Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

toska20

Życie w Szkocji..... Zycie we Francji.... Kto wie jak jest niech pisze;)

Polecane posty

Hej, jeżeli ktoś z was mieszka w Szkocji albo we Francji niech napisze jak może jak wam się tam żyje. Jak z pracą,mieszkaniem. W jakich cenach mieszkania(do wynajęcia)? Czy trzeba znać język? A może wystarczą podstawy? Resztę się tam doszkolić. Po ilu latach można starać się o obywatelstwo,ew o mieszkanie(jeżeli ktoś planuje pojechać na stałe już). Jeżeli ktoś tam mieszka/mieszkał to po proszę o info:) Dziękuje.

Gość beata24.
hej, jade we wrzesniu do francji:)

od 7 lat mieszkam we Francjii jesli masz znajomości to znajdziesz prace bez jezyka jesli natomiast chcesz bardzo dobrze płatna prace musizsz znac jezyk francuski mile widziany angielski i jeszcze jakis inny

Gość beata24.
we wrzesniu wyjezdzam na staz do fr jako nauczycielka j.ang. Czy po stazu bede miala szanse na prace? Po roku pobytu moj fr bedzie lepszy. Po stazu raczej w szkole nie chcialabym pracowac. Gdzie mieszkasz we fr?

We Francji mieszka jedna znajoma. Tylko tak chciałam popytać o Szkocję i Francję(znajoma zadowolona że tam mieszka). Ja jak bym wyjeżdżała to z rodziną i na dłużej,dlatego chciałabym coś pewniejszego. Chodzi mi głównie np o Szkocję ,o obywatelstwo ew.później mieszkanie w późniejszym czasie. Żeby nie było,bo się naczytałam o leniach,nierobach; ) zamierzam normalnie z mężem pracować,chyba że będę musiała na początku zostać z synkiem w domu to już inna sprawa. To nie jest nic pewnego, na razie zaczęłam uczyć się angielskiego by w miarę znać podstawy, potem tam ew.zapisać się na jakiś kurs. Zawsze gdy nie wyjedziemy to angielski się przyda:) Chociaż dużo się naczytałam,że jak jest możliwość to warto wyjechać....

Gość jijiojoi
co za ambitni ludzie wyjezadzaja za granice, nie ma co. Czym bylas zajeta do tej pory w zyciu, ze nie dalas rady nauczyc sie jednego jezyka?:O Dlaczego ktos ma ci dac za darmo mieszkanie? typowe polaczkowe cwaniactwo, no comment:O

Gość JakaJu
W Szkocji jako czesci UK o obywatelstwo mozna sie starac tak jak w Anglii, czyli juz po 5 latach stalego pobytu. Angielski oczywiscie obowiazkowo, bo bez tego ciezko bedzie znalezc prace. Oczywiscie trzeba tez miec na uwadze specyficzny akcent, rozny w innych czesciach Szkocji, ktory z angielskim uczonym w polskich szkolach za wiele wspolnego nie ma. Szkocja jest przepiekna, niestety klimat nie bedzie wszystkim odpowiadal. Ja wytrzymalam 5 lat i jednak wole cieplejsze poludnie. Co do Francji, to znam tylko z wycieczek :)

jijiojoi pewnie nie mam do czynienia z Polakiem: P,takie komentarze na mnie słabo działają na prawdę. Czym byłam zajęta chyba na prawdę mało to Cię interesuje( po za tym to też nie Twoja sprawa). Grzecznie pytam także oczekuję odpowiedzi grzecznej. JakaJu bardzo dziękuje za odpowiedź:). Z angielskiego znam tylko w miarę proste słówka: Jak masz na imię,co tam u Ciebie słychać, miło Cię poznać itp ale wiem że to na pewno za mało dlatego postanowiłam bardziej się przyłożyć. Dużo też czytałam że lepiej jest zapisać się za granicą na kurs angielskiego niż w Polsce.