Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MalaOsa

Polskie nauczycielki w UK

Polecane posty

Hej, Czy sa tu jakies polskie nauczycielki, ktore maja QTS i ucza w panstwowej szkole w UK?

Gość Qle
Hej! W moje szkole jest nauczycielka matematyki (pracuje juz 9 lat) i ja jako Learnng Support Assistant. Ogolnie duzo obcokrajowcow pracuje jako nauczyciele w UK. A Ty jestes nauczycielka?

Gość edabrowsa1983
czy jestes zadowolona z pracy jako Learning Support Assistant? czy zarobki sa satysfakcjonujące?

Gość Qle
Nie, nie sa zadowalajace bo jestem na dole szczebla placowego, ale tez nie jest to praca w pelnym wymiarze godzin. Ale wychodze z zalozenia, ze gdzies trzeba zaczac - pracuje tam pol roku, wlasnie otrzymalam QTS i bede sie starac o prace nauczycielki. A Ty jakie masz plany?

Gość Lilo29
Ja szukam pracy jako TA ale narazie cisza...a obecnie marnuje sie w przedszkolu

@Qle Tak, jestem nauczycielka i wlasnie podjelam decyzje ze chce wrocic do zawodu bo jednak praca biurowa to nie dla mnie :( Kolezanka z ktora studiowalam razem wlasnie dostala prace w szkole ale nie w Londynie no i chcialam sie zorientowac czy jest tu ktos, kto sie moze podzielic doswiadczeniami. A Ty jak zaczynalas? Jka dostalas prace jako TA? Jak dlugo jestes w UK? Uczylas w Polsce? Lilo29, a masz TS? Pracowalas w Polsce w szkole czy tez w przedszkolu? Jaki rocznik chcialabys uczyc? Podstawowka czy srednia?

Gość Qle
No widzisz, a ja bym bardzo chciala pracowac w przedszkolu! Ja mam 28 lat ipracowalam w Pl przez cztery lata jako nauczycielka angielskiego. Obecnie pracuje jako Learning Support Assistant a nie Teaching Assistant, ale wiem, ze zarobki sa porownywalne. Ogolnie gdy gadalam z nauczycielami w mojej pracy to tutaj jest tak, ze dopoki masz degree i certyfikat GCTE to mozesz uczyc czego ccesz dopoki sie czujesz w tym przedmiocie pewnie. To tak jak cover teacher - taki nauczyciel na zastepstwa ktory musi poprowadzic kazda lekcje od biologii do muzyki. Chodzi mi o to ze nie jest tak jak w Polsce ze jesli nie masz mgr z matmy to nauczycielem matmy nie bedziesz.

Gość GHAH drug666 JWWD! sBIG
Wszyscy nauczyciele do piachu!

Qle, A dlaczego chcialabys pracowac w przedszkolu? Do tego chyba QTS nie jest potrzebny? jak zalapalas sie do obecnej pracy? Ja wlasnie dzis spedzilam dzien w jednej z podstawowek i tym razem srednio mi sie szkola podobala. Od wrzesnia bede szukac supply teaching i jakis wolontariat w roznych szkolach. Ja tez uczylam angielskiego w PL.

Gość Lilo29
Uczyłam w Pl w gimnazjum oraz w podstawówce tutaj chciałabym uczyć w podstawówce najlpeiej w reception class. Wydaje mi się, że praca w przedszkolu wogóle mnie nie rozwija a wręcz przeciwnie.

Lilo29, Ja tez uczylam w gimnazjum i w liceum ale nie w podstawowce. To zalezy pod jakim wzgledem chcesz sie rozwijac bo jesli jezykowo to reception tez moze byc niezbyt rozwojowe. Czego uczylas w PL?

Gość Lilo29
Angielskiego ale wiem, że mam jeszcze braki choć anglicy mi mówią, że jestem zbyt surowa dla siebie:( i mój angielski jest bardzo dobry.

Wiem dokladnie o czym mowisz, taki male nauczycielskie 'zboczenie' ;) Ze musisz wszystko znac, umiec i wiedziec perfect. A ile jestes w UK? Jesli liczysz na to ze sie w reception jezykowo rozwiniesz to chyba Cie musze rozczarowac. Nauczysz sie moze paru nowych slowek ale poza tym jest tam mnostwo powtarzania i uczenie sie polega w wiekszosci na zabawie. Spedzilam dzien w reception bo jestem na etapie decydowania ktora grupa wiekowa mi najbardziej odpowiada. Tez chcialabym sie rozwijac, rowniez jezykowo, ale bardziej w sensie rozwoju kariery, szkolen, motywacji i satysfakcji z rezultatow. Czy przedszkole w ktorym uczysz ma tez reception i dalsze roczniki czy jest to odrebna placowka?

Gość Lilo29
Niestety to prywatne przedszkole dzieci od niemowlaków do 4 lat, właśnie patrzyłam na aplikacje do szkół strasznie denerwujące jest ich wypełnianie w sumie wypełniłam narazie jedną...

Gość Qle
Do MalaOsa Chcialabym pracowac w przedszkolu albo w podstawowce (najmlodsze klasy) z tego wzgledu, ze jest to wdzieczniejsza grupa wiekowa. Ja pracuje w secondary school i mysle ze angielskie nastolatki to male skurczybyki, no ale to moja subiektywna opinia ;) A prace znalazlam aplikujac z ogloszenia z netu. Jesli ktoras z Was mieszka w Essex to polecam essexschooljobs.co.uk Jesli chodzi o prace w tych najmlodszych klasach podstawowki to moj znajomy Anglik mi powiedzial ze jako nauczyciel angielskiego ma sie spore szanse, bo znamy system fonetyki, wiemy jak uczyc wymowy, w sensie jak litery przekladaja sie na wymowe roznych dzwiekow itp.

Lilo29, No wypelnianie aplikacji to jest normalnie osobna umiejetnosc!!! Nie przejmuj sie, to kwestia wprawy. A nie chcialabys najpierw moze sprobowac zrobic pare dni jako voluntary teacher w podstawowce tak zeby sobie zobaczyc jak to jest i czy ci sie napewno podoba? Tak jak ja robie teraz. A poza tym daje ci to mozliwosc zobaczenia roznych grup wiekowych i szkol, bo kazda szkola jest inna. A masz QTS? Do Qle, Zgodze sie ze dzieci sa wdzieczniejsze w podstawowce, choc nie sa aniolkami - dzis sie wlasnie mialam okazje przekonac! ;) Ale mimo tego tez nie chcialabym w sredniej. Nie powiedzialabym ze szanse sa spore tylko ze takie same jak kazdego innego chetnego do pracy w szkole, moja kolezanka ze studiow wlasnie dostala prace w szkole jako nauczyciel od wrzesnia jako jedyna Polka mimo ze konkurowala z Anglikami. Ale zgadzam sie ze fakt ze jestesmy nauczycielkami angielskiego bardzo pomoze w uczeniu tutaj. ja mieszkam w Londynie wiec raczej tu bede szukac. Poszukaj tez na www.tes.co.uk No i dajcie znac jak wam idzie bo razem razniej! :)

Gość Lilo29
Niestety nie mam QTS a czy to niezbędne żeby być TA? szczerze mówiąc chcem poprostu wywrać się wreszcie z przedszkola po 2 latach i myślę, że szkoła to dobra alternatywa. Pozdrawiam

Gość Qle
Nie, to nie jest warunek zeby byc TA na pewno, probuj, powodzenia!

Lilo29, Nie jest Ci QTS potrzebne zeby buc TA, ale dlaczego masz byc TA skoro jestes wykwalifikowana nauczycielka? Pensja TA niesety nie jest zbyt wysoka i praca raczej do rozwojowych nie nalezy :/ Jesli chcesz sie starac o QTS wystarczy ze przeslesz swoje dokumenty do General Teaching Council for England. Wiem ze od kwietnia zawisili swaja dzialalnosc ale na stronie sa informacje gdzie sie mozna zglosic wiec warto poczytac lub zadzwonic i napewno pomoga! Powodzenia!

Gość czesc dziewczyny
Ja pracuje w UK jako supply teacher juz prawie 4 lata, w tym czasie mialam kilka zlecen na dluzszy okres z paroma szkolami.Sa to szkoly podstawowe. Mam QTS bo bez tego ani roz, w Polsce uczylam angielskiego i z tego konczylam studia. Bardzo chetnie podziele sie swoimi doswiadczeniami, odpowiem na Wasze pytania i watpliwosci, i podziele sie swoimi problemami. Piszcie jesli macie ochote: an.wojcik79@yahoo.co.uk tez czasem potrzebuje wsparcia jak na przyklad teraz... wlasnie ucze w Year 2 mam dluzsze zlecenie, i jak sie domyslam juz dlugo nie popracuje, wszystko idzie ok, niby sa zadowoleni, ale ja juz odczuwam niesnaski z powodu jkosci jezyka, nie mam british accent, pewnie czasami i wymowa inna i ciagle dlatego mam watpliwosci czy w koncu ida mi sie znalezc cos na stale; wyglada na to ze 'pure english is a must'. zreszta po tylu latach ja osobiscie nigdy nie spotkalam sie z obcokrajowcem uczacym tutaj w szkole. nie mowie o TA, bo te owszem sa. i nie mowie o ludziach z USA, south africa itd bo to ciagle sa anglosaskie kraje, ale o takich jak my. piszcie jesli macie doswiadczenia w tej kwestii, bede wdzieczna.Ania

Gość Rewolucja wszedzie
ne dostaniecie pracy jako nauczycielki, sa ciecia w UK w budzecie, za duzo nauczycieli i za duzo zarabiaja, i beda zwalniac, wiec nie liczcie na kokosy...

Gość Rewolucja wszedzie
najiej jedzcie do Japonii tam zawod nauczyciel jest szanowany, wyzej sie go stawia niz prezesa korporacji.

Gość philomena3
A ile płacą w UK -nauczanie początkowe ?

Gość Qle
Ja dzisiaj rozpoczelam poszukiwania nowej pracy i sprawdzalam ogloszenie o prace dla nursery teacher - to taka osoba pracujaca w pre-school - i bylo w ogloszeniu 24000 rocznie.

Gość Ramonka ania
Hej, wracam tu na forum, zeby sie pochwalic...ostatnio pisalam w lipcu, ze jestem zdolowana, bo mam dosc 'supply teaching' a praca na stale jakos nie przychodzi... i oto wlasnie!! dostalam prace na stale i to w super szkole,prywatnej!! Year 1 teacher od kwietnia zaczynam. a jednak ktos mnie docenil, lata doswiadczenia, zdobywanie umiejetnosci i wiara w siebie pomogly. wiec i wam zycze pewnosci siebie,wiary ze sie uda,doksztalcajcie sie, poznajcie angielskie wymagania i konkurujcie z nimi bo widac udaje sie, ja pokonalam wszystkich Anglikow, a rozmowa byla bardzo ciezka. najpierw mialam obserwacje lekcji, a potem rozmowa- magiel straszny, jak by mnie ktos wrzucil do pralki i wywirowal, trwalo to 1.20 minut ale tym razem nie dalam sie zagiac,bylam bardzo dobrze przygotowana,i wiedzialam ze dobrze mi poszlo. dzieki tym, ktorzy do mnie pisali emaile, sa tacy ktorym jeszcze nie odpisalam, sorki, zrobie to w przyszlym tyg bo jest 'half term' i bede miala czas,odpisze na pewno. a wam zycze, nie poddawac sie i wierzyc w siebie, i koniecznie sie uczyc, a nie isc na latwizne, wiedza z Polski absolutnie nie jest wystarczajaca do zdobycia pracy nauczyciela tutaj, raczej nawet nie ma na nia wplywu niestety. (an.wojcik79@yahoo.co.uk)

Gość Ramonka Ania
Chcialam tez doradzic tym, ktorzy dostali juz zaproszenie na 'interview' i przygotowuja sie do rozmowy. na stronie www.tes.co.uk (ktore zreszta jest swietna pomoca dla nauczycieli,plany zajec, materialy dla roznych grup wiekowych i wszystkich przedmiotow) znajdziecie sample questions for teaching interview; jesli przerobicie wszystkie (a odpowiedzi tez znajdziecie 'googlujac' w necie) bardzo dokladnie to na pewno wszystkie padna a wy bedziecie pewni ze dobrze wam pojdzie; mam doswiadczenie z trzech interviiew i na kazdnym byly te wlasnie pytania. takze polecam!!!

Gratulacje Ania! Super wiadomosc! Pisalam do Ciebie na maila w lipcu, zaraz po Twoim pierwszym wpisie, ale nie wiem czy dostalas. Trzymaj sie i powodzenia!

Gość zyciwanglii
ja jestem nauczycielka i pracuje w uk, zaraz podam link, na you tube, tam o tym opowiadalam kilka dni temu. prosze http://www.youtube.com/watch?v=R381Ipf8z8g mam filmiki na rozne tematy, popatrzecie sobie :)