Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie jedna mamuska

nie mam już siły. noworodek glodny co 1-1,5h. nie chce spać, leżeć tylko....

Polecane posty

się ciągle drze. podje 5-10min, usypia i za godz znów płacze. nie można go niczym oszukać, smoczka wypluwa, wygina się, krzyczy strasznie, a jak dostanie pierś to się uspokaja, jednak nie na długo:o. poza tym ciągle mu się sporo ulewa. myślałam, że ten płacz i wyginanie to przez kolki, ale wtedy by nie chciał przecież jeść prawda? ciągle wisi na piersi i na rękach, mało śpi, nie jestem go w stanie położyć w łóżeczku, bo jest mega krzyk. już nie wiem co robić. bolą mnie cycki, ręce, plecy, ciągle ryczę i już się powoli załamuję:( poradźcie coś......

Gość Może być przekaemionyJak
Jak tak mu się ulewa i mieć kolki a ssanie piersi go uspokaja. Sporobuj mu dać troszkę wody do picia.

ale co ja mam zrobić jak on tak strasznie krzyczy?:( nie powinnam mu dawać tak często jeść?

Gość ojtam ojtam
daj butle z mlekiem - pewnie sie nie najada i jest głodny a ty usilnie go karmisz piersią

Mój młody jak miał kolki to spokojnie jadł z 5 min a potem straszny płacz.podajesz jakieś kropli, masujesz brzuszek?

Gość ka-milka
mam tak samo :) mała skończy w piątek 4 tyg. Wisi na piersi cały czas, nawet nie moge powiedzieć że karmię ją co godzinę bo czasem jest to po 10 minutach od jej odłożenia do łóżeczka. W ciągu dnia śpi może ze 2 x tak po 1-2 godzin. Jak nie śpi i nie jest na rękach to wrzeszczy. Kolki to nie są bo uspokaja się przy piersi albo na rękach. Spacery to też masakra - wyje w wózku jakby ją kroili... na szczęście w nocy jest nieco lepej bo je 2-3 razy resztę śpi. Potrzebuje mojej bliskości tak to sobie tłumaczę i mam nadzieję że z tego wyrośnie (oby szybko)

Gość junn
Jaka woda? Taki maluch ma mały żołądek więc ulewa. Czasem dzieci mają taki etap w rozwoju. Wiem bo sama to przechodziłam. Niewiele dało się na to poradzić, tylko przetrzymać.

Mój młody jak miał kolki to spokojnie jadł z 5 min a potem straszny płacz.podajesz jakieś kropli, masujesz brzuszek?

masuje brzuszek, kładę go na brzuszku, przyciągam kolana do brzuszka, kupiłam dziś krople esputicon, ale jeszcze nie dałam. on bezpośrednio po jedzeniu lyb podczas nie płacze

Gość Jabardzo
A właśnie przy kolkach też cycka chce. Jak mu się ulewa, to znak że zjadł za dużo (przynajmniej mój tak miał). Więc tak, ja po przeszperaniu neta zamówiłam w internetowej aptece Windi - rurki do odgazowywania, kupiłam w aptece Bobotic, Biogaję, Delicol (też zamów przez neta, dwa razy taniej). I dawaj Biogaję codziennie, i próbuj resztę czy zadziała. Oprócz tego odgazowywanie rurkami rano i wieczorem. Mój mały ma już 10 tygodni i nie wiem co to kolki, a też miałam dramat (ja daję Biogaję i Delicol - to pomaga). A jak nie będzie poprawy, to musisz pomyślećo zmianie mleka, ale pamiętaj, że jak na twoim mleku ładnie przybiera - musisz go ważyć, to szkoda zamieniać na sztuczne.

kamilka - ja mam to samo, z tym, że na spacerze na szczęście pięknie śpi i w wodzie się uspokaja, a poza tym mało śpi i przeważnie wyje wtedy jak nie śpi: w łóżeczku, foteliku, przed kąpielą, po kąpieli, jak go przewijam, po prostu ciągle:(

Gość ojtam ojtam
ale dziecko jak ssie pare minut i usypia to sie nie najada - tak trudno to zrozumiec?? trzeba je budzić żeby choć z kwadrans aktywnie ssało!! a wam dziecko je 3 minuty usypia i efekt jest taki że zaraz znów jest głodne - kolki to nie sa - przy kolkach są gazy, dziecko pręży się, ta sie to odróżnić - dajcie butle mleka - jak nie chcecie mm to choć odciągnijcie i zobaczycie czy zje 100ml - ja daje głowe że jak się przyssa to butli to 100ml zje w moment i będzie spało 3 godz potem

podszywie - to wcale nie było śmieszne:o

Gość Jabardzo
Ojtam ojtam autorka napisała przecież, ze się wygina, to kolka pewnie. Autorko, przy kolce maluch będzie miał duży twardy brzuszek i będzie popierdywał, że tak powiem.

powiem nie na swoim przypadku bo dzieci u mnie tego nie miały :) znajoma ma synka ok8 tyg i zawsze miała z nim problem z kolkami. była prywatnie i lekarz zalecił na początku karmić na leżąco(podobno pokarm nie leci tak szybko) trochę pomogło przynajmniej nie ulewał tak szybko. ale wkrótce okazało się że nie na długą metę :( porobiła więc badania i okazało się że maluszek ma nietolerancję laktozy :O więc trudno, ale aby utrzymać go na piersi (oczywiście można podać nutramigen lecz koleżanka nie chciała,co jak co ale mleka ma pod dostatkiem ) przed każdym karmieniem należy podać esputicon i koniecznie ściągnąć ok 20ml. pokarmu laktatorem a dopiero wtedy podać tę pierś z której się ściągało. i to w końcu pomogło dziecko od razu spokojniejsze (pomijając okres kiedy trzeba pokarm ściągnąć) mam nadzieję że pomogłam choć trochę, pozdrawiam

popierduje, właśnie nawet teraz, od 18ej go noszę, bo ciągle płacze, marudzi, sama już nie wiem czy głodny, czy kolka, czy może ma po prostu takie jazdy, ma 12dni, wymiękam, po prostu wymiękam, bo nie wiem co robić, a nie potrafię odróżnić co on chce:(

Nacisnęłam mu brzuszek i juz lezy spokojnie Ale coś mu wylazło z ust - wyglada to jak flaki ? Moze zadzwonie na pogotowie ? Bo chyba nie oddycha

Gość tesciowa tezzzzzzzz
moja mala ez ulewala i lekarz zalecil karmic czesciej i dodac wiecej mleka w proszku zeby bylo gesciejsze,ale ja karmilam modyfikowanych.I tez caly czas plakala i tylko na raczkach.....obled ,mialam cc i myslalam ze padne od tego ciglego noszenia

a co do nocek, bo nie dopisałam, to jest podobnie, ciągle głody, pobudki co 1,5-2h, jak przewijam to płacze, nad ranem już urządza akcje, nie wiemy o co mu chodzi, tak źle, tak niedobrze, jest krzyk, tylko przy piersi potrafi się uspokoić, ale tak jak pisałam, nie na długo:(

Gość dajciemispokojzhaslem
Moj był taki sam, non stop wrzask i przy cycusiu. Nic nie potrafiłam zrobic ani w domu, ani koło siebie. Trwało to do ok 4 mc, potem było lepiej, a teraz (ma 14 mc) potrafi 2 godz spac, na spacerze szczęsliwy, ogólnie pogodne i mądre dziecko. Mysle, ze miał duza potrzebę bliskosci, dlatego nie dawał sie odłozyc ani do łożeczka, ani nigdzie. Za to ja mam paniczny strach przed drugim dzieckiem, bo wiem jak było, a do pomocy nie miałam nikogo. Wtedy głodowałam ja (kanapki nie pozwolił nawet zrobic), a przy drugim... ja i starsze dziecko? nie wyobrazam sobie ...

Jak mój tak płakał przy jedzeniu, wezwalismy lekarza i zaczęliśmy go karmiec i to samo. Lekarka stwierdziła kolki. A moze masz dietę niewłaściwą. Kontakt z pediatra

Gość ojtam ojtam
to jeszcze jedna opcja - kupcie 3 smoczki może któryś spasuje - mój chciał lovi - innych nie

Gość mama amelkowaaa
w naszym przypadku było tak ... niunia cyca piła tylko kilka dni tez piła piła i sie nie najadała moze nie masz tresciwego pokarmu... naszej tez zsie ulewało moze to nie tolerancaja twojego pokarmu sprubuj jakiegoś sztucznego mleka moze sie naje i pomoze

Spróbuj dać trochę herbaty koperkowej.

Gość ka-milka
ja też to tłumaczę potrzebą bliskości bo na rękach ub przy piersi jest spokojna. chyba sobie chustę kupię i będę ją nosić..

dietę zachowuję, nie jem nic takiego, co by mogło spowodować kolkę. patronaż mamy we wtorek, do tej pory chyba zwariuję:(

Gość czytam bo lubię
Moja droga tak częste przystawianie do piersi nie pomoże, dziecko będzie się czuło jeszcze gorzej, bedzie przejedzone. zapewne to kolki, choc moj synek jak sie urodzil to tez pierszy miesiac tak mi przeplkakal i tylko piers pomagała a kolki nie miał. Ale wiem, że jak jadł za duzo to było jeszcze gorzej. Dawaj smoczka, wodę z butelki. a jak płacze to niestety musi się trochę wypłakać Ty przy nim bądź kup mu leki na kolki. Moj plakał przez miesiąc non stop juz myslalam ze ejst chory, mial problemy ze snem b dlugo, często budził się w nocy i pierwszą noc przespał mi dopiero jak miał 2,5 roku. tki typ płaczka mi się trafił i smoczka też nie chciał, tylko płakal i płakał a ja razem z nim..........

Gość Jabardzo
No to właśnie. Kolka to nic innego, jak przepełnienie jelitek gazami, których dziecko nie moze wydalić. Mówię ci kup te Windi, będziesz miała po problemie. A na nietolerancję laktozy jest właśnie Delicol - zawiera enzym laktazę, uczestniczącą w trawieniu laktozy.

Spadaj podszywie

Gość junn
Nie ma czegoś takiego jak mało treściwy pokarm. Pokarm zawsze jest taki jak trzeba.