Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna anna pyta

Czym karmiono dzieci 20-30 lat temu? Chodzi mi o mleko

Polecane posty

Gość panna anna pyta

Ktos wie? Co podawano zamiast mleka modyfikowanego?

Gość o ile pamiętam to tak
Normalnie, dziecku dawało się mleko krowie i to najlepiej było jak się dostało właśnie takie ze wsi " prosto od krowy" A w sklepach było też meko w proszku, to niebieskie, Bebiko było, milupa. Jeszcze coś było w aptece na receptę, ale nie pamiętam.

Gość panna anna pyta
no wiem ze piersią ale chodzi mi o to co bylo po mleku matki

Gość dokładnie, przecież humana
jest od lat 60-tych 🖐️

Gość to w końcu pytasz o to co dawa
no ZAMIAST mleka modyfikowanego czy PO karmieniu piersią? Kobiety karmiły albo tzytzkiem, albo modyfikowanym, albo krowim.... później tak jak i dzisiaj wprowadzano nowe produkty tak samo jak dzisiaj każdy zaczynał od tego co wolał 🖐️ jedne gotowały papki warzywne inne od razu dawały w rączkę chleb i kiełbase niech żuje

Gość panna anna pyta
aha czyli jesli mam 24 lata to jest duze prawdopodobienstwo ze juz pilam jakies mleko modyfikowane jutro zapytam mamy :) ps. pytam bo przypomnialo mi sie jak mama kiedys z obudzeniem zareagowala na to, ze znajoma karmi malutkie dziecko krowim mlekiem, dodala tez ze pewnie od tego mleka te dziecko ma taki wielki łeb :D

Gość sdsdsddsww
20 - 30 lat temu było polskie Bebiko. Nie miało nic spólnego z tym firmy Nutricia.

ja mam 26 lat i piłam modyfikowane :P Takie właśnie niebieskie jak ktoś tu pisał, ale mama nie pamiętała jak się nazywało

Gość sdsdsddsww
a czy ty autorko rozumiesz co oznacza termin mleko modyfikowane?

a co do prawdopodobieństwa to już kwestia tego co mama chciała Ci dawać :P Możliwe, że nigdy na oczy tego nie widziałaś bo ciągnęłaś pierś, ale możliwość picia miałaś ktoś chciał Ci podać ;)

panna anna - tez mam 24 lata mnie mama karmila mlekiem w proszku takim w niebieskim opakowaniu:D

Gość nie dużo
Ja 20 lat temu kupowałam mleko krowie i żeby nie było za tłusto dolewałam wody nigdy nie kupowałam w niebieskich torebkach. W tych czasach przychodziły z zagranicy jak ktoś miał dojścia w słoiczkach Gerber,miałam w kartonach zupki,desery i to miesięcznie po 200 sztuk ,moje dziecko zjadało z niechęcią ale koleżanki maluch nadrabiał.

Gość pania m
Moi rodzice pili mleko mamy. 35 lat temu pilam humane. 25 lat temu moje rodzenstwo pilo bebiko i chyba laktowit-ciezko to bylo dostac. Moje dziec***ily moje mleko. Biedniejsze mamy czesto dawaly mleko od krow.

Gość gość
pamietam ( lata 84-86) byla Humana 0 dla noworodkow, bardzo droga, chya 70 zl za opakowanie ( to tak jak i terazniejsze 70) dla starszych Humana1 i moze jeszcze jakas . Bylo mleko w proszku w niebieski kartonie z biała kropla. Bylo Bebiko 1,2,3 I milupa Przyrzadzanie mleka niebieskiego" i Bebika bylo bardzo zmuden, bo robily sie grudki, tylko Humana byla rozpuszczalna I bylu jeszcze soczki Bobo Fruit, ktore mozna bylo kupowac na ksiazeczke zdrowai ( mala ilosc) po czaekaniu w ogromnej kolejce.

Gość gość
cd. soczki bobo frut też kojarzę, ja mama była wniebowzięta, bo udało się po znajomości 3 skrzynki załatwić od ręki :)

Gość gość
po wybuchy Czarnobylu w 86 byly pod sklepami prawdziwe bitwy o mleko w proszku , bo ludzie bali sie skazonego krowiego

Gość gość
Mój syn ma 23 lata, ja podawałam pierś, ale Humana była już w latach 80-tych. Pamiętam, bo wyjadałyśmy bratu koleżanki.

Gość niezznajomy
krowie mleko to paskudna trucizna dla ludzkiego organizmu wciskana ludziom przez obłudny przemysł rolno-spożywczy

Gość gość
Ja mam 27 lat lat. Urodziłam się, jako wcześniak, po 6 m-cach i 2 tyg. ciąży bliźniaczej. Siostra zmarła tego samego dnia, ja trafiłam do inkubatora. Mojej mamie dali zastrzyk na utratę pokarmu, a mnie nie nadawali żadnych szans na przeżycie. Ale ja przeżyłam. Karmili mnie Humaną, bo się kiedyś o to pytałam, i mama taką nazwę mleka zapamiętała.

Gość gość
* nie dawali Przepraszam za błąd :)

Gość gość
mleko krowie,kaszka manna do picia,ziemniaczki z masełkiem,mięsko z rosołku,kluseczki twarogowe,kluski lane na mleku lub na rosole,pomidorówki,zupy dyniowe,nie było tak dostępu do gotowych dań jogurtów słoiczków dlatego mamuśki szybciej podawały"normalne"jedzenie choć mniej doprawione i delikatniejsze niż dla pozostałych domowników.

Gość bimbambom

W Polsce znów można kupić polskie mleko Laktowit:) Sam jadłem to mleko w jak byłem dzieckiem w latach 80tych, a teraz podaje je swojemu synowi - absolutnie najlepsze!! Więcej informacji na www.laktowit.pl