Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorr mat

2 lata - malo mowi

Polecane posty

Gość dorr mat

witam, moj synek za miesiac bedzie mial 2 latka i martwie sie bo bardzo malo mowi...wyraznie mowi tylko: mama, tata, baba, koko, am- jak chce jesc lb na psa, okej i tyle...czy powinnam udac sie z nim do specjalisty czy dac poprostu jeszcze troche czasu.. uczulaja mnie znajome, ktore twierdza za syn ma jakies problemy i trzeba to skonsultowac..np. corka wlasnie mojej znajomej ma 2 l i 4 m i mowi prawie zdaniami , mozna ja zrozumiec gdy cce siku, jesc czy pic jak myslicie co powinnam zrobic poczekac czy udac sie do specjalisty

piszesz że mały ma niecałe 2 lata, to poczekaj na bilans 2 latka i wtedy porozmawiaj z pediatrą. Z moim najstarszym zaczęłam chodzić do logopedy jak miał 2,5 roku. Jak szedł do przedszkola z jego mową jeszcze było kiepsko, ale w przedszkolu pięknie skoczył ;) Spokojnie, mówi się że chłopcy mają gorzej z mową, chociaż różnie to bywa ;) Mój najmłodszy na razie mówi mama, tata i coś jeszcze się znajdzie w jego słownictwie ;) Na razie się tym nie martwię

moja corka do 3. r.z bardzo malo mowila, gdy poszla do przedszkola i tak zbyt wiele nie mowila, ale juz pelnymi zdaniami tak, lecz i w przedszkolu i w szkole stwierdzili z jest niesmialym ,małomównym dzieckiem i taki jej urok, gadulą nigdy nie byla i nie bedzie.Niektóre dzieci są juz tak "zamkniete" w sobie i to nie jest zadna jakas ulomnosc tylko takie już są

Gość kwiat cukinii
poczekaj. nie kazde dziecko rozwija sie w takim samym tempie. jedno mowi wczesniej, drugie pozniej. to normalne. moj pierwszy syn malo mowil do 2,5 roku a potem zaczal ladnie mowic, natomiast mlodszy jak skonczyl rok to zaczal ladnie mowic, a w wieku 2 latmowil pelnymi zdaniami. takze reguly nie ma. dziecko zazwyczaj rozwija latwiejsze dla niego umiejetnosci szybciej, np.chodzenie. mozesz u lekarza rodzinnego poprosic o skierowanie do laryngologa w celu sprawdzenia czy wedzidelko nie jest przerosniete. ale wtedy dzieckomialoby trudnosci z polykaniem i z nadmierna iloscia sliny w buzi. nie martw sie na zapas. przyjdzie czas to zaczniemowic. jesli nie bedzie mowil w wieku 3 lat wtedy nalezy sie martwic. teraz jest jeszcze za wczesnie.

Gość dorr mat
no tak ale ja widze ze maly chce cos powiedzie, naprawde sie stara ale nie wycodzi gada jakies tutut, guu i tak chodzi po domu i caly czas powtrza tylko to, a jak sie go zapyta gdzie mama lub tata na zdjeciu to mowi mama, tata tak jakby nie chcial mowic tego co ktos mu kaze tylko te tutu i guu bo mu tak wygodnie

Gość ciumcia234
moj synek takze malo mowil w wieku 2l teraz ma 3,5 i juz czyta:) wiec nie stresuj sie:))

za to mlodsza to gadula i trtajkotka ze jak włączy jej sie faza to zagada na smierc, nieraz ze szkkoly przynosila uwagi za gadanie bo juz ją jezyk swiedzil gdy 5 min nic nie mowila.To zalezy od dzieci Starsza to cicha i malomowna, mlodsza to jezyk strzepi az iskry lecą :)

dorr mat to normalne ;) na razie łatwiej jest dziecku tak mówić, jeżeli chcesz mu ułatwić to ćwicz z nim język, o ile wyrazi na to chęć ;) A ćwiczenia to np, wytykanie języka, malowanie ust językiem, robienie "tik tak" na boki i góra dół, robienie dzióbka z ust. To mu wszystko ułatwi w późniejszym czasie mówienie i prawidłową wymowę