podawać dziecku.

Gość lady bronka
tez polecam orsalit, uzupełni elektrolity, oczywiście probiotyk. do jedzenia kaszka ryżowa na wodzie.

Gość izunia.87@tlen.pl
nie podaweaj w ogule mleka ani nabiału i soczków mój miał kilka razy biegunke,ugotuj zupke zna samych warzywach z ryżem ryż powoduje że kupka jest gęściejsza i z marchewki możesz ugotować marchew i zrobic zniej przecier i dac dziecku,a do picia wode mineralna lub herbatke

Gość stracz
tez odstawiłabym mleko, owoce i soki. najlepiej ugotować marchwiankę, kisiel z jagód, podać bułke z mała ilością masła, po każdej luźnej kupie trzeba dziecko dopoić, można podać orsalit, który uzupełnia elektrolity. warto tez podawać probiotyki.

Gość mohito10000
jeśli dziecko ma tylko lekką biegunkę wystarczy na początek probiotyk i orsalit na uzupełnienie elektrolitów. na wszelki wypadek odstawiłabym soki i owoce.

Gość mziba
postępowanie zależy od wieku dziecka, z malutkim należy iść do pediatry w miarę szybko, a nieco starsze dziecko na początek trzeba obserwować, nawadniać, podawać probiotyki i jeśli trzeba orsalit, żeby uzupełnić elektrolity. ja gotuję marchwiankę, podaję ryż, chrupki kukurydziane.