Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna mamuska

jakich używacie proszków do prania ubrań noworodków? ...podrażniona skóra

Polecane posty

wydaje mi się, że synek ma podrażnioną skórę od proszku. ma na klatce piersiowej zaczerwienienia z drobnymi krosteczkami. na nóżkach i rączkach mu zeszło, ma też trochę na twarzy,szyi. w szpitalu neonatolog stwierdziła, że to "alergia noworodka" i "samo zejdzie", w domu położna środowiskowa powiedziała, że może to być od proszku i żebym używała dla dzieci np. jelpa. obecnie rzeczy małego są prane w vizirze, płukane w lenorze sensitive, a w pralce włączam program "baby care - płukanie antyalergiczne"...myślicie, żeby zmienić proszek? usłyszałam opinię, żeby nie przyzwyczajać skóry dziecka do takich wynalazków, bo potem o byle co będzie reagowało podrażnieniem.

ja przez rok uzywalam loveli. po roku zaczelam uzywac persila sensitive. skoro dziecko ma podrazniona skore to bez zastanowienia powinnas zmienic proszek. jak widac u mnie - mojej corki rzeczy byly prane w tych "wynalazkach" i jej nie zaszkodzily.

ja prałam długo w jelpie, niedawno zaczęłam w normalnym w sumie nie widać, zeby młody do czegoś sie przyzwyczaił

Gość elag
moim zdnaiem jelp jest najlepszy

czyli jak kilka miesięcy się pierze w takim proszku, a potem przechodzi na zwykły np. vizir/persil sensitive to nie ma żadnych rewolucji na skórze? nie żal mi kasy, nie o to chodzi, po prostu nie chcę, żeby potem dziecko o byle co miało wysypki

eee tam, a skąd to przekonanie? u nas nic podobnego miejsca nie miało

dzięki, tak tylko słyszałam:) czyli kupuję dziś jelpa, mały ma 10dni...a ten proszek jest do kolorów i białego osobno? czy stosuje się dodatkowo jakieś płyny do płukania tej marki?

jest i do kolorów i do białego, ja miałam tylko proszek bez płynów, później tak za rok używałam lenora do płukania

Gość No to może...
Jelp jest do kolorów i do białego. Nie używaj przy noworodku płynu do płukania. Jeśli ubranka wydają Ci się zbyt twarde to je wyprasuj. Pierz dalej na tym programie dla dzieci. Jak skończy 4 tygodnie spróbuj raz jeszcze z Vizirem, ale bez płynu. Jak pojawi się uczulenie to wypróbuj inny "dorosły" proszek. Może też to być uczulenie na lenor.

ale to niby jest ten lenor sensitive hypoalergiczny:o i bądź tu mądry:)

a co do jelpa to poszperałam na allegro i widziałam soft 2w1, w którym już jest zmiękczacz i jest on do białego i delikatnych kolorów pastelowych

Gość No to może...
Ja nie jestem noworodkiem a po tym białym lenorze mnie zsypuje na całym ciele.

no to może... - dzięki za odp, czyli może to od lenora:o a jak wygląda Twoja skóra po kontakcie z tym płynem? u małego to są takie czerwone placki z drobniutką wysypką, gdzieniegdzie ma też takie białe krostki, naokoło też zaczerwienione. co w takim razie polecasz do prania i płukania jak skończę prać jego rzeczy w jelpie?

Gość Prawie juz tush tush
mam zamiar uzywac fairy bio

Gość No to może...
Autorko ja mam typową pokrzywkę, ale ja na wiele rzeczy jestem uczulona. Synek przeciwnie, nic go nie uczula. Piorę nasze rzeczy i jego w Dreft sensitive.

Gość KASSSSS
u mojej malej po loveli wyskoczylo uczulenie :( lekarz odoradzic platki mydlane i sie sprawdzily tylko z tego trzeba dokladnie wyplukac ;))

Gość zonaKraka
Czy mój się przyzwyczaił do delikatnego proszku- hm, może być i tak, ale takiego "hartowania" sobie nie wyobrażam. Synek od urodzenia miał delikatną skórę- przekonałam się o tym bo próbowałam prać w normalnym proszku, nie prasować. Wysypka nasilała się od każdego kontaktu z naszym ubraniem, nawet jak trzymał za mój stanik kiedy karmiłam to miał wysypane paluszki. To samo po leżeniu w naszej pościeli, po pobycie u babci... spasowałam. Męczył się, skórę miał przez wysypkę ciągle coraz bardziej podrażnioną, do tego stopnia że kiedyś mu krew leciała od tettrowych pieluch podłożonych pod główkę. Prałam w płynie z Auchan, teraz z Rossmana, oba ich "firmowe", pierwszy typowo dla dzieci, drugi- po prostu hipoalergiczny, płyn do płukania tylko zwykły "sensitive". Podwójne płukanie, prasowanie. Dodam że mały reaguje źle tylko na proszek do prania, bo nie ma wysypki od zabawy w błocie, na trawie, kurzu... właśnie miał 3 doby w warunkach polowych i skóra ładna- bo spał na swoim, prasowanym kocyku, w odpowiednio wypranych ciuszkach. Nie chronię go przed bakteriami, brudem i po prostu normalnym światem, tylko przed chemią z proszku, więc nic strasznego.