Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama ma dziś wolne

Opiekunka wtrąca się w wychowanie dziecka- zwolnic czy tylko upominać?

Polecane posty

Gość ja bym sie cieszyła, że mam
nie potrzebna wyobraźnia, raczej doświadczenie.Kazda informacja dotyczaca moich dzieci jest dla mnie cenna. Dam przykład: Zaprosiła mnie kiedys na rozmowe nauczycielka - mogłabym sie obrazic, bo syn mial dobre stopnie, nie sprawial klopotów wychowawczych - ale u licha, przecie nie wiem, jak sie zachowuje pod moja nieobecnosc. Powiedziala mi zyczliwie o jego pewnych problemach spolecznych, ustalilysmy indywidualny to nauczania, ktory mu bardzo duzo dał i pomógł naprawde rozwinac skrzydła.

Gość Taka jedna Ola
A ja uważam, że masz bardzo dobrą opiekunkę! Widać, że Twoje dziecko jest dla niej bardzo ważne- skoro odważyła się stwierdzić, że wiele tracisz Ty i dziecko przez to, że pracujesz na pewno liczyła się z tym, że możesz przyznać jej rację i zostawić pracę.... A wakacje bez dziecka? Dla mnie to kompletna bzdura nowoczesnych mamusiek- czy Ciebie rodzice podrzucali komuś jak miałaś kilka miesięcy i jechali sobie gdzieś sami? Nie sądzę.... mnie moi rodzice (jak zapewne większość) na każde wakacje zabierali ze sobą- ewentualnie jak byłam starsza wysyłali gdzieś z babcią lub do jakiejś cioci- ale to raczej żeby zapewnić mi jakieś atrakcje a nie pozbyć się mnie i odpocząć!!

Gość te verde unplugged.
Ale z tego co autorka pisze, opiekunka nie informuje jej o zachowaniu czy problemach dziecka, ale krytykuje jej zyciowe wybory. To roznica.

w dodatku, ze tego co piszesz, uwago niani są formułowane bardzo grzecznie- wiec o co chodzi? Jeśli to jedyny powod, dla którego chcesz ja zwolnic, to dziwie się- dla mnie byłoby to plusem.

nie tyle krytykuje - co pyta "czy nie szkoda itd..) czyli raczej prowokuje do dyskusji.

Gość te verde unplugged.
Ja ci powiem, o co chodzi - o to, ze pracodawca mowi opiekunce 'prosze pani, nie zycze sobie', opiekunka odpowiada 'och, juz nie bede!' a potem dalej swoje. Oczywiscie, sa granice, mozna podpowiedziec, zasugerowac, wyrazic opinie, ale pracodawca to wciaz pracodawca.

Gość mama ma dziś wolne
pracuje w domu, a raczej na dole w swoim gabinecie, mam kontakt z dzieckiem wiec w kazdej chwili. Jak miałam 10 miesiecy rodzice pojechali na wakacje bo ojcec dostał z zakładu wycieczke do Bułgarii i jakoś żyje, mało tego nie pamiętam nawet tego, że byłam wtedy u dziadków. Moje dziecko nie ma źle, krzywda mu sięnie dzieje. Nie potrzeby robienia ze mnie wyrodnej matki.

Gość eryka82
nie rozsmieszaj mnie z tym pracodawcą. dobra niania powinna byc jak czlonek rodziny. Czyli chyba ma cos do powiedzenia, w koncu ona spedza z dzieckiem mnostwo czasu, gdy mamy nie ma prawie caly dzien w domu.

ale to jest specyficzna praca - z dzieckiem! Z zywym czowiekiem! Jesli kobieta troszczy , mysli, co mozna zrobic, zeby jemu bylo lepiej , chwała jej za to. Kwalifikacje niani to nie tylko to ze ma byc czysta, punktualna itp, ale takze lubic dziecko - czyli miec do niego stosunek emocjonalny. Przeciez ona z tym dzieckiem stale jest, wychowuje je.

siadzcie i podyskutujcie zyczliwie - jaki system wychowania wybrac i dlaczego- oczywiscie,ze powinnyscuie miec w temnacie wspolne zdanie. Niech kazda wypowie swoje racje od A do Z, ustalicie jasny kierunek działania, najllepszy dla dziecka. Wspolny - nie z pozycji pracodawca i pracownik. Jesli sie nie da- rozstancie soie.

Gość alkaaaaaaa
Mamo masz rację - ja bym ją zwolniła, ta opiekunka to ma tupet, z drugiej strony dziwię się że mówi Ci "lepiej zrezygnuj z kariery i zajmij się dzieckiem" - przecież wiadomo że wtedy straci pracę? Tak jakby jej nie zależało na pracy, dziwne ...

Gość czytam bo lubię
eryka czyżby zazdrość?

Gość oktoberrrfest
widzę że twoja opiekunka oraz wiele tu kobiet zazdrości ci że pracujesz a nie siedzisz w kupkach i zupkach, same wolą udawać ze tak fajnie jest siedzieć w pieluchach i garach a tak naprawdę się duszą :o

Gość rozzzzporek
Ale dlaczego ona ma sie przed nianka tlumaczyc ze swoich wyborow zyciowych? ona nie mowi.o tym,ze dziecko moze powinno jesc wiecej nabialu albo wiecej wychodzic na spacery,tylko sie wcina w rzeczy,ktore nie.sa jej sprawa. Moja mama byla przez lata opiekunka i nigdy przenigdy by sobie nie pozwolila na takie uwagi. a dzieci lubila i byla dla nich ciepla i serdeczna. to sa dwie rozne sprawy. moze i nianka powinna byc blisko z rodzina,ale tylko w niektorych kwestiach

dla mnie ktos, kto sie zajmuje moimi dziecmi powinien byc najlepiej kwalifikowana osoba, madrą, taka, ktora bezdyskusyjnie jest godna szacunku,A wy traktujecie ja w relacji Pani i słuząca. jaki sens w takim razie oddawac wlasne dzieci byle komu?

Są tu podzielone zdania, ja zawsze, ale jeśli Cię coś męczy - zmień to, a nie męcz się i nie zmieniaj na siłę siebie, bo przecież TY jesteś matką i to niania powinna się nagiąć do Twoich zasad i norm. Jeszcze raz powtórzę, może zacznie Ci też podpowiadać, jak masz żywić dziecko. Ja bym tego nie zdzierżyła.

Gość eryka82
czytam bo lubie ale zazdrosc o co?

Gość rozzzzporek
Nawet jesli autorka chce miec pania sluzaca,a nie madrale wtracajaca sie nie swoje spray,to ma prawo. placi i wymaga. Nie bedzie przeciez zagryzac zebow i sie meczyc,bo ktos na forum uwaza,ze nianka ma prawo komentowac wszystko co jej sie podoba

Gość mama ma dziś wolne
Jesteśmy w takiej relacji, ponieważ na moje proponowane przejście na tzw "ty" ona odmówiła. Cóż więc nie będę się naprzykrzać i pozostajemy w takich, a nie innych relacjach. Owa pani pracuje u mnie dopiero 2 miesiąc. I u mnie nie ma tak, że nie ma mnie całymi dniami w domu. Zaczynam pracę od 9, jak mam poumawiane wizyty to o 13 jestem w domu coś zjeść, widzę się wtedy z synkiem. Gdy mam między jedną, a drugą wizytą jakiś odstęp to też idę zobaczyć co z dzieckiem. Dlatego tak często słyszę co ona mówi do dziecka i nie podoba mi się to

jesli autorka decydi=uej sie , ze niania spedza z dzckiem 8 godzin i ona tyle samo - to nie oszukujmy sie - niania w polowie wychowuje jej dziecko,ma na nie wielki wpływ >Powinny działac wspólnie ( o ile sie w ogóle da) a nie na zasadzie place i wymagam.

poniewaz nie dogadujecie sie - wypada zmienic nianie- tyle,ze bardzo trudno jest znalezc ideal... I tu kest oczywiscie problem, który rozumiem, choc juz nie mój,

Gość rozzzzporek
No.to ma wplyw. ale wtedy powinno sie dobrac albo taka,ktora rozumie,ze rodzic narzuca zasady,albo taka,ktora wyznaje podobne zasady. A w ogole.to o jakie wychowanie chodzi? o takie,ze dzidcko koniecznie musi dziennie 5 razy uslyszec,ze jest biedna sierotka? czemu to ma w ogole sluzyc? Poza tym jesli autorka przyjmie sugestie pani niani,to zadna wspolpraca potrzebna nie bedzie,bo niania straci prace,a mama zostanie w domu

Gość mama ma dziś wolne
niania nie siedzi z dzieckiem 8 godzin, a jest od 15, w tym czasie ja przychodzę, dogladam dziecka. Od 15 do 18 mam przerwe więc jestem wtedy z dzieckiem, przyjeżdza mąż z pracy, a potem od 18 do 19-20 czasami mam umowione wizyty, ale też nie codziennie. Więc dziecko większość czasu spędza z rodzicami, a nie z opiekunką

Gość misia b
Tu ewidentnie ma problem autorka-osoba która jest mało asertywna i nie potrafi uciąć takich "przygaduch", wg mnie nie jest to powód do zwalniania kogokolwiek z pracy-niech sobie mówi, robi to grzecznie, a ty autorko odpowiadaj i ucz się może coś z tego wyniesiesz, bo jak do tej pory to masz problem raczej ze sobą....

Gość mama ma dziś wolne
jest od 9 do 15*

Gość mama ma dziś wolne
czego mam się uczyć? To moje dziecko i krzywda mu się nie dzieje.

Gość huihui
odprowadzasz za nia podatek, ze chcesz kogos zwalniac?:O

Ale żeście się uczepiły autorki. Dajcie już spokój. Niania to też praca, więc też mówimy o ZWOLNIENIACH.

Gość mama ma dziś wolne
Nie odprowadzam, bo nie chciała umowy. Ma jeszcze jedna pracę i rentę chyba chociaz nie wiem ale powiedziała, że jakby miała dodatkowy dochód to by jej zabrali jakieś pieniądze. Więc skoro nie chciała umowy to jej nie zmuszałam- płace za to jej więcej i jest zadowolona