Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 14 lipca 2012 rok

Miało nie być poprawin, ale na 10 dni przed zdecydowaliśmy że bedą. Pomóżcie!

Polecane posty

Gość 14 lipca 2012 rok

ile czego dokupić? wesele miało być jednodniowe, ale jednak postanowiliśmy zrobić poprawiny. Płatne mamy 50 zł od osoby i o jedzenie się martwić będą nowe dania na gorąco i to co zostało z dnia poprzedniego. Pewnie coś tam zostanie. Ale nie wiem jak z alkoholem ile dokupić wódek i piwa? obecnie mamy 120 butelek wódki Stock na 80 osób. I 25 butelek wina. To było w planach na jeden dzień z tego też chcieliśmy na pożegnanie dać po flaszce. Teraz nie wiemy ile kupić na poprawiny, na których będzie około 40 ludzi czyli połowa. Ile wódki, piwa, wina jeszcze?

Gość nojnon
policz ile bedziesz miala dzieci na tych poprawinach i policz osoby dorosłe. Ciezko tak okreslic bo to zalezy od "możliwości" twoich gości, choć wiem ze czesto na poprawinach goście luzują i idzie alkoholu znacznie więcej niż na weselu :D zresztą zawsze możesz kupić więcej to ci zostanie - wódka ci się nie popsuje - będzie na inne okazje 40 osób ( nie patrząc na to czy są dzieci czy nie) to jest 20 par przyjmuje ok 1 l na pare to dokup ok 20 - 25 l wódki

Gość ja bym dokupiła
z 30 butelek wódki bo z wesela pewnie jeszcze ci zostanie,a w razie czego jak bedziesz widzaiała ze za mało to mozesz nie dawac na odchodne. wina bym wcale nie dokupowała bo juz te 25 butelek to jest dużo, u nas się liczy butelkę wina na 10 osob, bo mało kto pije. piwa nie napisałaś ile juz masz i czy jest to piwo butlekowe czy z nalewaka. my na poprawiny szykujemy dwie beczki 30litrowe

Gość nojnon
odnośnie wina to jak kolezanka wyzej ci radzi piwko jak najbardziej i do tego by zimne bylo ;)zamiast beczki proponowalabym zwykle butelkowe lub w puszce bo takie po prostu zostanie ci nienaruszone a beczka otwarta... chyba ze pomoga ci potem skonczyc ;)

Gość 14 lipca 2012 rok
Dzieci będzie tylko troje. Nawet ich nie liczyłam w tych 40 osobach, bo to malutkie dzieci 2-3 latka więc nawet miejsca przy stole nie potrzebują jako takiego. Nie mam pojęcia jakie ma możliwości moja rodzina i narzeczonego. Jakoś nie miałam okazji tego sprawdzić. Przekonamy się dopiero. Już kasa się kończy więc nie chciałabym przeholować nie potrzebnie z ilością, bo może i okazja będzie, ale nie wiadomo ile wódek też nie mam ochoty trzymać w mieszkaniu. Nie jesteśmy raczej skorzy do picia. Więc chciałabym kupić raczej odpowiednio. Na wesele kupiłam po 1,5 litra na parę, ale to z zamysłem jeszcze rozdania. I myślę, że powinno wystarczyć. Na poprawinach słyszałam, że się mniej pije. Ale widzę, że są różne opinie. Ja sama nigdy w życiu na poprawinach nie miałam być okazji. Ale pewnie bym wolała piwka się napić.

Gość 14 lipca 2012 rok
Na wesele w ogóle nie mamy jeszcze piwa. I na wesele go nie planowaliśmy, ale z racji, że poprawiny będą to zamierzamy właśnie na nie dokupić. I też raczej myślałam o butelkach/puszkach.

Gość 14 lipca 2012 rok
A no i powiedzcie mi jeszcze o poprawinach kiedy mamy poinformowac rodzine? wyslac jakies zawiadomienia, bo zaproszenia dawno maja. Czy telefonicznie powiedziec. A moze na weselu po prostu przy pozegnaniu zaprosic na drugi dzien?

Gość nojnon
za piwem popatrz w marketach np w realu jest promocja 2 opakowanie za polowe ceny. polecam ci tez piwo PERŁA butelkowe ono też jest często w promocji. Nawet w biedronce dostaniesz dobrą cenę a co chodzi o piwo nie musisz się bać, że jest jakieś lewe. Może sie okazać ze cena bedzie niższa niż w hurtowni.Teraz jest lato więc są mega promocje. Nie wiem jakie masz markety u siebie lub w sąsiedztwie. Ale dotyczy to tylko piwa - wódke bierz ze swojego żródła.

Gość nojnon
jeśli nie prosisz wszystkich na poprawiny to nie mów wcześniej tylko wtedy jak będą odchodzić,bo jak się poczują Ci nie zaproszeni... w trakcie papieroska ktoś tam palnie że jutro poprawiny i jeszcze ci się ktoś obrazi że został pominięty. a ludzie są różni.. niestety.

Gość ni erozumiem ludzi dziwnych
jak mozna nastawiać sie na kupno najtańszego gównianego piwa w biedronie tylko po to zeby ????? było za grosze? dokończ bo nie rozumiem debili , nie stać cię zeby ugoscic to nie rób wcale ! proponowanie tego swiadczy o frajerskim nastawieniiu wzgledem swi=oich godci i braku szacunku

Gość 14 lipca 2012 rok
ej przystopuj z takimi odzywkami! Czy ja mówię, gdzie zamierzam kupować piwo?? nie pytam tylko o ilość. Nie uważam jednak, że piwo butelkowe, puszczkowe było jakoś bardzo złe o gorsze o beczkowego. Na codzień kazdy u mnie pije sklepowe i nikt nie narzeka. Piwo nie jest drogie wiec nie bede kupowala jakis sikow. Ale, to, ze jest jakies w promocji wcale nie oznacza tego, ze jest zle. Po prostu bardziej schodzi i ludzie czesciej kupuja to moga robic promocje. Gosci nie wyrozniam, ani nie wybieram. Mam male wesele i wiem, ze na poprawiny dotrze polowa gosci, bo reszta bedzie wracac jeszcze tego samego dnia. Tzn nad ranem. Czlowiek niczego nie powie, nie wiecie jakie ma zamiary ani czym sie kieruje a od razu atakujecie. Pytam tylko o ilosc.. a tu od razu jakies oceny beznadziejne.

Gość nojnon
co ty chrzanisz??!! jakie najtańsze badziewie?? ja nie pisalam o tym badziewiarskim piwie typowo biedronkowym ale o jakims LECHU czy ŻYWCU - z tych normalnych piw - bo tez takie tam są. Byłas kiedyś w biedronce ze od razu tak wyskakujesz z dziadostwem??? widze ze nie, ale najlatwiej od razu na kogos naskoczyc

Gość nojnon
autorko ten odzyw byl pewnie do mnie za propozycje kupienia w markecie ja cie nie oceniam, to nie moja sprawa bo nie znam wlasnie sytuacji. jesli mowisz ze polowa gosci odjedzie mozesz powiedziec reszcie wczesniej ale czy jestes na 100 % pewna ze pojada jesli sie dowiedza ze po poludniu beda poprawiny?? kazdy jest inny, moze nieopatrznie zrozumiec.

Gość 14 lipca 2012 rok
Co do 1 osoby nie wiem ile będzie. Może 35, a może 40 lub 50. Jednak muszę jakoś ocenić, oszacować tę liczbę gości I na jakąś określoną liczbę dokupić tego alkoholu. Myślę, że nic się nie stanie jak kilka osób więcej zostanie. Bo w sali określić się nie muszę ile dotrze na poprawiny płacimy po nich. Określić musimy się tylko w związku z weselem. Ale my sami musimy wcześniej dokupić tego piwa i wódki. Zwykle tak jest, że na poprawiny nie dociera komplet. Już na dzień dzisiejszy wiem, że 20 osób nie będzie na poprawinach. Zostaje zatem 60 i pewnie z nich też ktoś odpadnie. Bo nie każdy lubi bawić się w dwa dni pod rząd, niektórzy wracają w poniedziałek do pracy. Także sądzę, że liczba osób zamknie sie w 40. Jak bedzie dowiem sie w dniu poprawin. jakies zalozenia musze przyjac, bo nie bede kupowala na kompolet czyli 80 osob, bo to nieralne by wszyscy na poprawinach zostali. No i gdybym miala kupowac alkohol jak na drugie wesele to bym ich nie robila. Na polowe osob bedzie latwiej zorgniazowac A co do biedronki. Ja tez kupuje tam piwo do codziennego spozycia, bo mam biedronke pod nosem. Kupuje tam Warke, Tyskie, Zywiec, Calsberg, i niczym to piwo nie rozni sie od piwa z Reala, Piotra i Pawla czy osiedlowego sklepiku. Nikt nie chce kupowac biedronkowych vipow. A gdzie kupimy tez nie wiem pewnie w hurtowni tam gdzie kupowalismy wodke, bo mamy znajomego, a ze wzgledu, ze jest pracownikiem mozemy kupic bez vatu. To pewnie i piwko tam kupimy razem z wodka. No to jak? 40 wódek ? 80-100 piw? wina nie? wina kipilismy 25 butelek, bo u nas nie sprawdzilaby sie opcja 1 butelka na 10 osob. Moja siostra, ciocia, mama, tesciowa, szwagierka sa osobami ktore pija wino zawsze i wszedzie przy kazdej okazji. Wiec tu juz liczylam specjalnie po 1 butelce na cala noc na glowe. I pewnie jeszcze innych smakoszy wina sie znajdzie. A jak nie to i wino na poprawiny sie postawi. Lub do barku akurat wole by wina zostalo, bo wodki nie lubie. Sama wino bede pila na weselu, a na poprawinach piwo.

myśle ze 40 butelek półlitrowych i 80 piw będzie ok:) wina nie dokupuj bo macie dużo i na pewno zostanie

Gość nojnon
taka ilość powinna ci wystarczyc. wina nie kupuj bo i tak masz duzo ;) a więc wszystkiego dobrego Ci życzę 🌼

Gość 14 lipca 2012 rok
Dzięki:) najwyzej w niedziele skoczy sie do jakiegos marketu i dokupi jak zobaczymy, ze ubywa i źle obliczylismy.