Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zafrasowana ola

ludzie mówią na moje dziecko pulpet grubasek i inne

Polecane posty

Gość zafrasowana ola

jak reagować kiedy ludzie na moje 7 miesięcy dziecko reagują mówiąc o rany jaki to pulpet,grubasek,klusek itp,jest mi przykro nam wrażenie że to moja wina,dziecko jest karmione piersią- brat ostatnio powiedział wprost że to grube dziecko a waży 10kg,brać to sobie do serca i odchudzać dziecko?

Gość SmalutkaZosia
Niby sie nie odchudza ale moj jak sie robil pulpetowaty to zrezygnowalam z kaszek ktore tucza

Gość cafelatte77
pilnuj czy dziecko trzyma się siatki centylowej i notuj sobie centyle wagi i wzrostu. jak będzie szła z waga poza centyle to trzeba będzie wybrać się do pediatry na konsultacje co dalej.

Gość mojej kuzynce
też tak mówili, kiedy moja chrześnica w wieku 5 miesięcy ważyła 9 kg. Urodziła się z wagą 4500, a teraz w wieku 6 lat jest bardzo chudziutka. Dziecko zacznie się ruszać, raczkować, chodzić to jest szansa że je wyciągnie. Więc nie martw się na zapas autorko. Dodam, że kuzynka karmiła tylko i wyłącznie piersią.

Gość Mama Leonka :)
Mój synek też jako roczniak był 'tłusty" a teraz jest na 50 centylu.

Rozpychaj dziecku żołądek dalej, do 3 lat jak rozepchasz to dzieciak już nigdy nie będzie szczupły. Nie dość, że masz grube dziecko to jeszcze rozpieszczone, bo pewnie zaczyna się drzeć jak jedzenia nie dostanie :O Brawo super matko.

Gość Heniowa:)
Autorko ale trzeba obiektywnie przyznać, że Twoje dziecko jest grubiutkie. 7 miesiecy i 10 kg?! Moje dziecko ma 11 miesiecy- leci 11 miesiac i ma 8,5 kg. Jaki duzy się urodzil?

Gość co za idiotki z was
nie gadajcie jej glupot ....nie jej wina ze dziecko ma apetyt co ma mu cycki nie dawac .... moj jak mial 7 miesiecy tez tyle wazyyl i co tera ma 3 latka i way 17 kg i nie jest gruby...jak aczal chodzic raczkowac to mu waga spadla

Myślę, że nie ma co przesadzać. Owszem waży dużo i napewno wygląda grubiutko. Ale co? Ma mu nie dać jeść. Zwłaszcza, ze jest na piersi. No i chyba je jakąś zupe i owoca bo w tym wieku powinien. Autorko nie obraź się za to, ze napisałam że napewno wygląda grubiutko ale wiem co mówie. Mój młodszy syn urodził się z wagą 4275 g (11 dni po terminie) i jak miał 7,5 miesiąca to ważył 10,4 kg. I nawet na niego klusek mówiłam ;) Teraz ma prawie 21 miesięcy i nie wiem ile tak dokładnie waży ale jak miał 19 miesięcy to miał 89 cm i ważył 13,5 kg. Więc ok.

Gość mamciuchna
Ja tam się cieszę jak na moją córkę mówią, że jest grubiutka i pulpecik :) Karmię tylko piersią, cieszę się, że moje mleko jest dla niej takie dobre i że mała prawidłowo rośnie. Olewaj takie komentarze, jeśli nie karmisz dziecka słodyczami i w ogóle tłustym, kalorycznym żarciem to nic mu nie będzie, jak zacznie chodzić to się "wyciagnie" jak to mówią :)

Gość jhiugjkfbn n
pewnie,cieszcie sie ze wasze dzieci tak duzo jedzą,ze sa grubiutkie.potem bedzie placz ze dzieci w przedszkolu sie smieja bo dziecko 3 letnie nosi rozmir 128 bo nic innego nie wchodzi!!!!Matka musi spodnie skracać bo te na jej wzrost (104) nie wchodza nawet do kolan.To jest pełnia szcześcia,faktycznie!!!!

jhiugjkfbn -> właśnie widać jak g*wno wiesz o żywieniu dziecka, szczególnie tego, które jest na piersi.

Gość ojtam ojtam
dawajcie dzieciom na piersi normalne posiłki - owoce i deserki bo za chwile będziecie pisać na kafe że wasz roczniak nie jada nic poza piersią albo będziecie karmić do 2 roku życia - kosmos

Gość spojrzałam w książeczkę cóki
Ona mając 7 m-cy ważyła niecałe 8kg i mierzyła 65cm. Mimo takiej wagi wyglądała jak pulpecik. Mając 12 m-cy ważyła 10,5 kg.

nie przejmuj się autorko przestanie tak mocno tyć jak zacznie się ruszać. mój syn w wieku 4 miesięcy ważył 9,200 to był pulpet teraz ma 6 lat i waży 22 kg. karmiłam go 9 miesięcy piersią córa ma teraz 9,5 msc i waży 11 kg teraz od ok miesiąca nie tyje praktycznie wcale ole ona ciągle się rusz tzn raczkuje

Gość gujgi
mi z kolei lekarze wmawiają że mój 7 miesięczny synek waży za mało a znajoma ostatnio stwierdziła ze grubasek z niego.teraz ma 78 cm i waży 8 kg a urodził się z wagą 3500 i 50 cm. karmię go mm, je obiadki, kaszki, deserki a waga i tak drastycznie nie rośnie. ostatnio przez miesiać przytył 300 g i urósł 3 cm. ja się wcale nie przejmuję tym co mi mówią na temat syna. ważne że rozwija sie prawidłowo. i nigdy nie dam sobie wmówić że jest za chudy albo za gruby.

Gość mp_ab
gujgi- sprawdziłam na siatce centylowej i pewnie dlatego lekarze Ci tak mówią, ze Twój syn wagą jest na 25 centylu a wzrostem poza siatką centylową. Jest bardzo długi. I do takiego wzrostu moim zdaniem powinien wazyc więcej.

Gość ja uwielbiam cukinie
nie sluchaj glupich rad, skoro masz dziecko na piersi to niby jak mzoesz je odchudzac. Oczywiscie zakladam ze nie karmisz dziecka co godzine czy dwie. Ja tez mialam taki problem i watpliwosci bo moja corka od kiedy zaczelam jej dawac stale pokarmy jadla bardzo duzo. A teraz ma 2.5 roku i je mniej niz jak miala 7 miesiecy. Na obiad caly czas taka sama ilosc jedzenia ale ogolnie ma mniej posilkow w ciagu dnia niz jak miala 7 miesiecy. Dietetyczka powiedziala nam ze jesli dziecka nie karmie slodyczami ani tlustymi potrawami a je duzo warzyw to nie mam sie czym przejmowac i pozostaje mi sie tylko cieszyc, ze dziecko ma taki apetyt i nie mam problemu z anemia

Gość gujgi
mp_ab ja też sprawdzałam siatki centylowe ale przecież ja mu jedzenia na żałuję. je tyle ile chce i więcej nie dam rady mu wcisnąć dlatego nie przejmuję się tym co mówią bo wiem że ja nie głodzę swojego dziecka. zagęszczam mu mleko kleikiem, daje kaszki które niby tuczą, je około 200 ml obiadu i jakiś deser i nadal nie tyje tyle ile by chcieli lekarze.

Gość mp_ab
No przypuszczam, ze syna nie głodzisz :D Tylko o to chodzi, ze waga ok bo miesci się w siatce. Ale nie jest ok, ze ma tak dużą rozbierznosc między wzrostem a wagą. I On w ogóle strasznie dużo urósł. Urodził się 50 cm a teraz ma 78 co daje 28 cm przez 7 miesięcy. Według mnie dużo.

jasne ze nie masz sie czym martwic. Przeciez nie wszyscy ludzie sa takiej samej budowy ciala i moze Twoje dziecko bedzie szczuple. Przeciez budowe ciala tez mamy z gory zapisana w genach

Gość gujgi
wiem że dużo ale w mojej rodzinie nie ma faceta niższego niż 190 cm. a z wagą ja też miałam problemy bo do 6 roku życia ciągle miałąm niedowagę mimo że jadłam więcej niż tata:)

to tylko Ci pozazdroscic :) ja tez jestem wysoka bo mam 176 ale z waga to bywa roznie.... tez u mnie jest to rodzinne i musze sie z dietami caly czas zmagac, ehhh....

Gość gujgi
właśnie bardzo dużo zależy od genów.. a co do autorki to powiem że przecież takiego maluszka nie da sie odchudzić bo ja wytłumaczyć 7 miesięcznemu dziecku że nie dostanie jedzenia bo jest grubiutkie( zdaniem innych).. sama wiem jak to jest. gdy przychodzi pora jedzenia to mój synek się go domaga i niczym nie da się go oszukać.