Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasienienka

Rak krtani POMÓŻCIE :(

Polecane posty

Gość kasienienka

Witam. Mój tata dzisiaj dostał wyniki badań z biopsji i okazało się że ma raka kratni (carcinoma laryngis). Jest też po zabiegu tracheotomi. Czy ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć? wklejam co ma na wynikach. Jestem załamana nie wiem co robić. Tata ma dopiero 56 lat. Najgorsze że on całe życie palił i lubił się napić :( Wyniki badań : Po stronie prawej krtani widoczne jest zgrubienie tkanek miękkich obejmujące okolicę prawej chrząstki nalewkowatej, fałd głosowy i część podgłośniową w poziomie chrząstki pierścieniowatej. Powoduja zwężenie jamy dolnej części krtani. Nie można jednoznacznie wykluczyć przechodzenia procesu przez spoidło przednie na stronę lewą Nieprawidłowe tkanki mają gęstość zbliżoną do struktur otaczających w gr. 50 j.H, pokontrastowo ulegają wzmocnieniu do 73 j.H. Górna część chrząstki pierścieniowatej po stronie prawej w okolicy zmian wykazuje ubytek sklerotycznej warstwy korowej , co najprawdopodobniej odp niszczeniu chrząstki Nie uwidoczniono osteolizy pozostałych chrząstek krtaniowych. Prawa chrząstka tarczowata w górnej części wykazuje zgrubienie przekroju do ok. 1cm, raczej niezwiązane z opisaną wyżej patologia. Zwraca uwagę dysproporcja uwapnienia chrząstek nalewkowatych - chrząstka nalewkowata po stronie zmian jest sklerotyczna. Nie stwierdza się bezpośredniego nacieku na tkanki przykrtaniowe. Wezły chłonne po stronie prawej w okolicy zazuchowej wielkości do 1,3 cm. Po stronie lewej niepowiększone. Wniski : objawy nacieku prawej czesci krtani w piętrze dolnym z cechami niszczenia chrząstki pierścieniowatej - możliwy charakter npl zmian.

Gość to naturalne,ze przezywacie
napewno ktoś odpisze,nie denerwuj się tak. ludzie o tej porze pracują z reguły,poczekaj troszkę.

Ja ze swojej strony mogę napisać tylko tyle, że chemia to zabójstwo dla organizmu, lepiej leczyć się naturlanymi sposbami, dieta przede wszystkim.

Po prostu jestem zdenerwowana, nie wiem co myśleć. A czy ktoś wie co te wyniki mogą dokładniej znaczyć? jak bardzo jest to poważne?

Gość Lukii938
Lekarze sa ponaglani by byli bardziej ostrożni w proponowaniu pacjentom chemioterapii gdyż może ona często robić większa szkody niż dobra. Badania NCEPOD (Wielka Brytania) wykazały ze na dziesięciu pacjentów, który otrzymywali chemioterapie więcej niż czterech doznawało potencjalnie śmiertelne skutki od tych leków oraz leczenie to było nieodpowiednie w prawie jednej piątej przypadków. W Wielkiej Brytanii rocznie około 300,000 pacjentów otrzymuje chemioterapie, 60 procent więcej w porównaniu z rokiem 2004. Badanie wykazało ze spośród ponad 600 pacjentów, którzy umarli na raka w przeciągu 30 dni od otrzymania chemioterapii, chemioterapia prawdopodobnie spowodowała albo przyspieszyła śmierć w 27 % przypadków. 43 procent pacjentów w badaniu doznawało znaczącego zatrucia związanego z chemioterapia. Rządowy dyrektor narodowego raka, Profesor Mike Richards, był bardzo zaniepokojony tym raportem. http://www.thetimes.co.uk/tto/news/

Gość iore
przykro mi

Narazie nie wiadomo jak będzie leczenie wyglądało. Tata ma skierowanie do kliniki laryngologicznej z dopiskiem PILNE. Nigdy w życiu się tak nie bałam

Gość raw to moja duma
Nie ma skutecznych metod przeciw rakowi?? Jest baaardzo dużo różnych metod leczenia, skutecznych i szybkich np. witamina B17.

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
FELIX wez te swoje rady sobie wsadzw dupe,pomysl ze nimi kogos zabijesz

Gość XXI wiek a tutaj taki tłuk
No felixx tutaj same barany więc nikgo nie przekonasz, że chemioterpaia to śmierć na zycznie chorego. Niech tłuki idą na chemie i niech gina jak tam sobie chca.

narazie jeszcze nic nie wiadomo jak beda chceli leczyc, jutro jedziemy do Katowic albo Sosnowca zeby go przyjeli na leczenie, ma skierowanie z dopiskiem PILNE :( zobaczymy co bedzie dalej

Gość porakowa
Kasieńko Dużo więcej dowiesz się przenosząc swoje wpisy na forum onkologiczne np.dum spiro spero.Tam możesz wklejać wyniki badań i konsultować z lekarzami i pacjentami. Powodzenia w leczeniu!

Porakowa właśnie nie mogłam znaleźć żadnego takie forum. A jak były to ostatnie odp były bardzo dawno :(

Gość ciekawajustyna
mój wujek zmarł na raka krtani i miał 36 lat

porakowa - właśnie weszłam na to forum, jakoś wcześniej na nie nie trafiłam, dzieki za pomoc