Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madzik 19884

niedoczynność i eksperesowe tycie

Polecane posty

Gość Madzik 19884

W kwietniu lekarz rodzinny wysłał mnie na badanie tsh i usg tarczycy. Wyszło, że mam niedoczynność i hashimoto. Nie przepisał mi żadnych leków tylko wysłał do endokrynologa. Zapisana jestem na 29 sierpnia. W ciągu 1,5 roku przytyłam 25 kg !!! Nie obżerając się ! jestem załamana... Na dodatek ciągle bez leków. Od 2,5 mies próbuję schudnąć. Jem 5 posiłków dziennie, nic po 19. Nie jem smażonego, chleba, słodyczy. Codziennie spacery i jazda na rowerku stacjonarnym. Nic nie schudłam !! Nawet 10 dag. Wczoraj pozwoliłam sobie zjeść 2 porcje sorbeta na wafelku i kawałek sernika. Do tego po raz pierwszy od dawna normalny obiad - ziemniaki, surówka i 1 kotlet mielony. A dzis wchodzę na wagę i 2 kg wiecej ryczeć mi się chce .. Czy jest nadzieja, że jak dostanę leki od endo to zacznie mi wreszcie waga spadać ??????? jest tu ktoś w takiej sytuacji jak ja ????

Współczuję Ci, może po lekach będzie lepiej. A możesz napisać, jakie są objawy niedoczynności tarczycy?

Lekarz popełnił błąd - nawet jako lekarz pierwszego kontaktu ma prawo przepisać Ci hormon tarczycy, bo niestety dopóki nie zaczniesz go brać będziesz tyć "od powietrza". Nie wiem jak jest z Hashimoto - czy leczy się tą chorobę jakoś inaczej niż zwykłą niedoczynność. Dla pocieszenia: po ustaleniu dawki leków zaczniesz chudnąć - teraz po prostu Twój metabolizm jest tak wolny, że odkłada Ci się WSZYSTKO. Nie spodziewaj się od razu jakichś drastycznych zmian - nadal trzeba będzie dbać o dietę i wysiłek fizyczny, ale zaczną one przynosić efekty. Głowa do góry i powodzenia. Jeśli masz trochę kasy, idź prywatnie do endokrynologa. Po co czekać aż tak długo?

Gość ja biore leki
a i tak musze sie nameczyc zeby COKOLWIEK schudnac. Naprawde, tragedia. Jak zrobie sobie tydzien normalnego jedzenia, bez obzerania- 4-5 kg do przodu, a potem miesiac zeby zlecialo 2-3 kg. Idz prywatnie do learza, bo tabletki zaczynaja dzialac po 2 miesiacach stosowania, a i tak na wage to nie ma praktycznie zadnego wplywu

Gość Madzik 19884
Moje objawy przy niedoczynności: - wypadanie włosów,okropne łamanie i rozdwajanie paznokci, sucha skóra - stany depresyjne - senność, ospałość, osłabienie - zmiany humorów : od radości do płaczu - gwałtowne przybieranie na wadze - obrzęki twarzy i stóp - zaparcia Wyniki krwi w normie, anemii nie mam. Ale badziew - ten mój lekarz stwierdził, ze on nie weźmie odpowiedzialności za zły dobór leków, dawki itd. Mówi, że jakby to była sama niedoczynność to co innego. Ale że mam hashimoto i guzka to on nie będzie ryzykować . No i to własnie na prywatną wizytę tyle muszę czekać :O

Gość ererwer
słyszałam kiedys ze sa diety na niedoczynnosc tarczycy, w którymś numerze gazety "seuper linia" chyba z 2001, był artykul, co jesc a czego unikac przy niedoczynnosci, pamiętam np. że bardzo wskazane były nasiona dyni, słonecznika, makrela i ogólnie tłuste ryby, sporo rzeczy było zakazanych np. kapusta, kukurydza, brokuły... Moze by warto kupic Kelp- jest tani i uzupelnia niedoboru jodu w organizmie

Gość ererwer
Moj ateściowa miała b. dużą niedoczynnosc, wynik badania wyszedł straszny, i ona była całkiem szczupła. Tzn, jak na wiek, bo była po 50. Miała zazółconą skóre- przy tym ograznim magazynuje karoten, i wiecznie jej sbyło zimno, skóra sucha, brak energii... Miała b. słaby apetyt i chyba dlatego nie tyła tak, jadła na sniadanie jogurt i była nim objedzona, potem z pół obiadu, na kolację skibka chleba

Gość anek...
Do endo idź jak najszybciej po hormony. Idź prywatnie, bo póki ich nie dostaniesz będziesz tyć od liścia sałaty. Tutaj znajdziesz więcej o terczycy http://tarczyca.net.pl/2011/01/15/choroba-hashimoto-co-trzeba-o-niej-wiedziec/. Co do chudnięcia hmmm... będę brutalna - samo branie leków nie spowoduje, że schudniesz. Pewne jest, że zatrzyma tycie. Ja przytyłam 20 kg w rok. Odkąd biorę hormony nie tyje, a biorę już 2 lata. Ale nie schudłam ani grama, choć jem zdrowo i nie przeginam z cukrami i tłuszczami. Próbowałam Ducana - zbyt duże zaparcia po tym, nie dałam rady, bo mam je same z siebie , ale może u Ciebie będzie inaczej. Poza tym pracę mam taką, że o regularnych posiłkach mogę zapomnieć. Moja bratowa ma Hashimoto - 5x w tygodniu na fitnes albo siłownia, do tego dieta 1000cal - wyglądała cudnie. Teraz jest w ciąży i zaczyna tyć...

Gość anek...
ererwer przy Hashimoto nie przepisuja jodu...

Gość też zapytam
Ja mam niedoczynność i nie biorę jeszcze leków (wizytę u endo mam dopiero za 3 tyg). Parę ostatnich miesięcy próbowałam się odchudzać - męczące, długie ćwiczenia, głodowe porcje jedzenia i nie schudłam ani kg.

Gość Harish
Heh co ja mogę poradzić jeetsm ofiarą mass medif3w. Wszyscy hakerzy są źli, świńska grypa zabije nas wszystkich, a Polański jest ofiarą