Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama w 8 miesiącu ciąży

Czym się różni cholestaza od uczulenia? Zadrapię się na śmierć!!!!

Polecane posty

Jestem w 8 miesiącu ciąży i od tygodnia swędzi mnie całe ciało. Szczególnie plecy, ramiona, brzuch i nogi. Jutro zadzwonię do lekarza ale nie chcę wyjść na panikarę... Jak odróżnić cholestazę od alergii... Czy cholestaza jest naprawę czymś poważnym??? Czytałam o wcześniejszych porodach, śmierci dziecka i takich tam... zaczynam sie martwić :-( Czy któraś z was miała coś podobnego? Czy można sobie jakoś ulżyć?

Ja miałam cholestaze ciążowa.Generalnie nie odroznisz jej poki nie zrobisz badan- proby watrobowe i fosfataza zasadowa. I lepiej tego nie lekcewaz!

Swędzenie zaczęło się 4 dni temu. Jutro dzwonię do lekarza. Wiem że to może być poważne i mam stracha :-( Gdzieś tam mam nadzieję że to może nie to...

Gość lklcvxx
zrób badania, ja przeszłam na dietę wątrobową , spałam na boku tak by ni eobciążać wątroby, trochę pomogło

A na czym polega dieta wątrobowa?

Gość do autorki...
wpisz sobie w google dieta watrobowa to Ci wyskoczy Ja tez sie boje, ze to mam. Od niedzieli wieczor swedzi mnie cale cialo, szczegolnie rece i nogi. Jestem w 31 tygodniu ciazy. Poczekam 2 dni i jesli mi nie przejdzie, to dzwonie do lekarza :( Napisz, co wyszlo u Ciebie, bo jestem ciekawa.

Dziewczyny,nie czekajcie, tylko zrobcie te badania o ktorych pisalam.ja robilam prywatnie, chyba ok.18 zl jedno. Ja bylam z powodu cholestazy w szpitalu,mialam ją w 35 tygodniu,do konca ciązy bralam leki i byłam na diecie. Dieta generalnie lekka, nie obciazajaca watroby.

jak poszlam do gina to generalnie nie straszyl tylko powiedzial, ze to moze byc" alergia pokarmowa ktora wyszla w ciazy albo cholestaza. Autorko, mozesz pic wapno, nie zaszkodzi, a jesli to alergia to moze pomoc. Poszukjacie na forum,bo byl caly temat o cholestazie. I zwracajcie uwagę czy dziecko rusza się tak jak zwykle.

mialam koszmarne swedzenie pod koniec ciazy, ale zaczelam brac tabletki ktory przeslal mi brat - nie pamietam co to bylo, ale to byly naturalne bakterie w tabletkach (dla kobiet w ciazy zeby dzieci nie mialy alergii). Zaczelam je brac dla dziecka bo tak lekarz mowil, i o dziwo zaczelo mnie miej swedzic i zaczelo wszystko schodzic (mialam takie platy az od zadrapan) Zobacz w internecie - ta sa takie bakterie podobne do tych ktore sa w jogurtach - ponoc ludzie mieli te bakterie w zaladkach ale juz ich nie ma przez cywilizacje. Naturalne i pomoglo.

Ania5545 troche dziwnie napisalas o tych tabletkach,ale moze o prostu mialas alergię? Bo jesli to cholestaza, to oznacza "uposledzona na czas ciązy" pracę wątroby i nie sądze, żeby "dobroczynne bakterie" pomogly.

ale tak u mnie bylo. To chyba byl PROBIOTYK, ale nie pamietam nazwy. zmiany widzialam juz nastepnego dnia. Nie wytlumacze dlaczego mi pomoglo na swedzenie, ale bylam u lekarza i przepisal mi masc ktora nic nie pomogla i zaczelam brac te leki w innym celu i od razu widzialam zmiany To mine uratowalo bo swedzialo mnie doslownie wszedzie

Ale z tym swedzeniem w ciąży bylas u gina i przepisal ci masc? nie podejrzewal cholestazy?

Mi się wydaje że to jednak nie alergia bo wzięłam wczoraj 1 tabletkę z antyhistaminą i nic nie przeszło. Więc to raczej nie jest uczulenie. Co prawda same dłonie i stopy mnie nie swędzą... co podobno jest podstawowym objawem... ale swędzi mnie dosłownie wszystkie pozostałe części ciała. Łącznie ze skórą na głowie. Przyszło po prostu tak nagle... bez żadnej zapowiedzi i widzę że się nasila. Jak na razie dziecko sie sporo rusza ale wiem że to może być dla dziecka bardzo groźne. Jutro na 100% kontaktuję sie z lekarzem. Zobaczymy co powie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

mnie tez swedzialo cale cialo, a zwlaszcza uda i ramiona, wiec nie tak typowo, a jednak cholestaza. powodzenia i daj znac!

moj ginekolog dal mi masc - potem go zmienilam moj brat ktory jest lekarzem wyslal mi te tabletki jak tylko dowiedzial sie ze jestem w ciazy i radzil brac po koniec ciazy. mi pomoglo warto sprobowac - to sa naturalne bakterie, wiec nie zaszkodzi mnie sweddzialo wszedzie - rece i nogi i wszysko

jednym slowem ginekologa mialam kiepskiego masc i tyle i jak mowilam, ze nie pomaga to kiwal glowa i nic

Gość dasdad
Ej Anka ale ty sciemniasz i krecisz ;-) Autorko zbadaj sie w kierunku cholestazy.

Gość Jabardzo
Autorko gdy wyjdą ci podwyższone próby wątrobowe kup sobie essentiale forte. Gin mi kazał brać jak byłam w ciąży, minęło jak ręką odjął. Dawkowanie 3x2 kapsułki.

Byłam u lekarza. Pobrał mi krew. Wyniki będą w piątek. Mówi że to może nie jest cholestaza bo nie swędzą mnie dłonie i stopy... Ale za to swędzi mnie wszystko inne!!!!!!!!!!! Nawet skóra wokół oczu. No nic muszę poczekać do piątku...

hej:) a masz wysypke?przy cholestazie nie ma wysypki.Mnie tez wszystko swedzialo na maxa,myslalam,ze sie zadrapie.W czasie ciazy pojawia sie tez atopia,skora sie wysusza i naciaga dlatego strasznie swedzi. Tez robilam badania w tym kierunku ale pani w laboratortum powiedziala mi,ze to zdarza sie bardzo rzadko i raz byla dziewczyna z cholestaza,cytuje pania:"wygladala jak po biczowaniu" tak sie podrapala,koszmar jakis.Mysle,ze masz uczulenie.Pociesze cie,jak urodzisz-minie;)

Nie nie mam żadnej wysypki. Moja skóra nie jest zaczerwieniona. Być może jest przesuszona choć swędzi mnie naprawdę wszystko... nawet bardzo dziwne miejsca jak kąciki oczu... Może to nie jest cholestaza ale jest naprawdę dokuczliwe. Szczególnie w nocy.

Ja tez najbardziej cierpiałam w nocy. Wstawałam, brałam szorstką rękawicę do pilingu i się szorowałam. Daj znac jakie wyniki i nie martw się. Jak to cholestaza to wykryta będzie do opanowania.

hot mama BB tez mi się "wydawało", że cholestaza jest bardzo bardzo rzadką chorobą. Ale ja ją miałam.