Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniela1984

Jak nauczyć dziecko siadać na nocnik - doświadczone mamy, pomóżcie!

Polecane posty

Gość Aniela1984

Hej dziewczyny, jak nauczyłyście swoje dzieciaczki chodzić na nocnik? Moja córeczka ma dwa i pół roku, i ciągle sadzi w pieluchy. Jak lata po mieszkaniu z gołą pupą, to chodzi na nocnik, ale jeśli ma pieluszkę albo chociaż majtki na sobie, to i siusiu i grubsza sprawa lądują w bieliźnie. Jakie wy miałyście z tym doświadczenia? Proszę o rady.

Możesz wziąść ją ze sobą i pokazać jak ty korzystasz z ubikacji może jej sie to spodoba i sama będzie chciała cie naśladować ale chodzenie na golasa albo w majteczkach też jest dobrym pomysłem ja jak moja córcia sie posikała to nie zmieniałam od razu majteczek a jej to przeszkadzało i wtedy tłumaczyłam że jak sie wysika do nocniczka to nie bedzie miała mokro ale taka nauka trwa jakieś 2-3 tyg wiec cierpliwości i powodzenia

Gość mamama27
2,5 roku??? wow to jest duże kumate dziecko które z wygody sika w pieluchy - autorko sporo przegapiłaś moment nauczenia choćby tego żeby dziecko siadało na nocnik czy nakładkę - mój ma 1,5 roku i jeszcze nie potrafi zawołać że chce ale siada i wie że sika i panuje nad tym

Gość Aniela1984
Chodzenie razem do toalety mamy już przerobione: czasem jak widzi, że idę, to woła "siusiu" i idzie ze mną, ale to sporadyczne przypadki. Zostawiać dziecko w zasikanych majtkach się boję, bo nie chcę, żeby się to skończyło zapaleniem pęcherza. Tłumaczenie, że siusianie w majty jest niefajne już było, ale efektów nie ma. A cała sprawa trwa już jakieś trzy miesiące i powoli zaczynam się zastanawiać co robię nie tak.

Gość Aniela1984
No nie wiem czy można mówić o przegapieniu, bo sadzanie na nocnik zaczęliśmy już jakiś rok temu i mała nawet rozumiała o co chodzi, i coś tam zawsze wyciskała. Rzecz w tym, że nie udało się jej nadal przekonać, żeby sygnalizowała sprawę i szła z nią na nocnik. Ze trzy miesiące temu zaczęliśmy już w akcie desperacji ubierać ją w majty bez pieluchy, żeby ją zniechęcić do załatwiania się poza nocnikiem, ale to nadal nic nie daje. Faktycznie wali w gacie bo tak jej wygodnie, tylko co z tym teraz zrobić?

Gość kazde dziecko jest inne
ja mysle ze pampersow wcale juz nie zakladac,bo dziecko jak raz ma raz nie to robi sie problem bo ma sprzeczne sygnaly

Gość kazde dziecko jest inne
no i troche niech pochodzi w mokrych majtkach,zapalenia pecherza nie bedzie z tego,musi poczuc dyskomfort

Gość Aniela1984
W sumie nie mam doświadczenia, bo to pierwsze dziecko, ale tego zapalenia pęcherza trochę się obawiam. Mieszkamy w chłodniejszym klimacie i u nas teraz jest 12-15 stopni w dzień. W takich upałach jak teraz w Polsce to pewnie łatwiej byłoby mi podjąć taką decyzję. Sądzisz, że to mimo wszystko bezpieczne?