Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamleworecznej coryy

LEWORĘCZNE DZIECKO:/

Polecane posty

corka ma 19 miesiecy, od samego poczatku dominowala u niej lewa reka, przekladala wszystko do lewej, po schodaj zaczynala wchodzic od lewej nogi....obenie wszystko robi lewa... czy juz tyak zostanie. Ludzie i znajomi twierdza, ze szkoda ze bedzie leworeczna bo bedzie w szkole brzydko bazgrala jak kura pazurem i wogole ze oslabiona polkula... ehhh mamy leweorecznych dzieci(tych starszych) czy wasze pociechy brzydka pisza? maja klopoty z nauka??

Mam leworecznych znajomych i zadne z nich nie mialo klopotow z nauka i wszyscy ladnie pisza. Podobno leworeczni sa bardziej inteligentni. Jak sobie dziecko wycwiczy ladne pismo, to co to za roznica ktora reka bedzie pisalo

Gość Lubiąca kawe 22
Ja pisze lewą i mąz też lewą-ja pisze ślicznie a mąż jak kura pazurem...leworęczność nie jest złem wcielonym-to znaczy ze córka ma bardziej aktywną prawą półkulę mózgową. Dodam że ślicznie rysuje :)-podobnoleworęczni są uzdolnieni :) a dodam że na koniec LO miałam średnią 4,60 i studiuję budownictwo :) nie martw się jedyne z czym moze miec kłopot to że rączką lewą pisząc będzie sobie zamazywała np. cienkopis(bo długopis raczej sie nie rozmAZUJE ).

Gość Madzia12020020
Guzik prawda z tym że dzieci leworęczne brzydko piszą. Miałam koleżanke w klasie co była leworęczna i pisała pięknie. Nie uczyła się słabo miała całkiem dobre oceny najlepsze z matematyki. Potem wpadła w troszkę złe towarzystwo i miała słabsze oceny ale i tak pięknie pisała i nie miała jakoś tragicznie złych ocen.

Gość kto ci takich glupot
nagadal?moja mama jest leworeczna,ja i bratowa.wszystkie skonczylysmy szkoly z wyroznieniem,bratowa na studiach nawet dostala stypendium,bo byla jedna z najlepszych studentek... moja mama przez 34lata pracowala jako polonistka i do dzis do niej dzwonia jak potrzebne sa konsultacje..wiec to jakies bzdety ci wciskaja.. a i zadna z nas nie bazgroli

Gość nie przesadzałbym
z tym że leworęczni są uzdolnieni znam wielu takich osób i żadne z nich nie ma szczególnego talentu. Nad wyraz inteligentni też nie są.

bzdura ,nie mam leworecznego dziecka ale moj brat jest leworeczny , moja przyjaciolka jest leworeczna , moja tesciowa jest leworeczna, wszystkie te osoby zadnych problemow nie maja sa inteligentne , zaradne szkoly pokonczone bez problemu, moj brat strasznie bazgrze to fakt ale mysle ze prawa tez by bazgral. opinia ze ludzie leworeczni sa gorsi od praworecznych dawno zostala obalona

Gość xcvbn
"rodzina i znajomi twierdzą" :O żałosne. Uważasz, że twoje dziecko jest w czymś gorsze bo pisze lewą ręką? nie, to wcale nie jest źle. To nie jest anomalia, ani nic nienormalnego. Sama jestem leworęczna, piszę ładne, nie mogę jedynie piórem, bo rozmazuję atrament. Nie miałam problemów z nożyczkami, jedzeniem ani niczym z tych rzeczy. Leworęczni są wrażliwi i inteligentni. Może poczytaj sobie trochę o leworęczności albo porozmawiaj z lekarzem, bo takie twierdzenie, że "znajomi mówią" jest idiotyczne. A jak ci powiedzą, że leworęczność to upośledzenie to będziesz uważała swoje dziecko za upośledzone?

dziekuje dziewczyny :) a nagadaly mi tak kolezanki, znajome(niby dorosle i inteligentne po studiach a ciemnogród!takie rzeczy mi nagadaly nie wiem z czego to wynika-moze z zazdrosci bo mamy dzieci w podobnym wieku moja corka ma 19 miesiecy, sama zalatwia swoje potrzeby na nocniku, bardzo duzo mowi i udaje jej sie sklecic zdania podrzednie zlozone....liczy do 10....moze z zazdrosci mi tak powiedzialy a wiadomo jak sie czlowiek naslucha to glupieje i zaczyna w to wierzyc

Gość po osi czasu
Moja tez leworeczna, jak sie przylozy to ladnie pisze..; ale teraz w dobie komputerow, czy to jest wazne????

slyszalam nawet "madre rady" przekladaj jej łyzke, kredke itp do prawej dloni. OCZYWISCIE NIGDY TEGO NIE ZROBILAM I NIE MAM ZAMIARU W TO INGEROWAĆ... dziekuje za wszystkie wypowiedzi

Gość No to może...
Moja mama jest leworęczna, a właściwie dwuręczna bo babcia jej przekładała wszystko do prawej ręki. Pisze brzydko - ale to chyba dlatego że jest lekarzem :-) A siedziałam w ławce z dziewczyną leworęczną i ona zawsze robiła gazetki klasowe bo pisała najładniej z całej klasy. Zobacz w google ile znanych osób jest leworęcznych. Pierwszy na myśl przychodzi mi Bill Clinton.

Gość wiewiorzly
nigdy nie probuj na sile jej zmieniac reki przewodniej. z punktu widzenia psychiatrow staje sie to zalazkiem do nerwicy natrect w przyszlosci i innych chorob to bardzo stresujace dla dziecka poza tym co to za roznica ktora reka pisze? co za ludzie tak gadaja... moj maz jest leworeczny - jest adwokatem, wiec chyba glupi nie jest ;) dziecko tez jest leworeczne, jest w scislej czolowce najlepiej uczacych sie dzieci w klasie

Gość hrrrrrrrr
Co wy gadacie ...ech.....zarówno leworęczni jak i praworęczni mogą być tak samo uzdolnieni ......ja znam faceta leworęcznego i co??? głąb jak się patrzy .....jednak drugi kolega również leworęczny jest bardzo zdolny .Tu nie ma reguły , nie rozumiem co ma ręka do inteligencji człowieka???

Gość pfffffff......
mój mąż jest praworęczny i jest wykładowcą na uniwerku , mój syn również praworęczny co roku przynosi świadectwa z paskiem , i gdzie tu reguła???

Gość wiewiorzly
dokłądnie, to sa jakies bzdury - tu nie ma reguly debili mozna znalezc wszedzie

Gość hanka z krużganka
współczuję Twojemu dziecku takiej matki. żyjesz w średniowieczu?? ciesz się i nie pisz prymitywnych bredni. mam leworęczną siostrę, nigdy z niczym nie było problemu. obecnie jest adiunktem, skończyła 2 kierunki studiów, pięknie maluje, rysuje, fotografuje, zna kilka języków. ogarnij się kobieto, sama potrzebujesz cos zmienić, ale w sobie, głupota matki przechodzi na dziecko niestety...

Gość wysowianka66
nie wiem w ogóle o co chodzi - przecież leworęczność nie jest zaburzeniem, a tym bardziej nie ma wpływu na jakiekolwiek zdolności psychomotoryczne. Sama jestem leworęczna i nie sądze żebym była jakąś inna. Fakt z motoryka prawej ręki jest problem, ale zawsze mozna isc na takie zajecia http://www.trampolina-dzieci.pl/oferta/psychomotoryka/ a jak nie to ćwiczyć w domu, ale nie na siłe. Natomiast czy kazdy z prawusów ma sprawną lewą rękę?

Gość gość
Moj maz jest leworeczny i wykonuje zawod prawniczy ;) wrzuc na luz i nie bierz do glowy tych farmazonow! i nie probuj jej przestawiac na praworecznosc!!!

Gość gość
ej laski czytajcie daty postów...

Gość rodzynkowa
no tak ale wiesz ze leworęczność się kształtuje koło 3 roku życia? to nie jest tak jak tu podałaś http://www.trampolina-dzieci.pl/oferta/psychomotoryka/ że to się kształtuje jakoś sztucznie - to jest wrodzona predyspozycja przecież :) moze poczytaj sobie trochę psychologii rozwojowej i podstaw biomedyki

Gość gość
zamiast zakładać głupie pytania autorko poczytaj trochę o lateralizacji u dziecka :/ jedyne czym sie mozna martwic to oburecznoscia bo faktycznie tacy ludzie maja problemy z nauka

Gość gość
Popieram hrrrrrr...co to za roznica, ktora raczka piszesz...? Nie kumam problemu, dyskusja uwazam jest zbyteczna.....ta ta ta :)

Gość gość
Moje dziecko (6 lat) pisze lewą ręką, wycina i je prawą, dominuje lewe oko i lewa noga. Czasem jak boli już ją lewa ręka przekłada kredkę do prawej, i jak ma coś pokolorować bliżej prawej strony również używa prawej ręki. Dodam że pisze zawsze lewą. Czy przekierowywać jedzenie i wycinanie na lewą rękę?

Gość gość
Moze masz corke obureczna

Gość gość
Nie rozumiem problemu.

Gość Było miło
Mam zięcia leworecznego.Pisze ślicznie , skończył studia w jezyku angielskim z wyróżnieniem.Otrzymywał stypedium.Uważam że jest mądrym człowiekiem, teraz napisał prace doktorską. W ogóle wszystkich leworęcznych których znam to naprawde mądre, wykształcone osoby:D

Gość gość
Nie przestawiaj jej. Moji rodzice jak tylko zobaczyli, że łape grzechotki czy chrupki lewą ręką, to odrazu wciskali mi wszystko do prawej. Jak przekładałam do lewej ręki to odrazu zabierali i wkładali do prawej. Tak było z długopisem, widelcem, zabawką. Kiedy miałam 6 lat przyjechała ciocia na obiad. Ja trzymałam widelec w prawej ręce, a nóż w lewej. Wywiązał się dialog między ciocią a mamą. C: Florka jest leworęczna? M: Raczej nie. C: Trzeba coś zrobić żeby nie była. Wyrwała mi sztućce z rąk i włożyła do dobrych. Do końca obiadu patrzyła jak nieporadnie kroje kotleta. Trzy lata temu tata patrzył jak robie ręcznie pranie. Zaczął krzyczeć, że mam wyciskać prawą, a nie lewą ręką bo tak nie pasuje. Potem babcia przyczepiła się, że odkręcam butelki i słoiki lewą ręką. Powiedziałam, że inaczej nie umiem to kazała mi pisać coś na kartce. Sprawdziła, że pisze prawąwięc się uspokoiła. Dipiero teraz mama mi powiedziła, że miałam być leworęczna, ale mnie przestawili. Odpowiedziałam, że nie potrzebnie bo wolałabym być leworęczna, a moja koleżanka ładniej pisze lewą ręką niż ja prawą albo lewą. Doprowadziło to do tego, że pisze, jem, kroje, zmywam , prasuje prawą, a odkręcam, piore, odkurzam, czyszcze lewą.

Gość gość
Wypraszam sobie,ze leworęczni bazgrzą!!!!nic się nie martw leworęczność jest ok.twojej córce to różnicy nie zrobi i gorsza się czuć nie bedzie.nie chwaląc się mam rewelacyjne pismo nie jest to moje zdanie ale osob które każą mi pisac różne banery i plakaty.