Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malinówka376

zgubione dokumenty w UK a powrót do Polski

Polecane posty

Witam, kilka dni temu zorientowałam się że nie mam swoich dokumentów, dowodu osobistego i prawo jazdy. Mieszkam w Wielkiej Brytanii. Paszport mam, ale jest on na panienskie nazwisko, czyli niewazny. Czy da sie poleciec do Polski na niewaznym paszporcie z powodu nazwiska? Gdzies czytalam na forach, ze mozliwy jest lot liniami wizzair na niewaznym dokumencie, ale tu wyczytalam ze niewazny z pwoodu daty a nie nazwiska. Do konsulatu nie mogę się dodzwonić, wiecznie zajęte, napisałam maila, i czekam na odpowiedz co mam zrobic. Nie mam dokumentu potwierdzajacego tozsamosc, czy wystarczy stary paszport na panienskie naziwsko i akt malzenstwa?

Gość sknjfehrnfjuhn
Niby można lecieć do swojego kraju na niewaznym paszporcie, ale w praktyce możesz napotkać problemy.

a coś więcej? zalezy mi na powrocie do Polski maxymalnie do grudnia, tymczasem oczekiwanie na wizyte w konsulacie nawet do 12tyg. ale dopoki mi nie odpowiedza co mam zrobic to jak tu sie umowic na wizyte?

Gość sknjfehrnfjuhn
Nie mozesz zadzwonić do konsulatu ?

Gość raczej cię nie puszczą
Jak się skończy data ważności to niby można lecieć na takim paszporcie ale tylko do swojego kraju, pisze o tym w kazdym paszporcie, a rzeczywistosci robią problemy, po za tym każade linie lotnicze też mają swoje sasady, a do tego wszytsko też zalezy od czlowieka, bo możesz trafić na kogoś ludzkiego a możesz też trafić na jakiegoś gnoja i cie nie pusci. Najlepiej mieć wszystkie dokumnety wporządku.

Gość sknjfehrnfjuhn
Wiem że ciężko się tam dodzownić ale wiem że jest to możliwe, próboj w kazdej wolnej chwili, może się uda. Tak jak ktoś napisał wyżej, najlepiej mieć wszystkie domumenty kompletne, bo możesz mieć problem.

paszport bodajze jest wazny jesli chodzi o date waznosci, ale jest na panienskie nazwisko czyli nieaktualne nazwisko więc?

Gość skąd będą wiedzili
że nazwisko jest nieaktualne?

Gość sknjfehrnfjuhn
Wiem doczytałam, piszę tylko jak jest w przypadku kiedy skończy się wazność paszportu. A masz jakiś inny dokument potwierdzający zmioane naziwka, akt ślubu ?

Gość sknjfehrnfjuhn
bo pewnie bilet kupiony na obecne nazwisko

Gość sknjfehrnfjuhn
aaa pisze :D hehe no właśnie może starczyć a mogą sie przyczepić.

Gość kalafior 78
Nie puszczą Cię, dokumenty musisz mieć wporzo.

biletu jeszcze nie mam. dzwonię i dzwonię do konsulatu i cisza, napisałam maila, ale pozostaje mi dalej czekanie. Akt ślubu to nie problem, zawsze ktoś z rodziny może mi dosłać pocztą. A czy przy kontroli dokumentów nie zobaczą że paszport jest nieaktualny ze wzgledu na nazwisko?

Gość aj tam aj tam nie gadajcie
jak pokazujesz tylko paszport to skad beda wiedzieli, ze masz inne nazwisko?? bilet wykup na stare i tyle a co do konsulatu w UK to na wizyty paszportowe trzeba sie umawiac internetowo

najlepiej jestem za tym, by w koncu odebrali moj telefon w konsulacie i powiedzieli co mam zrobic. za pewne nie mi jednej giną dokumenty, tylko ze ja nie zglosilam tego na policję, kradziez raczej wykluczam, ale przeszukalam wszystkie miejsca gdzie moga byc i po prostu portfel wyparowal. I nie wiem co w tej sytuacji zrobic, skoro przy wrobieniu paszportu potrzebuja jakis dokument potwierdzajacy tozsamosc ktorego ja przeciez nie mam. No chyba ze własnie wspominany wczesniej paszport na panienskie nazwisko +akt slubu?

aj tam aj tam- wiem ze na wizyty trzeba sie umawiac przez e konsulat, ale najpierw chcialam zapytac co zrobic jesli oba dokumenty prawo jazdy i dowod osobisty mi zaginely a paszport mam na stare panieniskie nazwisko pytanie czy rezerwacja biletu na stare nazwisko przejdzie? po cos maja tę kontrolę dokumentów na lotnisku przeciez

a nie mozesz zglosic na policje zaginiecia dokumentow?? bedziesz miala podkladke do konsulatu

DODATKOWO 1. W przypadku osób, które chcą zmienić paszport z uwagi na zmianę imienia lub/i nazwiska, która to zmiana nastąpiła: w wyniku małżeństwa - konieczne jest okazanie polskiego aktu małżeństwa w oryginale, także jeśli małżeństwo było zawarte za granicą w wyniku decyzji administracyjnej - konieczne jest okazanie polskiej decyzji administracyjnej o zmianie imienia lub/i nazwiska w oryginale 2. W przypadku utraty paszportu lub dowodu osobistego, należy przedstawić: wypełnione zgłoszenie o utracie paszportu i/lub (formularz dostępny w urzędzie) wypełnione zaświadczenie o utracie dowodu osobistego (formularz dostępny w urzędzie 3. W przypaku posiadania nieważnego paszportu i/lub dowodu a także w sytuacji utraty tych dokumentów, osoba składająca wniosek powinna mieć ze sobą inny ważny dokument ze zdjęciem umożliwiający jej identyfikację, np. prawo jazdy, dokument rejestracyjny WRS z Home Office, rezydenturę, legitymację studencką.

Gość sknjfehrnfjuhn
Kurde to jak nie masz biletu to kupuj na stare nazwisko, przcież oni się nie dopatrzą tego że wyszłaś za mąż.

moglabys wystapic o wymiane paszportu ze wzgledu na zawracie malzenstwa i zmiane nazwiska i rownoczesnie wypelnic formularz o zgubieniu dowodu osobistego... masz stary paszport to juz plus do tego akt malzenstwa i powinno byc OK moim zdaniem

Gość flaczek 09
Ja wyszłam za mąż 4 lata temu a latam do dzisiaj na starym nazwisku, czekam aż mi się waznośc paszportu skończy, a dowodu nie mam wcale bo mieszkam na granicą i nie potrzebuje.

aj tam aj tam- tyle co zacytowane zostalo przez Ciebie to wyczytalam juz na stronie konsulatu. Nie mam zadnych dokumentow innych potwierdzajacych tozsamosc. Wg przepisow powinnam wymienic paszport w terminie 30 dni bodajze od zawarcia zwiazku tymczasem slub wzielam 1,5 roku temu. Ponad to do Polski bede leciala z mezem i dzieckiem, i wg aktualnych dokumentow mamy jedno nazwisko. A jakbym zarezerowala bilet na panienskie czyli na poszport to nie beda sie czepiali?