Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olga__Tomyśl

podróż niemowlaka autem bez fotelika

Polecane posty

Gość Olga__Tomyśl

witajcie nie mogłam nigdzie znaleźć więc może Wy wiecie :) Chodzi mi konkretnie o przepisy/kwestię prawną: otóż mam córkę 8-miesięczną. Muszę z nią jechać do lekarza. Siostra nas zawiezie ale nie mam fotelika, nie mam skąd załatwić. Podróż zajmie około 50 minut - do godziny. Czy zgodnie z prawem mogę jechać z małą na tylnym siedzeniu trzymając ją na kolanach? Jak to prawnie wygląda? Czy fotelik jest obowiązkowy?

Gość autorko zamiast martwic
się o bezpieczeństwo dziecka to ty sie mandatu boisz :o co z ciebie za matka? :O

Gość nie lubie nikogo:)
obowiązkowy bez dwóch zdan - z reszta, ty jako matka powinnaś dbać o bezpieczeństwo dziecka - i nieważne, czy jedziesz 100 km czy 2 km. W razie wypadku, to ze bedzie na twoich kolanach NIC absolutnie NIC NIE POMOŻE !!!!!!!!!!! Dziwne, ale nie ma takiego obowiązku w taksówce no i w autobusach

Gość Olga__Tomyśl
heheh oczywiście wnioski już sobie wyciągnęłyście :D pewnie, że o bezpieczeństwo dziecka się nie martwię. Pytałam o to jak to jest uregulowanie prawnie. Jeśli nie potraficie odpowiadać merytorycznie na pytania to po co w ogóle?

Nie mozesz, nawet z podwórka do garazu nie mozesz wozić dziecka bez fotelika bo w razie wypadku możesz iść nawet do więzienia

Gość Olga__Tomyśl
Ok to włożę córkę do bagażnika, nikt nie zauwazy a 50min to córka przespi

Gość patka12345
fotelik jest obowiązkowy.. nie ma zadnych odstępstw w tej kwestii

Gość hahahejhej
podejście do bezpieczeństwa dziecka iście waśniewskie

Gość ło matkooooooo ale ona
przecież chce zawiec córkę do lekarza a nie na wycieczke

Gość fffeqsedrta
no ale jak dziecko siedzi u matki na kolanach to jest zapiete w pasy, wiec po co od razu teksty, ze w razie wypadku NIC NIE POMOZE to tak jakby twierdzic, ze pasy w ogole sa bezuzyteczne bo i tak nie pomoga w razie wypadku.:O niektore z was sa jakies dziwne :O i ze niby nie mozna przewiezc niemowlaka na kolanach z bramy do garazu no prosze cie :O w pasach nic mu nie bedzie a do wiezienia sie za to nie idzie. mimo wszystko autorko, 50 minut jazdy to stanowczo za dluga droga, kombinuj skads fotelik, na pewno wsrod znajomych twoich lub siostry ktos z fotelikiem sie znajdzie

To akurat jest bez różnicy, nigdzie nie jest powiedziane że jadąc dla przyjemności grozi ci wypadek, a jadąc do lekarza już nie. Myślę autorko że dowiedziałaś sie już tego o co pytałaś, tylko widzę że jakoś nie możesz pogodzić sie z tym, że odpowiedź nie jest taka jakiej oczekiwałaś

Boże jaka idiotka :o przecież w czasie wypadku matka może wypuścić dziecko, albo przycisnąć ja zbyt mocno i zadusić :o zero wyobraźni :o

Gość fffeqsedrta
tak matka w czasie wypadku wypusci dziecko, no i co z tego jak dziecko bedzie przypiete tym samym pasem co matka naprawde nie czaisz roznicy czy tylko udajesz_:D albo zadusi, no prosze cie:D

Gość junn
W mojej okolicy zginęło 2 -miesięczne dziecko w wypadku. Matka je wiozła na rękach.

Teraz to mnie dobiłaś :D to znaczy ze matka swoim ciałem przygniecie dziecko do pasu bezpieczeństwa :o Ty na prawdę nie masz wyobraźni :o

A w jakim wieku jest dziecko? Niedawno był artykuł w "Rzeczpospolitej" na ten temat i okazuje sie,że prawnie należy dziecko przewozić w dostosowanym do tego "urządzeniu", np.w foteliku albo w gondoli. Zaluje ze nie mam tej gazety to bym zacytowala fragment,w kazdym badz razie autorko zadbaj przede wszystkim o bezpieczenstwo malucha.

Gość Agusia2402
Zgadzam się z kokardą! Przecież w razie wypadku kiedy dziecko jest przypięte tym samym pasem co matka (czy ktokolwiek inny) to będzie ściśnięte pasem bezpieczeństwa z przodu i mocno dociśnięte ciężarem matki! Naprawdę trochę wyobraźni ludzie! A jeśli jej nie macie to pooglądajcie filmiki na temat takiej jazdy!

Nie doczytałam,ze dziecko ma 8 miesiecy, wiec na gondole juz za pozno.

Przypomniałam sobie, że moja znajoma pożyczała ze szpitala fotelik do przewiezienia do domu noworodka...może warto zadzwonić i zapytać, nie wiem czy w każdym szpitalu mają i czy pożyczą dla "obcego" dziecka, ale zawsze mozna spróbować.

Autorka z pewnościa znalazła to sama w google bo jak piszesz wszystko sie znajdzie :) ale to nie odpowiada temu co chciałaby usłyszeć więc przyszła na kafe szukać poparcia dla swojego zdania, czyli miała nadzieję usłyszeć że raz moze sobie z dzieckiem tak pojechać bo do lekarza można, wtedy wypadki sie nie zdarzają a inne samochody rozstąpią sie przed nią jak morze przed Mojżeszem :p

Idź do komisu weź jakiś fotelik i jak już skończysz go używać oddaj spowrotem ;) są też wypożyczalnie takiego sprzętu więc poszukaj w swojej okolicy

Gość autorka juz pewnie pojechala
bez fotelika głupia suka :o

Gość w google znajdziesz wszystko
Z Kokardą - chyba masz rację :D Autorko, nie wierzę aby wśród rodziny lub znajomych nie znalazła się osoba chętna wypożyczyć Ci na kilka godzin fotelik. Bezpieczeństwo malucha powinno być priorytetem!

Nie rozumiem jak można nie posiadac fotelika mając 8- miesięczne dziecko??? To jest podstawa dziewczyno. Dziecko to nie misiu nie jest wypchane watą ze w razie wypadku nic mu sie nie stanie.W razie wypadku twoje dziecko wylatuje przez przednią szybę jak pocisk a ty nawet nie zdołasz go utrzymac. Miej na względzie bezpieczenstwo własnego dziecka. http://www.rsa.ie/Documents/Road%20Safety/Safety%20for%20kids/Child%Safety%20in%20cars%20Polish.pdf

Gość zezrzzzzz
zawsze mozna popytac znajomych, zeby pozyczyli ja osobiscie odradzam podroz bez fotelika, juz nie chodzi o prawo, ale o bezpieczentwo dziecka tak na marginesie ktos tu wyzej sie wypowiada, ze fotelik to podstawa w dzisiejszych czasach... otoz jezeli ktos nie posiada - nie uzywa auta- to po kiego licha mu to cos? czlowiek nie przewidzi, jezeli np. ja mieszkam w centrum miasta, gdzie wszystko pod nosem, sklepy, urzedy, park, basen, przychodnia i nie posiada autam, w dodatku mam malutkie mieszkanko- to po co fotelik? sa ludzie, ktorzy uzywaja czesto, ale sa i tacy ktorzy w ogole nie potrzebuja, a na raz kupic to tez nie warto

Gość ddcassa
może autorka jest z sosnowca?

ktoś tu pisał o tym że za przewiezienie z podwórka do garażu dziecka w aucie bez fotelika nie idzie się do więzienia, otóż do więzienia nie ale mandat przysługuje :D wystarczy ktoś życzliwy co doniesie i poświadczy, że widział jak dziecko siedziało w aucie bez fotelika a auto toczyło koła :D sama na własnej skórze się o tym przekonałam

poza tym gdyby pas chronił przed wypadkiem to po co byłyby foteliki dla dzieci? pas by był skuteczny musi odpowiednio przebiegać przez ciało człowieka, w opisanym przypadku to mogłoby zginąć i dziecko i matka