Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna mama

Jak dlugo podawalyscie mleko mm waszym dzieciom?

Polecane posty

Gość mamulinka
Moim dzieciom nie podawałam mleka mm.I żyją, mają lat 7 i 4. Chodzą do szkoły i przedszkola i nie chorują. Karmiłam piersią oboje ok. 1 rok a po 5 miesiącu życia rozszerzałam dietę o jabłko, zupy itd. Uważam podawanie mleka mm za zbędne w przypadku, gdy matka karmi piersią do 5-6 miesiąca.Spokojnie można rozszerzać dietę karmiąc piersią; potem odstawić od piersi i przejść na normalne jedzenie. Firmy produkujące mm robią nam matkom niezłą wodę z mózgu tworząc sztuczną potrzebę podawania mm dzieciom i wmawiając nam,że to niezbędne do prawidłowego rozwoju naszych dzieci. Mamy kochane, nie dajmy się. Nasze dzieci nie potrzebują mm, to sama chemia i cukier.

Moja córa ma 2 latka i dostaje już tylko kakao rano i to na zwykłym mleku, nie modyfikowanym.

Mniej więcej do 1,5 roku, potem córa się zbuntowała i nie chciała już słyszeć o mleku.

Gość mimiii88
heh a na opakowaniach jest do 3 roku zycia ;)

Mój do roku był na piersi, kolejny rok na mm a jak skończył 2 lata przeszliśmy na zwykłe mleko.. Je zupy mleczne na zwykłym mleku 2%, do popicia posiłku czasami dostaje kefir lub maślankę no i jogurty : naturalny z owocami lub grecki z orzechami.

Gość Co to jest mm?
Czy to karmienie piersią?

Gość Amelka2407
Moja ma 2 lata za tydzien. daje jej mm raz na jakis czas kasza manna na m.krowim i nalesniki.moja corka lubi mm i poki co zamierzam jej dawac nawet do 3 lat. Ktos tu napisal ze mm to sama chemia. a kto ci to powiedzial? Wiec faszerujemy dzieci chemia odkad sie urodzily? ja karmilam moja corke piersia 11 miesiecy

Gość hhhhhhrabina
Podawalam prawie do 2 lat, po czym dziecko calkiem mm odrzucilo (po roczku pilo raz, gora 2 razy dziennie)-ale jadlo serki homogenizowane, jogurty, potem zasmakowaly mu mleka smakowe-truskawkowe, bananowe a teraz pije normalne, czyste z kartonu.

Gość bojarowaa
dziewczyny co ja mam zrobic, tesciowa wysmiewa mnie ze daje dziecku (1,5 roku) mleko modyfikowane (my dajemy enfamil 3), caly czas truje dupe mojemu mezowi mowiac, ze tyle pieniedzy tracimy na mm, a dzieci jej corki pily mleko krowie z kartonu odkad skonczyly rok i zyja!!! juz nie mam sily, przez n ia sie tylko klocimy, mowie mu ze mala jest za mloda na krowie, ze nerki, watroba nie przerobi tego tluszczu... a tesciowa tylko o tej kasie

Masz zrobić po swojemu. Przytaknij teściowej a zrób jak uważasz, jej i tak nie przekonasz.

bojarowaa - przecież to Wy kupujecie dziecku mleko, a nie teściowa. Rób jak Ty uważasz, nie słuchaj "rad".

Ja podaje Zosi raz dziennie modyfikowane- przed spaniem. (ma 17 mies). A tak na śniadanie do kaszki, grysiku czy płatków to daje zwykle sklepowe mleko.

Gość bojarowaa
wiecie, i tak bede dawac mm, przynajmniej do ukonczenia 2 roku zycia, ale ta baba buntuje mojego meza, i on zaczyna sie zastanawiac czy to mm to koniecznosc, przeciez jak mowi "jego siostra dawala krowie, a my dostawalismy niebieskie mleko w proszku i zyjemy"

Ja podaję mleko modyfikowane synkowi, ma prawie 1,5 roku. Jedna porcja na dobę, rano, jeśli robię coś do jedzenia z użyciem mleka np. naleśniki, to dodaję zwykłe, kartonowe, odkad skończył rok. Mam zamiar podawać )o ile się nie zbuntuje z piciem mleka) przynajmniej do 2,5 roku. Dla mnie to nie jest duży wydatek, bo jedna porcja dziennie - to tak naprawdę idzie jedna puszka na miesiąc. Zwykłego mleka na nie piję więc musialabym kupowac specjalnie dla synka, wiele by to finansowo nie zmieniło. A nawet gdyby i tak nie osczędzałabym akurat na tym ..

Gość Małaa 29
Ja córkę piersią karmiłam do 1miesiąca życia a mleko modyfikowane podawałam do 4roku (od 2lat do 4lat raz dziennie). Natomiast drugie dziecko też karmiłam piersia 1miesiąc, potem przeszłam na modyfikowane ale mały miał uczulenie. Zmiana mleka nic nie dawała i lekarka przepisała specjalne na receptę ale było ohydne w smaku wie gdy mały miał 6miesięcy to podałam mu zwykle kartonowe ze sklepu i nic mu nie było. Więc odstawiłam te z apteki i podawałam tylko te kartonowe i do tej pory tak robię. Dziecko je wszystko i żadnego uczulenia nie ma, a ma już prawie 2latka. Na własnym doświadczeniu widzę że wybór mleka nie jest aż tak istotny, bo zarówno córka która piła mm do 4roku życia jak i synek który pił mm do 6miesiąca życia nie chorują i wszystko jest ok. Jeśli odpowiednio żywi się dzieci to mleko nie ma wpływu na odpowiedni dobór witamin i zdrowie dziecka. Pozdrawiam

Moje dziecko ma niecałe 2 latka. Pije mm dwa razy dziennie. Do kiedy będę mu podawać to mleko tego nie wiem, bo mleczko uwielbia i za nic w świecie porcji nie przepuści.

Gość okaoka
moje ma ponad 2,5 roku.pije mm na potege.2,a nawet 3razy dziennie.zwyklego nie lubi,zup mlecznych nie tyka,platki wyjada ,mleko zostawia,kakao nie ruszy,normalnie uzaleznione,ale ma super zeby i zdrowe jest:-)

Gość okaoka
moje ma ponad 2,5 roku.pije mm na potege.2,a nawet 3razy dziennie.zwyklego nie lubi,zup mlecznych nie tyka,platki wyjada ,mleko zostawia,kakao nie ruszy,normalnie uzaleznione,ale ma super zeby i zdrowe jest:-)

O dziekuje za odpowiedzi. Na bilansie dwulatka (UK) pielegnarka kategorycznie kazala nie dawac juz mm bo to sam cukier:-( Moja coreczka pije dwa razy dziennie i wprost je uwielbia, ale chyba zmienie na sklepowe przegotuje z kasza manna i odrobina cukru od jutra pierwsza proba ;-) Spokojnej nocki kobietki!

Moj synek ma 2 lata również pije mm na potęge ;) 2,3 razy dziennie, plus do tego jogurty, zółty ser, zup mlecznych nie lubi, kakao tez sie nie sprawdziło, kasz nigdy nie chcial jesc. Jego dzienne menu wyglada mniej wiecej tak - 8-9 kanapki,lub jajecznica, omlet lub parówka(Berlinki), plus koniecznie ogórek,pomidor - 12-13 zupa jak jest, lub owoce, lub serek niekiedy mleko 15-16 obiad najczesciej kurczak,ryba, sphagetti, pulpety do tego salatka z warzyw lub frytki , bo ziemniaków w innej formie nie chce jesc 18- jogurt, ciastko,wafelek,serek 19-20 mleko mm ok 4-6 rano mleko mm