Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elemy linki mietowe

czy naprawde robie zle dajac dziecku CAŁY CZAS do picia wode??

Polecane posty

Gość elemy linki mietowe

moj ojciec caly czas ma problem do tego, ze daje dziecku wode niegazowana do picia, mowi ze jestem glupia, ze po posiłku powinnam mu dawac do picia cos cieplego, ale mlody nie lubi tych herbatek dla dzieci, za to bardzo lubi wode, czasem tez pije soczki, ale zazwyczaj wybiera wode. Czy to naparwde jest takie wazne, zeby dziecko mialo cieply plyn do popicia obiadu?? dostaje 3 razy dziennie cieple mleczko, bo ma dopiero 13 miesiecy, czy robie zle?? czy ojeciec ma racje??

Gość Bardzo dobrze robisz
To dzieci które piją te herbatki soczki i inne napoje mają złę nawyki-woda jest najzdrowsza-mleko też pije. Powiedz ojcu niech sie puknie w łeb.

Gość Bardzo dobrze robisz
I to wcale nie prawda że po obiedzie do popicia coś ciepłego-nada sie wszystko w temperaturze pokojowej. Nie trzeba gorącej herbaty wciskać-starsi ludzie są beznadziejni...kolejny przykład ich poglądów :/ sama mam walniętą teściową co mi sie wtrąca że to tak powinno a to tak...nie martw sie b. dobrze robisz dając wodę-to dobry nawyk na przyszłość.-bo dlaczego zaleca sie 1,5-2litry wody dziennie?? Bo jest najzdrowsza-powiedz to swojemu "tatusiowi"

Gość dobrze robisz z wodą
ale dlaczego dajesz 3 razy dziennie mleko ? ja mam córkę 11 miesięczną i daję 2 razy

Gość ale rozrzut
ja obiad od zawsze zimnym popijam i żyję :D Oczywiście, że woda najlepsza, nie słuchaj starego.

Gość elemy linki mietowe
ciesze sie kochane, bo ja juz od jego gadania zastanawialam sie czy robie zle dajac mu wode, a nie coś ciepłego do popicia po posilku

Gość rozzzzporek
Moj.ojciec jest zdania,ze daje dziecku niedobre jedzenie,bo jak daje wafle (takie suche andruty),to powinnam posmarowac nutella,a platki kukurydziane czy owsiane z jogurtem powinny byc jeszcze z miodzikiem. Nie przejmuj sie i rob swoje. woda jest ok

Gość elemy linki mietowe
daje 3 razy bo moj uwielbia mleczko, dostaje rano, do buzi na noc i w nocy czasem jak sie obudzi

Gość rozzzzporek
A co do mleka 3 razy dziennie -a niech pije,jak lubi. moja corka w wieku 13 mcy kategorycznie odmowila mleka i od tamtego czasu nie pije.. grunt to zeby oprocz tego mleka bylo duzo normalnego jedzenia. Moja koalezanka daje swojej rocznej corce ciagle tylko mleko i od czasu do czasu.sloiczek dla 4-miesieczniaka. bo ma niby wrazliwy zoladek. to jest nienormalne

Gość elemy linki mietowe
kolezanka naprawde przesadza, moj maly je normalne "dorosłe" jedzenie, czasem jak nie chce mi sie gotowac, albo my nie mamy obiadu to daje sloiczek :)

Gość rozzzzporek
Wiem,ze przesadza :) nie dawali dziecku sloikow dla 10- czy 12- miesieczniaka,bo raz ze wrazliwa(niby),a dwa -nie ma zebow,a tam sa kawalki :o No jak tam chca. Dziecko na szczescie nie jest glupie i juz samo sie domaga -a to makaronu,a to miesa,xhce to,co jedza oni. Ale buteleczka z mlekiem zawsze jest na stole i non stop tekst 'renia napijesz sie mleczka?'

Gość 8879987
moje dzieci piją tylko wodę (bardzo sporadycznie soczek) nawet parówkę wodą popijają :)

Gość do 8879987
Dziecko autorki ma dopiero rok, więc parówek nie je na pewno.Parówki można podawać kilkunastolatkowi, jak juz widać, że to ladaco i nic dobrego z niego nie wyrośnie. A pełnowartościowemu dziecku podajemy pełnowartościowe jedzenie.

Gość elemy linki mietowe
no musze sie przyznac ze moj maly je parowki,... ale kupuje mu te co maja 93% miesa ;)

Moja mala też pije tylko wode. I uwazam że to najzdrowsze. Na poczatku pila herbatke koperkowa, ale jakoś jej się odmienilo. Soczki probowalam podac też nie chcę. Dostaje wiec wode

Gość iduiuiruieffuf
Woda jest najydrowszym napojem gdyż najlepiej wypłukuje z organizmu toksyny i nawilża śluzówki więc dzieci które piją jej sporo mają dobrze nawilżone gardło , śluzówkę nosa co jest ważne kiedy mamy upały i suche powietrze a poza tym mały organizm szybko się odwadnia więc wodą zasapokaja potrzebę na nawodnienie. Jest lato , nie mamy mrozów więc wystarczy do posiłku podać wodę o temp. pokojowej. Twojemu tacie zapewne chodzi o to że temp napoju powinna być zblizona do temp. posiłku gdyż wtedy żołądek nie odczuwa drastycznej zmiany temperatury. Gdyby ktoś podawał bardzo ciepły posiłek (obiad) a do popicia zimną wodę to ok, zgodzę się że to nie jest najlepsze ale tak to nie ma co wogóle dyskutować:). Moje dziecko jest nauczone przez cały rok pić wodę o temp pokojowej, nawet w zimie kiedy wracamy po spacerze do domu , tylko na dworze podczas zimnego sezonu mam w torebce termicznej wodą (pokojową) i taką mu nawet na polu podaję by się napiło choć tez mówi się że jaka temperatura na dworze (sezony chłodne) taka powinna być temp wody dlatego nawet (co niektórych starszych szokuje) zaleca się podawać lody do jedzenia właśnie jesienią (nawet późną) a nie latem kiedy różnica jest większa ....choć wiadomo że to nie przejdzie bo jak lato to i lody co sama preferuję :D. Osobiście do obiadu podaję córce albo sok pomarańczowy albo marchiowo pomarańczowy albo ostatnio pokochała sok z wyciskanych pomarańczy wymieszany z większą ilością soku z buraków. Soki do obiadku podaję dlatego że lepiej z witaminą C wchłaniają się składniki odżywcze i żelazo z warzyw i mięsa z posiłków natomiast wodę o normalnej temp ma dostępną w butelce non stop i nigdy tego nie podgrzewam bo po co. W upały nie zaleca się podgrzewać napojów a herbatki z powodzeniem moga być chłodne , jedynie ziołowych latem się nie podaje gdyż zioła niejako koncentrują się w organiźmie podczas upałów a wiadomo że w małych ciałku szybciej to następuje.

Moj dwulatek jest od samego poczatku na wodzie zywiec zdroj. Tesciowa kazala mi ja przegotowywac, ale to olewałam,probowała dawac mu kompocik-mega słodki,albo herbatki ekoland. Na szczescie mieszkamy w innym miescie, tez słyszała,,zeby sniadanie popił czyms ciepłym itp itd. Parówki Berlinka tez popija wodą ;) Zdrowy i nic mu nie dolega :) Sama pije 1,5 -2 wody i maluszka tez naucze :)

woda niestety również pięknie wypłukuje wszystkie pierwiastki w organiźmie, jeżeli pijemy wodę niskomineralizowaną w dużych ilościach, to szybko możemy dorobić się niedoboru magnezu i osteoporozy to działa na zasadzie wyrównywania potencjałów poczytajcie tutaj, jak producenci reklam wprowadzają w błąd ciężarne: http://www.skarbmamy.pl/?info=Jakie-wody-powinny-pic-kobiety-w-ciazy zresztą nie tylko ciężarnych to dotyczy, jak już pić wodę, to wysokomineralizowaną, jak np Muszyński zdrój, poczytajcie etykiety, bo naprawdę można sobie i dzieciom zaszkodzić tu też jest fajny artykuł: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,3571274.html od niektórych wód w butelkach, to kranówka jest zdrowsza :D

Gość ghdrth
Sporo podróżuję po świecie szczególnie po krajach bardzo ciepłych i błędna jest teza że woda jest najlepsza szczególnie w lato, w czasie upałów. Sama woda przez organizm jest szybko przeganiana i szybko z organizmu się ulatnia. Więc jesli już dajecie tą wodę dzieciom czy też same ją pijecie to do wody dodawajcie soku z cyrtyny,z pomarańczy itd. W ten sposób mobilizujecie organizm do trawienia a wypity płyn dłużej utrzymuję się w organiźmie i lepiej nawadnia.

Rafinka, ale dziecko autorki jest za małe na wysokomineralizowaną wodę. Maly organizm sobie nie poradzi z taką wodą.

z tego, co przeczytałam, to dzieci do 6 miesiąca nie powinny pić, a potem jak najbardziej czasami herbatka albo sok naprawdę są zdrowsze oczywiście mówie o soku wyciskanym, a nie z kartonu

No, to jak to jest, że na każdym portalu o wodzie dla dziecka pisze, że niskomineralizowaną się daje.

bo w tym artykule jest napisane, że do 6 miesiąca a i w innych to widzialam

Gość w końcu58926
ja też córce 5mies. podaję wodę do picia zamiast soków czy herbatek. Herbatkę dostaje jak ma problemy z brzuszkiem to jakiś kpoerek lub coś podobnego! A tak z innej beczki jaką polecacie wodę dla dziecka którą nie musiałabym zagotować (dla dziecka 5 mies.)?