Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gossia22

Dobry foograf i kamerzysta, jak szukać, czym się kierować?

Polecane posty

Witajcie:) Ślub już w przyszłym roku. Przede mną jeszcze wiele spraw do załatwienia, w tym najważniejsze, czyli wybór fotografa i kamerzysty. Liczę na waszą pomoc i podpowiedzi. Pytam więc, jak w temacie:) czym się kierować przy wyborze fotografa i kamerzysty oraz na co zwrócić uwagę i w jaki sposób szukać?

Gość blindseeker
Warto obejrzeć strony różnych fotografów. teraz tak na prawdę wszystko możesz w necie, wystarczy troszkę poszukać. Oprócz zdjęć w portfolio, dobrze obejrzeć kilka całych reportaży (choćby na blogach) autorów. Jak już będziesz miała swoich faworytów / faworytki - napisz i spytaj się o termin i cenę i czego od fotografa oczekujesz (sam reportaż ślubny, czy także sesję plenerową / narzeczeńską, albumy itp). Pozdrawiam, Mariusz Borowski www.mariuszborowski.com

Gość Bieczka
Zgadzam się z blindseeker, przeglądnij strony internetowe, wielu fotografów i kamerzystów ogłasza się w ten sposób. Obecnie też organizuję ślub i znalazłam fotografa i kamerzystę na http://www.fotograf-wesele.pl/ i http://www.filmy-wesele.pl/ fajne strony, z dużym wyborem, prezentacją ofert fotografów i kamerzystów oraz z portfolio zrealizowanych przedsięwzięć. Spróbuj może też kogoś znajdziesz:)

Gość Świder kolo Otwocka
Znowu te ,,wiarygodne" wpisy które ani trochę nie są reklamami. Tak na marginesie czy ktoś widział na stronie lub blogu zdjęcia będące pełnym reportażem ze ślubu? Jak fotograf zamieści 20 do 30 zdjęć jednej pary to jest to coś bardzo nietypowego. Byłam na kilku spotkaniach z fotografami i ani jeden nie pokazał mi portfolio albumowego jednej i tej samej pary. Nawet byli zdziwieni gdy ich o to prosiliśmy. Widziałam tez zdjęcia u koleżanek które płaciły po 3 tys.zł a nawet więcej i była to masakra.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i za polecenia, zajrzę na każdą stronkę:)

Gość 20Lusia17
Myślę że głównie powinnaś poszperać w internecie, jest wielu "specjalistów" i prawdziwych fachowców którzy mieszają się w gąszczu ofert i na prawdę można się naciąć. Ja z czystym sumieniem moge polecić ekipę z pasją www.camvi.pl. Zajmują się reportażami fotograficznymi i filmowymi w jakości full HD

Gość mikeleandzelo
Najlepiej zapytaj znajomych albo poszukaj na FB partybazaar.blogspot.com

Pamiętaj tylko by nie pchać się w firmy jednoosobowe czyli fotograf i kamerzysta w jednym. Byłam na kilku weselach, gdzie wybierano takie rozwiązanie i np. z samej ceremonii nie ma zdjęć, bo jest film albo odwrotnie z oczepin nie ma filmu bo są zdjęcia. Tego się wystrzegaj. Pozdrawiam.

Gość a ja z problemem
moj slub bedzie w 2013roku, razem z narzeczonym zrezygnowalismy juz z kamerzysty, z roznych wzgledow jednym z nich bylo chociazby to ze jestem nienaturalna przy kamerze, uciekam wzrokiem, pesze sie itp. I tak bede miala duzo stresu na wlasnym slubie nie chce kolejnych przez kamerzyste...ALE... przy fotografie mam podobnie, nie umiem zachowywac sie naturalnie, odwracam wzrok, robie dziwne miny(brzydkie:P) a jednak pamiątke chcialabym miec i kurde co tu zrobić... myslicie ze fotografowie sa wyczuleni na trudnych klientow?

Gość Myszołek_GG
80% par to są tzw trudni klienci więc spokojnie dobry fotograf sobie poradzi, tylko nie bierz takich z przypadku co z braku pracy reklamują się gdzie mogą, dobry nie potrzebuje takiej reklamy, nasz jest super, z niejednej takiej sobie pary młodej zrobił gwiazdy, oczywiście namiarów nie podam ;]

Gość a ja z problemem
niestety ale pewnie bedzie to wybor z przypadku, nikt z moich bliskich nie bral slubu juz dluuugi czas takze nie poradze sie w tej kwestii:(

Gość wesele 20142014
tylko z polecenia znajomych

Gość worek kartofli
ja na początek pytam czy weźmie ze sobą kanapki czy oczekuje że mam mu dać jeść

Gość RADA czerwiec 2012
Broń boże korzystania z poleceń z forum. Na kafe nawet czarny nick nie uwiarygodnia piszącego. Mnóstwo fotografów pisze na czarnym podszywając się pod panny młode. Mają nawet setki wypowiedzi. Tak właśnie wpadła moja znajoma. Jedynie oglądanie prac u znajomych i rodziny. Dobrze podpytać się księży o fotografów dobrze znających specyfikę danego kościoła. Ksiądz raczej nie oszuka a ma sporą wiedzę. Oglądać strony z dużą ilością zdjęć tych samych młodych par i dobrze jak młode pary mają zdjęcia z kościoła i pleneru. U fotografa prosić o pełne zestawy zdjęć a nie wybrane zdjęcia. Przy fotokącikach prosić o gwarancje trwałości na piśmie. Ja znalazłam dwóch fotografów poprzez polecenia księży. Jeden i drugi robi super zdjęcia i mają podobne ceny. Teraz mamy problem którego wybrać.

Gość Szczecinianka 2013
Ja też mam fotografa z polecenia księdza. Myślę że w dzisiejszych czasach takie polecenie też jest tak samo wiarygodne jak polecenie koleżanki. Młode pary często pokazują zdjęcia swoim księdzem którzy udzielali im ślubu. My nawet damy dwa czy trzy zdjęcia na pamiątkę. Lepsze w 100% jest polecenie od księdza niż z sali weselnej, video czy samochodów. Forum to ju najgorsze miejsce na szukanie fotografa z tzw. polecenia byłej ,,panny młodej". Z tego co słyszeliśmy na naukach sporo osób tak myśli jak ja.

Gość Małpiszon z Kiszyniowa
I znowu jakiś foto ziutek co mu pozostał tylko układ z księdzem inaczej klientów nima, prowadzi swoją śmieszną kampanie ;-D Ksiądz jako wiarygodny fachowiec od foto hahahaha dobre ;-D

Gość Hodowca Drobiu
Weselniczka idź stąd

Gość a ja z problemem
kurde, nauki dopiero przede mną. A jak ludzie sie zabieraja za szukanie fotografa tak jak sali 2 lata wczesniej to zostane z niczym,albo z niczym dobrym(nikim). Podczas nauk zapytam ksiedza o fotografa, ale tak zebym miala isc i zapytac to raczej nie widze tego:P

Gość Mormon
Jakim bezmózgim trzeba być moherem, żeby księdza pyta o fotografie ślubną... Że niby co ksiądz jak odprawia ceremonie to musi automatycznie znać się na zdjęciach ślubnych? Nie rozśmieszajcie mnie, najczęściej ma zwykły układ z jakimś fotoziutkiem, co mu zrobić coś gratis i tym mu się odwdzięcza :-D

Gość przede wszystkim tym
zeby cwaniak nie miał w umowie że żąda takiego samego poczęstunku plus alkohol jak goście

Gość Mormon
Oczywiście jeść nie może chcieć. Musi być tez dobrym katolikiem, bo jak zły katolik może zrobić dobre zdjęcia w kościele, no jak?

Gość Agniecha ŚBN
Całkowicie zgadzam się ze Szczecinianką. Nie widzę nic w tym złego że fotografa może też polecić ksiądz. Czy polecenia z sali weselnej videowca czy firm wynajmujących samochody są lepsze i bardziej wiarygodne od polecenia księdza. Jestem pewna że wiele wpisów poniżej wpisu Szczecinianki to fotografowie którym ten wpis nabruździł w interesach. Żadna przyszła panna młoda która bierze ślub kościelny pobłogosławiony przez księdza by tak nie pojechała na księdza i kościół. Czy ksiądz to jakiś inny człowiek który nie ma prawa znać się na fotografii, informatyce itp.?? Czy ksiądz jeśli zna jakiegoś sprawdzonego fotografa nie może go polecić innym młodym parom.? Małpiszonie z Kiszyniowa i Mormonie będąc fotografami piszecie o kimś że jest foto ziutkiem bo polecił go ksiądz??? Jak w takim razie was nazwać? Jeśli jakość waszych zdjęć i usługi jest taka sama jak wasza kultura osobista to współczuje młodym parom które na was trafią.

Gość SZLAK MNIE TRAFIŁ
Mormon jak musiała być prze twojego ojca skrzywdzona twoja matka że takiego idiotę wychowała? Współczuje tym ludziom którzy muszą z tobą debilu przebywać. Ale mnie szlak trafił jak przeczytałam wypowiedź tego idioty. KRETYN

Zachęcam Młodych, żeby po znalezieniu namiarów do fotografów, czy kamerzystów, prosili ich o pokazanie swoich dokonań w całości, np. żeby zobaczyć płytę (płyty) z wykonanych zleceń. Nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że na stronach internetowych kamerzyści zamieszczają malutkie fragmenty i to te które Im najlepiej wyszły. Porównuję to do zakupu samochodu: Czy ktoś kiedyś kupił samochód oglądając tylko jego zdjęcia w internecie?

Gość Mormon
Nick mam na myśli ;)

Gość SGGW-pozdrawia
Mormon A MOŻE TAK PODAĆ TWOJE WPISY POD ZMIENIONYMI NAZWAMI? Jesteś żałosna a przy okazji naucz się w odpowiedni sposób posługiwać komputerem. Prosty człowiek zawsze zamiast odpowiedzieć na kłopotliwe dla niego pytanie przystępuje do ataku. A może coś napiszesz na mój temat kim ja jestem??

Gość worek kartofli
jak weźmie ze sobą kanapki to może być polecany nawet przez kościelnego

Gość FacetGdańsk
A co jest w tym złego że ksiądz poleci na ślub fotografa? Ludzie ale wy jesteście ograniczeni umysłowo i pomyśleć że piszą to niby katolicy. Mormon ale z ciebie jest debil o ile wiesz co to słowo znaczy.

Gość worek kartofli
pewnie że mormon ,ważne ze taki kamerzysta kanapki ze sobą weźmie