Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Moje wartosci a ich..

Nienawidzę pożyczać cos od kogoś i odwrotnie

Polecane posty

Gość Moje wartosci a ich..

Moi rodzice wszczepili we mnie od małego aby nie pożyczać nic od kogoś, ani nie brać. Pamiętam sytuacje kiedy w zerówce pozyczylam od koleżanki pierścionki- mama prosiła mnie abym oddala bo ow koleżanka może żałować i tęsknic za nimi.. Otoz zostało mi tak do dzisiaj ze nie lubie nic pozyczac od nikogo. Jeśli czegos nie mam staram się funkcjonować bez tego albo po prostu to kupic. Niedawno przeprowadziłam się na wioske gdzie poznałam milych i uroczych sasiadow. I tu zaczyna się mój problem co zobaczą chcą pozyczyc a mnie zaczyna to irytować. Rozumiem, czasami wypada ze trzeba sobie pomagać jak np. lek dla dziecka w srodku nocy, ale bez przesady. Nie potrafie im odmowic, bo patrza na mnie jak na chytrusa, ale moje wartości sa troszeczkę inne. Tym bardziej ze stać ich na zakup czegos, ale wola to przepic albo przepalić papierochami. Nie wnikam to, nie moja sprawa, ale jak ich uswiadomic ze wkurza mnie to nieustannie pożyczanie czegos co zobaczą. Niedlugo będę musiala się kryc ze wszystkim co kupie bo nie nadza spokoju. A chcą pozyczac dosłownie wszystko.. np. żelazko, toster .. zabawki dla dziecka. Czasami chodze tam na kawe i mojemu dziecku spodoba się jakas zabawka, to zaraz i mi chcą pozyczac (po czym będą wolac za to sto innych rzeczy), ale ja ucze tak samo swoje dziecko jak mnie uczono- ze nie można mieć wszystkiego co się zobaczy. Jak im grzecznie uswiadomic ze niepodoba mi się ich podejście do czegos. A tym bardziej ze jak pozycza to trzymają niewiadomo jak długo, przy czym pytaja się czy oddac, oddac już?? Zamiast po prostu to oddac..

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować