Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Drogieeeeeeeee Mamyyy

Myślę, że wśród mam znajdę odpowiedź na pytanie

Polecane posty

Czy zauważyłyście, że na farbach do włosów Palette nie ma podanej daty ważności? Do kiedy mogę użyć tego produktu? Na niektórych kosmetykach jest napisane np:" Ważne 3 miesiące od daty otwarcia". Rozumiem, że farbę muszę zużyć natychmiast ale chyba jest jakiś termin, w czasie którego należałoby ją zużyć bez obawy o zatrucie, uczulenia i problemy skórne. Powinna być chociaż podana data produkcji.

Gość A może....
Pewnie jest na opakowaniu zbiorczym jak np. w tuszach do rzęs.

Dzięki za zainteresowanie tematem, ale tak sobie myślę, że jak idziemy do sklepu i wybieramy towar czy bierzemy taką farbę z półki nie mamy dostępu do takiego opakowania zbiorczego.

Jeżeli farba była otwarta a teraz jest szczelnie zamknięta przez jakiś czas nie powinno się nic stac. W salonie fryzjerskim też masz farby które są nadpoczęte,zamknięte i czekają na innego klienta. Ja używam farby koleston i też nie zawsze zużyje całą tubkę. Przy kolejnym farbowaniu (około jeden miesiąc od poprzedniego farbowania) nie zauważam żadnych zmian jeżeli chodzi o kolor czy problemy skórne

na kartonie jest wytłoczona data! właśnie sprawdziłam, kartonik jest opakowaniem zbiorczym :P ale co więcej na kremie koloryzujacym też jest wytłoczona data, tak jak na maściach na samym złączu

Gość ja też sprawdziłam
i nie ma daty tylko jest numer więc nie wiem jak to traktować , numer który nie jest datą

Gość ja nie zaryzykowałabym
użycia tej samej farby po miesiącu przecież pod wpływem światła farba się utlenia

Gość Lena 2910
Produkty kosmetyczne i chemiczne, które na opakowaniu nie mają napisanej daty ważności- są ważne 3 lata od daty produkcji (producent nie ma obowiązku podawać tej daty na opakowaniu na podstawie jakiejś dyrektywy unijnej), natomiast data produkcji jest zazwyczaj zaszyfrowana (ciężko powiedzieć dlaczego).

tobie chodzi o to, do kiedy od otwarcia czy do kiedy ogólnie? jeśli od otwarcia to natychmiast, jeśli ogólnie, to pewnie do końca świata, albo i dłużej :)

Wyciskam z tubki tyle ile trzeba,resztę zakręcam. Nie pod wpływem światła tylko tlenu. Co innego jeżeli mamy rozrobioną farbę z emulsją utleniającą i przelejemy ją do jakiegoś naczynia wtedy się zrypięęę

Chodzi mi o to, do kiedy ogólnie. Właśnie nie rozumiem, co oznacza ten szyfr na opakowaniu a o tych 3 latach to chyba mówi ustawa o kosmetykach ale skąd mam wiedzieć kiedy mijaja 3 lata jak nie ma na opakowaniu daty produkcji

Następnym razem przy zakupie farby zapytaj się na miejscu że chciałabyś wiedzieć do kiedy jest ważna. Zwykle produkty chemiuczne są ważne 3 lata,po otwarciu 12 miesięcy tylko zależy ile w sklepie lezała albo na magazynie...

Dokładnie tak:)